EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Analytici: Domácnostem příští rok znovu stoupnou výdaje

 


 

V roce 2013 se očekává další nárůst výdajů domácností kvůli zvýšení sazeb DPH a cen za bydlení a energie. Jen letos si za bydlení a DPH domácnosti připlatily o zhruba 280 korun měsíčně více a tento trend bude pokračovat i v roce příštím,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB. „Kvůli růstu DPH příští rok největší dopad na svých rozpočtech zaznamenají domácnosti bez dětí, kde se počítá s nárůstem až 130 korun,“ doplňuje Petr Dufek.

Odhad zvýšení nákladů českých domácností (domácnost s jedním dítětem) v roce 2013

Oblast

Navýšení nákladů (v Kč)

Náklady  na bydlení

90 korun na osobu  a měsíc

Zvýšení sazeb DPH o 1 p.b.

65  (nezaměstnaní) – 130 (singles) korun na osobu a měsíc 

Zvýšení  sazby z převodu nemovitostí

dle  ceny nemovitosti, např. prodej bytu za milion korun = navýšení daně o 10 tisíc korun

Zdroj: Odhad analytiků ČSOB

Poslanci nakonec odsouhlasili, že se jak spodní, tak horní sazba DPH zvýší o jeden procentní bod. Dne 18. 12. 2012 se ještě bude rozhodovat o konečné podobě novely zákona o dani z přidané hodnoty.  Ta totiž byla vrácena Senátem s pozměňovacími návrhy.

Každopádně pro české domácnosti zvýšení DPH bude znamenat nutnost dalšího šetření. „Většina domácností šetří zejména na potravinách, na všem, co je spojené s provozem aut, a také nechodí tolik jako v uplynulých letech do restaurací. A tento trend bude pokračovat,“ doplňuje Petr Dufek, analytik ČSOB a dodává, že se to pochopitelně negativně projeví na ekonomice celé země v podobě menších tržeb.

Nejvíce utratíme za bydlení

Domácnosti nejvíce utratí za bydlení. V průměru jde až o čtvrtinu příjmů, druhou nejdražší položkou v rodinném rozpočtu jsou potraviny a třetí doprava. Platby za bydlení, vodu a energie rostou dlouhodobě rychleji než inflace.

Zdroj: Poštovní spořitelna

Příští rok elektřina zdraží  také elektřina a plyn. Cena elektřiny se v průměru zvýší o 2,4 procenta, záleží však na dané lokalitě. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se v roce 2013 průměrně zvýší o 4,13 procenta.

Další změna, která se týká bydlení, je zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí ze současných tří na čtyři procenta. Při prodeji bytu za dva miliony tak prodejce na dani zaplatí příští rok o 20 tisíc korun více než letos.

Stavebnictví je na tom stále špatně

Stavebnictví už je čtvrtým rokem v recesi a stále si podle analytiků hledá své dno. Stejně je na tom například i realitní sektor, reklama a potravinářský průmysl.

Výroba ve stavebnictví meziměsíčně poklesla o 4,3 %, respektive o 8 %. Situace však může být i horší. „Zdá se, že stavebnictví se z krize nevymaní ani příští rok. A pokud si ekonomické oživení dá načas, situace může být i horší. Zatím není na trhu přetlak nuceného prodeje staveb. Cena by potom v takovém případě mohla klesat podstatně rychleji a obnovení rovnováhy na trhu nemovitostí by trvalo zase o něco déle,“ uvedl Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *