EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Aktuální sazby hypoték: Banky vánoční dárky zatím nerozdávají

 


 

Průměrné úrokové sazby hypoték se podle Fincentrum Hypoindexu v říjnu oproti září nepatrně zvýšily o 0,1 procentního bodu na 2,12 procenta. Hypoteční trh odpovídá stagnujícím úrokovým sazbám, žádných velkých akcí ani změn jsme se na začátku prosince nedočkali.

Banky se spíše zaměřují na odpouštění poplatků a s úrokovými sazbami příliš nehýbou. Nemají ani důvod dále zlevňovat, zájem domácností o hypoteční úvěry neutichá. „V říjnu pokračoval silný zájem domácností o nové úvěry, především na bydlení. Při nízkých úrokových sazbách považují občané nemovitosti stále více za dobrou spořící i investiční alternativu. Nové úvěry na bydlení v říjnu domácnosti čerpaly ve výši 25,2 mld. Kč, což byl opět meziroční vzestup téměř o pětinu. Za prvních deset měsíců vyčerpaly domácnosti úvěry na bydlení v úctyhodném objemu 242 mld. Kč,“ uvedla Evy Zamrazilové, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Zdražila pouze Expobank

Expobank si pohrává s úrokovými sazbami téměř každý měsíc. Po letním zdražení od září opět mírně zlevňovala tří i pětileté fixace. Fixace na jeden rok naposledy zdražovala v září, aby je v listopadu znovu o dvě setinky procentního bodu zlevnila.

Po listopadových kosmetických úpravách úrokových sazeb všech sledovaných fixací se Expobank jako jediná banka rozhodla úrokové sazby zvýšit. Některé banky po mnohaměsíčním zlevňování sice k navýšení úrokových sazeb již dříve přistoupily, nejednalo se ovšem o žádné závratné zdražování. Expobank se do zdražování v prosinci opřela výrazněji.

Nejzřetelnější je zvýšení úrokové sazby jednoleté fixace, která vzrostla o 0,34 procentního bodu na 4,02 procenta. Po UniCredit Bank je Expobank druhou bankou, která nabízí fixace na jeden rok za více než čtyři procenta.

Zatímco většina bank stále nabízí tří a pětileté fixace za méně než dvě procenta, Expobank získala nepříliš slavné prvenství. Zdražením fixací na tři roky o 0,29 procentního bodu na 3,15 procenta a na pět let o 0,22 procentního bodu na 3,17 procenta pokořila Expobank jako první a zatím jediná u těchto fixací hranici tří procent.

UniCredit Bank zlevnila o další desetinku

UniCredit Bank jde opačným směrem než Expobank a rozhodla se před Vánoci nabídnout výhodnější tří i pětiletou fixaci hypotečních úvěrů. Obě fixace zlevnila z 1,69 procenta na 1,59 procenta a zařadila se tak k nejvýhodnějším na trhu.

Sberbank odbourává administrativu a poplatky

Úrokové sazby nových hypotečních úvěrů u Sberbank začínají na 1,99 procenta, refinancovat ale můžete nově již od 1,79 procenta ročně. Navíc Sberbank doplňuje tříletou, pětiletou a destiletou fixaci o možnost fixace sedmileté. Kromě toho klient neplatí u FÉR hypotéky žádné poplatky a minimalizuje i požadavky na papírování a byrokracii. 

„FÉR hypotéka doplňuje nyní již kompletní řadu FÉR produktů, které se vyznačují výhodnou nabídkou, transparentností a vstřícností ke klientům. Například to, že klienti kromě nízkých úrokových sazeb neplatí za úvěry ve Sberbank žádné poplatky, je již standard. U FÉR hypotéky se podařilo skloubit kombinaci výhodných úroků, jednoduchosti, rychlosti a minimálních nároků na dokumenty od klientů, což je na trhu ojedinělé,“ shrnuje Roman Knaus, vedoucí oddělení retailových produktů.

Nové hypoteční akce nám banky k Vánocům zatím nenadělily. Za zmínku stojí snad jen akce GE Money Bank, která k hypotéce poskytuje půjčku ve výši 100 tisíc až 900 tisíc korun na cokoliv od 2,74 procenta.

Některé podzimní akce se ale přehouply z listopadu i do prosince. Například Raiffeisenbank nabízí úrokové zvýhodnění až 1,2 procentního bodu ze standardně nabízené sazby v rámci podzimních „Hypodnů“ ještě do 18. prosince letošního roku. Slevu z úrokové sazby až 0,4 procentního bodu na Australskou hypotéku lze stále získat u Hypoteční banky.

V příštím roce by mělo prostředí nízkých úrokových sazeb vydržet. „Předpokládám spíše stagnaci sazeb, případně mírný růst. Výrazný růst či pokles sazeb považuji za méně pravděpodobný. K poklesu již moc prostoru není, protože by naše banky svým zahraničním matkám obtížně vysvětlovaly pokles marží a navíc již musí začít uvažovat o rezervách na rizika. Na druhou stranu, dokud nebude zřejmé ukončení současného kurzu měnové politiky ČNB, nebo se výrazně nezhorší ekonomická situace, která by přiměla banky zvýšit rizikové přirážky, není důvod k růstu sazeb,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank

Aktuální úrokové sazby – prosinec 2015

Banka

1 fixace

3 fixace

5 fixace

LTV

Česká spořitelna

3,19

2,29

2,09

do 100 %

ČSOB

3,59

2,59

1,99

do 70 %

Equa Bank

3,69

1,99

1,99

do 90 %

Expobank

4,02

3,15

3,17

do 90 %

Fio banka

2,49

1,88

1,88

do 70 %

GE Money Bank

3,05

2,34

2,34

do 85 %

Hypoteční banka

3,59

1,99

1,99

do 70 %

Komerční banka

2,59

2,09

2,09

do 85 %

mBank

2,74

1,69

1,99

od 51 % do 90 %

Raiffeisenbank

1,99

1,99

1,99

od 70 % do 90 %

Sberbank

2,99

1,99

1,99

do 90 %

UniCredit Bank

4,04

1,59

1,59

do 85 %

Wüstenrot

3,34

1,94

1,99

do 70 %

Poznámka: Oranžové sazby jsou vyšší a zelené nižší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 %, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.

ČSOB: V uvedených úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši 0,10 % p.a. a sleva za využítí pojištění 2 ze 3 u ČSOB Pojišťovny ve výši 0,10 % (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru). Nesplnění kterékoliv z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.

Akce se vztahuje na ČSOB Hypotéku s dobou fixace úrokové sazby na 5let a poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti do 70 %. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky hypotéky z běžného účtu v ČSOB/ERA. Nesplnění kterékoliv zuvedených podmínek pro slevu není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou úrokovou sazbu.

Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s., a sazby platí pro žádosti podepsané do 11. 1. 2016 a úvěrové smlouvy podepsané do 25. 1. 2016.

Expobank: Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

GE Money Bank: Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 5,0 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu typu Konto Genius Gold a za plnění podmínky služby Gold aktivní účet uvedené v části X. tohoto úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14.1.2007.

Hypoteční banka: Úrokové sazby platí pro nové klienty po dobu prvního fixačního období.
V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši –0,10% a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši –0,10%. Sazby fixace na 3 a 5 let platí v případě splnění podmínek “Pěkné hypotéky”. Od 4.5.2015 probíhá akční nabídka “Úrokové schody”.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou.

mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek.

Raiffeisenbank: Banka u minimálních sazeb nerozlišuje délku fixace. 

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,2 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry a pro amerikcé hypotéky nad 1 mil. Kč (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Sazby pro úvěry do 999 999 Kč jsou odvozeny od vyhlášených sazeb a liší se o + 0,2 procentního bodu
*) Úrokové sazby zahrnují tyto slevy z úrokové sazby: Sleva za jednorázové pojištění schopnosti splácet 0,30%. Sleva v případě aktivně využívaného účtu v UCB 0,50%. Sleva za aktivní využívání kreditní karty UCB 0,10 %. Sazby jsou vyhlašované „od“ *) a vztahují se na nově poskytnuté úvěry od 1.000.000,– Kč výše

Wüstenrot: Úrokové sazby u produktů Hypotéka na vlastní bydlení, Hypotéka Refin, Hypotéka bez příjmů a Hypotéka na cokoliv jsou platné za podmínky uzavření Skupinového hypotečního pojištění nebo životního pojištění Wüstenrot ProSichr nebo Wüstenrot ProBudoucnost nebo Wüstenrot ProRodinu nebo Wüstenrot ProKaždýPád a současně pojištění stavby Wüstenrot ProDomov a současně vinkulace pojistných plnění a zástavní právo k pojištěné nemovitosti ve prospěch banky. Při nesplnění těchto podmínek je sazba navýšena o 0,2 % p.a. U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Minimální úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,3 mil. Kč. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,8 mil. Kč. Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 18 měsíců je sazba navýšena o 0,10 % p. a. Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 24 měsíců je sazba navýšena o 0,20 % p. a. Při sjednání jednoleté nebo dvouleté fixace úrokové sazby Hypotéky pro vlastní bydlení se úroková sazba stanovuje z příslušné tříleté úrokové sazby navýšením o 1,40 % p. a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *