EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jan Lukeš

05. 04. 2016

0 komentářů

Boj se stavbou vlastního domu

 


 

Chceme stavět. Co máme udělat?

Před vlastní stavbou je rozumné přihlédnout k výběru pozemku. Z daleka není možné stavět jen tak na kterémkoli místě. Když už jste si pozemek po pečlivém rozhodování vyhlédli a koupili, pak k němu musíte mít doklad o vlastnictví. Většinou stačí výpis z katastru nemovitostí. Samozřejmostí je i vedení pozemku pod stavební parcelou.

Dalším krokem k úspěšným začátkům je projektová dokumentace. Díky změnám ve stavebním zákonu od roku 2007 je možné na ohlášení stavět dům do 150 m2 zastavěné plochy. Dům může mít jedno podzemní podlaží do hloubky tří metrů a dvě nadzemní podlaží s podkrovím. Projektovou dokumentaci vyhotoví zvolený architekt či projektant.

Úřad má 40 dnů na vyjádření. Pokud během této doby úřad stavbu nezakáže, pak se považuje projekt za odsouhlasený.

S dokončením projektu se nesou vyhotovení projektů a stanovisek od různých organizací, které mají do provádění stavby právo zasáhnout. Stačí tedy na stavebním úřadě požádat o takzvanou územně plánovací informaci. Zde se dozvíte, zda-li vůbec můžete na pozemku stavět.

Na co byste neměli zapomenout

V ideálním případě bude každý dům stát na rovném pozemku s výhledem do krajiny a jediný zvuk, který při naslouchání uslyšíte, je zurčící potok a borový háj. Realita je však odlišná. Koupit lze i pozemek, který je například ve svahu. V takovém případě je důležité počítat s vyššími finančními náklady. Na druhou stranu však můžete pomocí šikovného architekta docílit velice nevšedního a atraktivního vzhledu.

REKLAMA

Nejdůležitějším faktorem celé stavby je její vlastní začátek. Orientace stavby ke světovým stranám je zásadní. Obytné místnosti, ve kterých se pohybujeme nejčastěji, by se měly orientovat k jihu a východu. V našich klimatických podmínkách jsou tyto místnosti s největším výskytem slunce, a díky tomu je i pozitivně ovlivněna lidská psychika.

Rozhodně byste neměli zapomenout na historii, současnost i budoucnost okolí vámi vybraného pozemku. Pokud je to jen trochu možné, pak si zjistěte z historických záznamů, co bylo postaveno na pozemku předtím, než jste o něj projevili zájem. Obzvláště u pozemků v zástavbách leckdy zjistíte, že Vám pod pozemkem vedou staré inženýrské sítě. Současnou situaci v okolí můžete zjistit mnohem snadněji. Na první pohled blízkost letiště, průmyslových areálů anebo rušných komunikací není zrovna ideálním místem pro stavbu domu, kde chcete strávit zbytek života. Každá obec má i svůj územní plán, kde zveřejňuje rozvoj obce v budoucnosti. Zde například můžete zjistit, zda nehodlá postavit ve vaší blízkosti již výše zmíněné stavby.

K dokončení celé stavby budete potřebovat kolaudační rozhodnutí v případě staveb se stavebním povolením, anebo závěrečnou kontrolní prohlídku v případě, že stavba byla pouze ohlášená. Při závěrečné prohlídce je stavebník povinen 30 dní před začátkem užívání stavby ohlásit na stavebním úřadě záměr o užívání stavby. Po prohlídce stavební úřad vydá povolení k používání stavby, nebo-li kolaudační souhlas. Na to má ze zákona 15 dnů.

Na první pohled by se mohlo zdát, že po skončení administrativního kolečka, které leckdy zabere i půl roku, půjde již vše hladce. Nyní však nastává otázka hlavní. Budete si dům stavět svépomocí, anebo přizvete odbornou firmu a necháte si dům postavit? Vše má své výhody, ale i rizika. V obou případech ale platí jedno jednoduché pravidlo. Nejste-li si jisti a neznáte-li stavební průmysl, pak mějte po ruce stavbyvedoucího a stavební dozor, kterému věříte a který nenechá dělníky dělat si, co chtějí…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *