EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

09. 11. 2012

0 komentářů

Blíží se další realitní krize?

 


 

Studie KPMG se zabývala bankovními investicemi do realitních projektů. Developeři jsou na bankách přímo závislí, a tudíž bez bankovního financování nemohou existovat. A bez developerů se zadrhává ekonomika, neboť stavebnictví patří mezi jeden ze základních motorů růstu. Bankovní investice do realitních projektů ve střední a východní Evropě přitom letos klesly na nejnižší úroveň od roku 2005.

V prvním pololetí letošního roku dosáhly realitní transakce ve střední a východní Evropě podle odhadu KPMG 2,1 mld. EUR. Přestože se jedná o zdánlivě vysoké číslo, představuje meziroční pokles o hrozivých 60 %. V Česku jsme na tom ale ještě relativně dobře. Spolu s Polskem a letos i Bulharskem místní banky realitnímu trhu věří nejvíce.

Důvěra českých bank je podložená čísly. Jen 5 % úvěrů do realitních projektů je problematických, a i když k nim připojíme dalších 11 % mírně problematických, stále zbývá 84 % půjček na realitní projekty, které jsou bezproblémově spláceny. Lépe je na tom v našem regionu pouze Polsko.

Graf 1: Struktura úvěrového portfolia realitních projektů
kpmg-realitni-projekty-01

Zdroj: KPMG

REKLAMA

Český a polský trh realitního financování si je značně podobný. Struktura financovaných projektů je možná jedním z důvodů, proč ani jedna z těchto zemí nemá vážnější potíže s problematickými úvěry.

Oproti ostatním zemím regionu banky méně financují průmyslové prostory, které se mohly stát zátěží ve stále pokračující recesi a stagnaci ekonomiky, zároveň se málo angažují ve financování hotelů, které byly krizí taktéž hodně postiženy – se snižující se produkcí a úspornými opatřeními firem ubývá pracovních cest a s nimi klesají tržby hotelových zařízení.

Graf 2: Preference bankovního sektoru ohledně financování jednotlivých typů realitních projektů
kpmg-realitni-projekty-02

Zdroj: KPMG

REKLAMA

Podíl bankovních zdrojů na financování realitních projektů je srovnatelný ve všech zemích a pohybuje se kolem 65 %, přičemž jen zřídka bankovní zdroje překračují 70 % ceny projektu. Výjimkou jsou hotelové projekty, kde je podíl nebankovních zdrojů vyšší.

Graf 3: Poměr dluhového financování u jednotlivých typů realitních projektů v jednotlivých zemích
kpmg-realitni-projekty-03

Zdroj: KPMG

Nízké problémovosti investic do realitních projektů odpovídají též poměrně nízké rizikové prémie požadované českými bankami ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu. Marži samozřejmě ovlivňuje i předsmlouvané následné využití projektu. „Objem požadovaných předprodejů (respektive předem dohodnutých pronájmů) se pohybuje okolo 55–60 procent v případě kancelářských a prodejních prostor a mezi 75 a 80 procenty v případě industriálních nemovitostí,“ uvádí studie.

REKLAMA

Graf 4: Srovnání rizikové prémie požadované bankami u úvěrů na nové realitní projekty
kpmg-realitni-projekty-04

Zdroj: KPMG

 „V oblasti financování nemovitostí je v porovnání s předchozím rokem patrný celkový nárůst opatrnosti. Tento trend jde přitom napříč regionem,“ komentuje studii Pavel Kliment z KPMG.

Budoucnost ovšem také není optimistická. Banky v příštích 18 měsících předpokládají další snížení investic do realitních projektů

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *