EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Airbnb ztrácí výhodu

 

Rozmach Airbnb přidělává vrásky na čele hoteliérům, městům i státu. Vláda proto minulý týden schválila návrh novely zákona o místních poplatcích. Sloučením poplatků a rozšířením okruhu dotčených subjektů se prodraží i krátkodobé ubytování.

Loading



 


Novela zákona sloučila současné místní poplatky za lázeňský a rekreační pobyt a poplatky z ubytovacích kapacit do nového poplatku za krátkodobý úplatný pobyt, a to bez ohledu na to, kde a jakou formou je poskytován. Turistická daň, jak se těmto poplatkům říká v zahraničí, tak nově dopadne i na poskytovatele krátkodobých pronájmů.
Obcím to umožní mimo jiné zpoplatnit i tzv. sdílenou ekonomiku. „Nově by také tento poplatek mohly vyhláškou zavést všechny obce, ne jen ty, které jsou považovány za místo soustředěného turistického ruchu, nebo se na jejich území nachází lázeňské místo,“ uvedla vláda v tiskové zprávě.
„Je to další z mozaiky opatření ministerstva financí reagujících na fenomén sdílené ekonomiky a s ním související změny zažitých obchodních modelů,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová.
Klasickým představitelem provozovatele služeb sdílené ekonomiky v oblasti krátkodobého ubytování je Airbnb. Podle analýzy nabídky Airbnb, která byla použita jako jeden z argumentů v důvodové zprávě novely, byl například v Praze k prvnímu pololetí 2016 poskytnut pobyt až 32 % turistů prostřednictvím portálu Airbnb.

Turisté se hrnou i do hotelů, ale…

Podobně na tom byli i čeští hoteliéři s tím rozdílem, že šlo o nárůst od roku 2012. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla návštěvnost hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení v Česku za posledních šest let o více než 30 %.
„V roce 2012 byl počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních na úrovni 15 miliónů. Na konci loňska přesáhl hranici 20 miliónů a růst pokračuje i letos. Za první pololetí se návštěvnost meziročně zvýšila o 7 %,“ popisuje Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Praha si přitom drží dominantní postavení, ročně ubytuje téměř 40 % turistů.
Pronajímatelé přes Airbnb měli podle ministryně financí výhodu oproti hotelům a penzionům, protože jejich ceny nezahrnovaly místní poplatek a mohli tak nabídnout nižší ceny. Hoteliéři proto novelu vítají. „Jsme přesvědčeni, že povinnost odvádět řádně daně za realizované tržby je minimálním a zcela legitimním požadavkem,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Úskalím může být vymáhání poplatku

Problém by ale mohl nastat při vymáhání poplatku z pobytu. Podle důvodové zprávy jsou tradiční hromadná ubytovací zařízení, jako jsou hotely či hostely, stále méně dominantními subjekty.
„Poskytovat pobyt prostřednictvím těchto služeb může zásadně kdokoliv, kdo disponuje alespoň zhruba vhodným prostorem, který se dá poskytnout pro pobytové účely. Nemusí jít ani o vlastníka daného prostoru. To však zásadním způsobem ztěžuje správu poplatku, protože takové poskytovatele pobytu není možné nalézt v žádné úředně vedené evidenci,“ stojí v důvodové zprávě.
Hospodářská komora ČR věří, že se do praktické správy sloučeného poplatku podaří efektivně zapojit i internetové platformy, které ubytovací služby nabízí. „Tím by se obcím zjednodušilo jak vybírání, tak evidence a kontrola poplatku, a zároveň by se srovnalo prostředí pro různé formy podnikání v oblasti poskytování ubytovacích služeb,“ uvedla v tiskové zprávě Hospodářská komora.

Airbnb se spolupráci nebrání

Airbnb problém v součinnosti nevidí. „Hostitelé chtějí platit spravedlivý podíl na dani a my chceme pomoci, proto podporujeme schválení novely. Víme, že hostitelé mají velkou starost o svá města. Vítáme proto jakýkoliv dialog (jednoduché, jasné a jednotné principy) o možné spolupráci, abychom hostitelům usnadnili finanční příspěvky jejich domovským městům,“ uvedl tiskový mluvčí Airbnb Bernard D´heygere.
Podobně již Airbnb pomáhá mnoha obcím po celém světě. „Již spolupracujeme s více než 400 jurisdikcemi po celém světě, abychom automatizovali výběr turistických daní, které již vládám a municipalitám vygenerovali více než 700 milionů dolarů,“ dodal Bernard D´heygere.
Pokud novelu schválí obě komory parlamentu a podepíše prezident, nabyde účinnosti 1. ledna 2020. Maximální sazba poplatku bude od tohoto data 21 korun za den. Od roku 2021 se ale zvýší na 50 korun za den.
„Místní poplatek za pobyt se svým charakterem přiblíží podobně zaměřeným poplatkům v zahraničí, přičemž poplatníkem budou ubytované osoby a nově již nebudou ubytovatelé zatěžováni platbou místního poplatku z ubytovací kapacity. Konstrukce poplatku i stanovení maximální sazby odpovídá stavu v zahraničí,“ uvedla Hospodářská komora.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

Ceny nemovitostí

Příjem z AirBnB v daňovém přiznání

U příjmu z pronájmu český daňový systém rozlišuje dvě situace. První je příjem z pronájmu dle §10 zákona o daních z příjmu. Takto můžete danit příjmy z dlouhodobého pronájmu jako fyzická osoba. A druhou situací jsou příjmy z krátkodobého pronájmu (například z AirBnB) dle §7. Ty daníte jako příjmy z jakékoliv jiné samostatně výdělečné činnosti.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *