EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

29. 07. 2013

1 komentář

Buřinka rozesílá výpovědi. Ale nevěří si

 


 

„Dovolte, abych Vám potvrdila individuální zvýhodnění v podobě jednorázové finanční kompenzace ve výši 20 000 Kč a to v případě ukončení smlouvy stavebního spoření,“ uvádí pracovnice klientského servisu v dopise jednomu z našich čtenářů. Čtenář nesouhlasil s důvody výpovědi smlouvy o stavebním spoření podle Obchodního zákoníku.

„Ke každému klientovi přistupujeme individuálně, bereme v potaz jejich individuální situaci a uvědomujeme si, že náš krok mohl některým z nich způsobit nesnáze, s nimiž se jim snažíme pomoci. Snažíme se i nadále udržet přízeň těchto klientů a nabídnout jim možnosti pokračování spoření za oboustranně přijatelných podmínek. Tuto praxi uplatňujeme již řadu let,“ zdůvodnila nabídku kompenzace stavební spořitelna. Je výpověď skutečně neplatná?

Právní názory

„Domnívám, že byla-li smlouva uzavřena v právním režimu nějakého právního předpisu, pak zánik této smlouvy by měl být řízen podle tohoto právního předpisu, který řídil její vznik. Jsem toho názoru, že zánik smlouvy o stavebním spoření by měl podléhat do půlnoci dne 31. 12. 2013 právnímu režimu občanského zákoníku,“ uvádí k našemu dotazu JUDr. Jareš, právník spolupracující s Asociací občanských poraden.

„Postup stavebních spořitelen vychází z tvrzení, že mezi nimi a klientem je uzavřena smlouva o vkladovém účtu dle ustanovení § 716 obchodního zákoníku. Nicméně stavební spoření vzniká na základě smlouvy o stavebním spoření dle zákona o stavebním spoření, přičemž se lze domnívat, že nejde o identické závazky. Ostatně smlouva o vkladovém účtu je při sjednávání stavebního spoření součástí smlouvy o stavebním spoření, nikoliv smlouvou identickou. Lze tak argumentovat, že vypovězení smlouvy o vkladovém účtu není totožné s vypovězením smlouvy o stavebním spoření,“ uvedl pro finanční server Měšec.cz právník a mediátor Petr Němec.

Neplatná výpověď?

Dva právní názory se shodují ve skutečnosti, že vypovídat smlouvu o stavebním spoření na základě Obchodního zákoníku, podle něhož nebyla uzavřena, je přinejmenším problematické. I postup stavební spořitelny v případě snahy o vyrovnání se s klientem formou jednorázové kompenzace naznačuje nejistotu spořitelny, jak by dopadl případný soudní spor.

„Zákon o stavebním spoření je zvláštním právním předpisem, který však upravuje prvky specifické pouze pro stavební spoření. V otázkách neupravených tímto zvláštním právním předpisem se stavební spoření řídí obecnými právními předpisy, tedy zejména obchodním a občanským zákoníkem,“ trvá na platnosti výpovědi SSČS.

„Protože účet stavebního spoření představuje svou povahou vkladový účet, […] lze na smlouvu o stavebním spoření s odkazem na výše uvedené uplatnit úpravu vkladového účtu v obchodním zákoníku,“ hájí svůj postup stavební spořitelna.

Nedostali jste výpověď? Snížíme vám úrok

Výpovědi se týkají přibližně šesti tisíc klientů s úrokovou sazbou 3 až 4 % ročně – tedy u klientů využívajících smlouvy o stavebním spoření ještě z let do roku 2003. U mladších smluv začíná využívat ustanovení Všeobecných obchodních podmínek, které pro ni znamená mnohem větší prospěch než výpověď smlouvy.

„Po uplynutí 6 let ode dne uzavření smlouvy o stavebním spoření a při splnění dalších podmínek stanovených zákonem má Stavební spořitelna právo jednostranně měnit úrokovou sazbu z vkladů, a to opakovaně. Výši změněné úrokové sazby vyhlašuje Stavební spořitelna ve sdělení. O uplatnění tohoto práva bude účastník písemně informován,“ uvádí Všeobecné obchodní podmínky.

Podle našich informací začala ustanovení o snížení úrokových sazeb starších klientů Buřinka již uplatňovat.

Tip: Buřinka není jediná stavební spořitelna, která má možnost snížit úrokovou sazbu u starších smluv stavebního spoření. Které spořitelny a za jakých podmínek vám sazbu snížit mohou? Čtěte v článku Rozumíte podmínkám stavebních spořitelen? aneb Snížíme vám úrok

Využíváme právo zakotvené ve smlouvě o stavebním spoření na jednostrannou změnu úrokové sazby po 6 letech spoření. Přestože jsou srovnatelné vkladové produkty úročeny nižšími úroky, klientům budeme úročit stavební spoření novou sazbou ve výši 1 % ročně,“ uvádí Buřinka ve svém sdělení. Nová úroková sazba bude účinná od 1. 9. 2013.

V současnosti zasílá informaci o změně sazby klientům, kteří uzavřeli smlouvu po 1. 1. 2004, spoří alespoň 6 let a nevyužili nabídku na poskytnutí úvěru. U starších smluv možnost snížení úroku spořitelna nemá.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Od začátku roku je na českém nájemním trhu mimořádně živo

O nájmy se uchází více lidí než loni touto dobou a v mnoha městech se „fronta“ pod nájemním inzerátem počítá na desítky zájemců. Do trendu nadále promlouvají hypotéky, které jsou i přes postupný pokles úrokových sazeb pro řadu domácností stále nedostupné, ale stále častěji také sociální a demografické faktory.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Eva Valentová

    25 března, 2014

    Zdravím, dostala jsem výpis překlenovacího úvěru, kterému moc nerozumím, v.s.432 160 12 Valentová Eva prosím o sdělení zda máme dále platit, nebo je už částka uhrazena??? Děkuji za odpověď

    Odpovědět