EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Aktuální sazby hypoték: Začínají zářijové výprodeje

 


 

Česká národní banka vydala sadu doporučení, kterými zpřísňuje poskytování hypoték. Klienti tak jen horko těžko dosáhnou na stoprocentní hypotéku. Od prosince navíc začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který bude znamenat pro banky mimořádné náklady. Banky zatím nechtějí příliš předbíhat, ale je pravděpodobné, že ve finále na změny doplatí klient.

Češi již mají od bank rozpůjčován na bydlení více než jeden bilion korun. Banky vědí, že klienti na nízké úrokové sazby slyší, proto dále úrokové sazby snižují. I pomocí nejrůznějších novinek a slev se snaží ukousnout si větší díl z konkurenčního koláče.

Slevy pokračují

Hypoteční banka sice ponechala fixace na tři a pět let beze změny, snížila ale úrokovou sazbu hypotéky s jednoletou fixací z 3,19 % na 3,09 %. V rámci změn svých webových stránek již Hypoteční banka neposkytuje přehled úrokových sazeb v tabulce. Klient má možnost zjistit úrokovou sazbu pomocí hypoteční kalkulačky.  

Moneta Money Bank ještě v minulém měsíci sazby zvýšila, na konci léta se ale rozhodla lákat klienty na levnější tří a pětiletou fixaci. Úspornou hypotéku od 5. září mění na Pružnou hypotéku a její sazbu snižuje z 1,95 % na 1,75 %. Podmínkou je čerpání hypotéky od 1 milionu korun, sjednání pojištění schopnosti splácet a měsíčním příjmem minimálně 15 tisíc korun posílaným na účet Genius Free & Flexi. „Pružná hypotéka flexibilně reaguje na stávající finanční situaci. Pružná hypotéka umožňuje splatit ročně až 50 % z původně vyčerpané výše úvěru po roce anuitního splácení. Výhodné to může být pro ty, kteří získají lépe placenou práci, zdědí vyšší sumu peněz či prodávají souběžně jinou nemovitost a budou chtít úvěr rychleji doplatit. Navíc je možné sjednat snížení splátek, a to už po prvním roce splácení,“ říká Lucie Poličarová z Moneta Money Bank a dodává: „Pružná hypotéka bude fungovat jako offsetová hypotéka a tak se klientům může automaticky díky jejich úsporám snižovat splátka jejich hypotéky. Efektivní úroková sazba může být až 1,40 %.“ 

K podobnému kroku přistoupila i Raiffeisenbank, která nejprve sazby zvýšila, pak je ale snížila o dvě desetinky z 1,99 % na 1,79 %. Wüstenrot dorovnal úrokovou sazbu s pětiletou fixací na úroveň tříleté fixace. Nově tak klesla sazba s fixací na pět let z 1,74 % na 1,59 %.  

Úrok 1,29 % u UniCredit

UniCredit Bank jde ještě dále a nabízí „vše za cenu jedné“. Při fixaci na tři, pět, sedm a deset let získá klient od 1. září 2016 úrokovou sazbu dokonce od 1,29 %, a to jak pro pořízení nového bydlení, tak pro refinancování stávajícího hypotečního úvěru.

„Jistota sazby na více let je dnes mezi zájemci o hypoteční úvěr jedním z nejčastějších požadavků. V UniCredit Bank jim vycházíme vstříc a na český hypoteční trh přinášíme historicky nejnižší úrokové sazby, které jsou atraktivní nejen svou výší, ale i délkou,“ říká Giovanni Guidi, ředitel divize Retailového a privátního bankovnictví UniCredit Bank.

Stále více lidí se začíná obávat rostoucích sazeb v budoucnosti. Zajistit si nízké splátky na delší období nahrává dlouholetým fixacím, fixace na osm či deset let jsou nyní v centru pozornosti klientů. Zájem o dlouhodobé fixace ukazují například i výsledky UniCredit za první pololetí, kdy si sjednalo desetileté fixace meziročně o 60 % klientů více.

Expobank jako jediná banka v tomto měsíci zdražila. Jde ale opět pouze o hrátky se setinkami. Tříletou fixaci nabízí klientům místo od 3,16 % od 3,18 %.

„Ačkoliv některé banky počátkem září ohlásily snížení úrokových sazeb, neočekáváme, že by se lídři trhu pustili do ostřejšího konkurenčního boje a nastartovali tak další pokles sazeb. Největší banky aktuálně nemají moc důvodů sazby snižovat a ve svých akčních nabídkách se tak budou více zaměřovat na jiná zvýhodnění svých úvěrů,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Přestože většina bank hypoteční úvěry stále zlevňuje, ohlášené změny na hypotečním trhu naznačují, že by zdražování nemělo již příliš meškat. Zda si banky počkají do konce roku, nebo začnou dříve, zůstává otázkou. Rekordního roku se zřejmě dočkáme i tak. 

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank

Aktuální úrokové sazby – září 2016

Banka

1 fixace

3 fixace

5 fixace

LTV

Česká spořitelna

3,19

1,99

1,79

do 100 %

ČSOB

3,19

2,29

1,89

do 70 %

Equa Bank

3,69

1,79

1,79

do 90 %

Expobank

4,52

3,18

3,20

do 90 %

Fio banka

2,19

1,58

1,58

do 80 %

Hypoteční banka

3,09

1,89

1,89

do 70 %

Komerční banka

2,49

1,79

1,79

do 90 %

mBank

1,84

1,99

2,24

od 61 % do 70 %

Moneta Money Bank

2,45

1,75

1,75

do 90 %

Raiffeisenbank

1,79

1,79

1,79

od 70 % do 90 %

Sberbank

2,99

1,89

1,79

do 90 %

UniCredit Bank

4,04

1,29

1,29

do 85 %

Wüstenrot

3,44

1,59

1,59

do 70 %

Poznámka: Oranžové sazby jsou vyšší a zelené nižší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 %, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií. Úroková sazba fixace na pět let do 90 % LTV.

ČSOB: V uvedených úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši 0,10 % p.a. a sleva za využití pojištění 2 ze 3 u ČSOB Pojišťovny ve výši 0,10 % (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru). Nesplnění kterékoliv z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.

Akce 1,89 % se vztahuje na ČSOB Hypotéku s dobou fixace úrokové sazby na 5 a 7 let a poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti do 70 %. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky hypotéky z běžného účtu v ČSOB/ERA. Nesplnění kterékoliv z uvedených podmínek pro slevu není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou úrokovou sazbu.

Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.

Expobank: Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007.

Hypoteční banka: Úrokové sazby platí pro nové klienty po dobu prvního fixačního období.
V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši –0,10% a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši –0,10%. Sazby fixace na 3 a 5 let platí v případě splnění podmínek “Pěkné hypotéky”. Od 4. 5. 2015 probíhá akční nabídka “Úrokové schody”.

„Pěkná hypotéka“: Akce se vztahuje na všechny typy úvěrů s výší úvěru od 1 000 000 Kč včetně a s dobou fixace na 3 a 5 let mimo hypotéky s LTV Poměr výše úvěru k ceně nemovitosti od 71 % do 100 %, předhypotečního úvěru, americké hypotéky a převzetí dluhu. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky z běžného účtu v ČSOB/ERA. 

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou.

mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek.

Raiffeisenbank: Banka u minimálních sazeb nerozlišuje délku fixace. 

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,2 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry a pro americké hypotéky nad 1 mil. Kč (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Sazby pro úvěry do 999 999 Kč jsou odvozeny od vyhlášených sazeb a liší se o + 0,2 procentního bodu
*) Úrokové sazby zahrnují tyto slevy z úrokové sazby: Sleva za jednorázové pojištění schopnosti splácet 0,30%. Sleva v případě aktivně využívaného účtu v UCB 0,50%. Sleva za aktivní využívání kreditní karty UCB 0,10 %. Sazby jsou vyhlašované „od“ *) a vztahují se na nově poskytnuté úvěry od 1.000.000,– Kč výše

Wüstenrot: 1) U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. 2) Minimální úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,0 mil. Kč. 3) Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. 4) Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 18 měsíců je sazba navýšena o 0,10 % p. a. 5) Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 24 měsíců je sazba navýšena o 0,20 % p. a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

sale, sleva

Aktuální sazby hypoték: Hypotéky zlevňují, Moneta testuje hranici 4,5 %

ČNB konečně odstartovala cyklus snižování úrokových sazeb. Banky s poklesem základních sazeb počítaly a hypotéky zlevňovaly ještě před zasedáním bankovní rady. Nejvýrazněji snížila hypoteční sazby Moneta, která se rozhodla otestovat hranici 4,5 %. Jak se budou hypoteční sazby vyvíjet v roce 2024?

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

28. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *