EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Možná vám zařídíme půjčku. Za snahu nám ale zaplatíte 3 000 korun

 


 

 

Společnost Provident Financial provedla ve druhé polovině minulého roku telefonické šetření u 120 společností z inzerátů nabízejících finanční půjčky. Tarif kontaktních telefonních čísel se většinou pohyboval kolem 90 korun a průměrná délka hovoru byla okolo deseti minut. Jen za hovor tedy zájemce o půjčku zaplatil kolem tisícovky.

Žadatel všechny osobní údaje musel sdělit hned, ale podmínky smlouvy se dozvěděl až při osobním jednání. Podle průzkumu ani jeden z oslovených finančních subjektů neumožnil zájemci o půjčku odnést si z osobní schůzky smlouvu nebo jiné předsmluvní informace

Všem zájemcům o úvěr doporučujeme, aby si vždy půjčovali peníze jen od velkých prověřených finančních společností, které jsou členem České leasingové a finanční asociace (ČLFA) a na svých webových stránkách zveřejňují přehledné a srozumitelné smluvní podmínky a úvěrové kalkulačky. Důrazně varujeme před využíváním tzv. zprostředkovacích firem, které za poplatek nabízejí sjednání půjčky. Žadatelé o půjčku by vždy měli kontaktovat finanční společnost napřímo. Varujeme též před tzv. oddlužovacími agenturami. Ty za poplatek slibují zájemcům oddlužení, které ale v ČR může povolit pouze soud. Činnost těchto agentur proto situaci klientů pouze zhorší,“ uvedl autor průzkumu Ondřej Holoubek z Provident Financial.

Pouze polovina z testovaných společností požadovala doložení příjmu. O návratnost půjčky se většinou nikdo nezajímal a i s předluženými osobami byli ochotni vyjednávat o půjčce. „Přitom v případě, že věřitel poruší svou povinnost prověřit s odbornou péčí schopnost spotřebitele úvěr splácet, dopouští se podle zákona o spotřebitelském úvěru správního deliktu, za který poskytovateli úvěru hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun,“ dodává Holoubek.

Tip:
Zjistěte si, zda náhodou nejste v registru dlužníků.

Pozor na oddlužovací společnosti

Oddlužovatelé slibují zadluženým lidem, že je zbaví všech dluhů. Osobní bankrot neboli oddlužení vám může v České republice povolit jen soud. Oddlužení by dlužníkům mělo pomoci částečně se zbavit dluhů. Není však možné, aby pohledávky a závazky vzešly z podnikání. Osobní bankrot je pouze pro fyzické osoby, které nepodnikají.

Oddlužovací společnosti si samozřejmě za své služby účtují nemalý poplatek. Zhruba se částka vyšplhá na šest tisíc korun. Tyto firmy dlužníkům nabízejí, že mohou splácet všem věřitelům jen tolik, kolik sami chtějí. Peníze pak měsíčně rozdělují poměrným dílem mezi všechny věřitele. Ze všech takto přerozdělených peněz si ponechávají 15 až 25 procent údajně na úhradu administrativních nákladů.

Lichváři žádají vysoké zajištění

Chcete-li přijít o svou nemovitost, půjčte si od lichvářů. Ti totiž často jako zástavu požadují buď nemovitost, nebo bianco směnku. Při krátkodobém nesplácení zastavený majetek propadá ve prospěch dané společnosti. Lichváři často kalkulují, jak získat nekalými praktikami nemovitost, nebo větší sumu peněz.

Klasický model půjčování peněz, kde zisk přichází v podobě úroku za řádně splacenou půjčku, tyto firmy neznají. Místo toho využívají neférové a lichvářské praktiky a zisk jim přichází v podobě poplatků, sankcí a propadlých zástav,“ vysvětluje autor průzkumu Ondřej Holoubek z Provident Financial.

Všechny tyto praktiky jsou dopředu připravené. Nemají nic společného s tradičním půjčováním peněz – místo toho se jedná o systematické a cílené oškubávání klientů. Smlouvy s těmito subjekty může podepsat i vzdělaný člověk, přesto nemá šanci se z nich vyvázat – proti těmto praktikám prakticky neexistuje právní obran.  Bohužel většina těchto praktik je plně v souladu se zákonem, a dokud se nezmění legislativa, nelze očekávat zlepšení situace. Dle našeho názoru není možno proti těmto praktikám bojovat pouze finančním vzděláváním, ale je třeba účinně změnit legislativu. Provident Financial proto plně podporuje zavedení licensování pro všechny finanční instituce, podobně jako dnes fungují banky. Pokud by nějaká instituce používala neférové praktiky, byla by jí licence odebrána,“ dodal Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial, který smluvní podmínky posuzoval.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *