EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

16. 06. 2014

1 komentář

Byty v České republice patří k nejdražším v regionu. Nejlevnější koupíte v Maďarsku

 


 

Pokud chcete vyměnit Českou republiku například za Vekou Británii a nechcete bydlet jinde, než nedaleko centra samotného Londýna, budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Ceny nových bytů v této lokalitě přesahují 10 tisíc eur za metr čtvereční. V našich končinách pořídíte byt podstatně levněji. Za novostavbu zaplatíte v Česku v průměru 1 186 eur za metr čtvereční.

Pokud ale chcete ušetřit, sáhněte po nabídce maďarských realitních kanceláří. Metr čtvereční vás v Maďarsku vyjde na 917 eur.

Stejně jako u prvního rande, je i u nákupu nemovitosti důležitá lokalita. „Ceny bytů v Praze převyšují republikový průměr více než dvojnásobně podobně jako v Hamburku, Londýně nebo Paříži. V Praze tak například ceny nových rezidenčních nemovitostí převyšují ty ve Varšavě o 750 eur za metr čtvereční a jsou srovnatelné například se španělským Madridem, kde došlo v posledních letech na rezidenčním trhu ke značnému ochlazení,“ uvedla Diana Rádl Rogerová, partnerka ve společnosti Deloitte, která je odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě.

Hlavní metropole jsou pochopitelně dražší ve všech zemích. Ale Praha je drahá, i když budeme srovnávat jen hlavní města Evropy. Metr čtvereční je ve varšavské novostavbě překvapivě o 750 eur levnější než v Praze. Pražské ceny bytů jsou srovnatelné například se španělským Madridem, kde podle Rádl Rogerové došlo v posledních letech k ochlazení rezidenčního trhu.

V případě, že chcete ušetřit, určitě neuvažujte o nákupu nemovitosti v Mnichově. Ten je nejdražším německým městem z hlediska pořízení rezidenční nemovitosti. Mnichov loni vykázal průměrnou cenu 5 600 eur za metr čtvereční. Společně s Moskvou tedy překračují průměr cen v dané zemi více než trojnásobně. Pro upřesnění, v Moskvě stojí metr čtvereční 4 200 eur.

REKLAMA

Starší byty bývají levnější, ale ne vždy

Tisíce eur stojí v metropolích jen z brusu nové byty. Starší stavby mají u inzerátů rozhodně nižší cenu. V Maďarsku je starší byt levnější dokonce o 49 procent než novostavba v podobné lokalitě. Výjimky potvrzují pravidlo a tak opačná situace není nic neobvyklého. V Portugalsku a ve Velké Británii mají pravděpodobně rádi nádech letitého prachu, než moderní punc novostaveb. V těchto zemích ceny starších bytů jsou o 17 a 6 procent vyšší než u těch nových.

Napříč Evropou je i různá dostupnost bydlení. „Dostupnost vlastního bydlení se ve sledovaných zemích výrazně liší. Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,1 násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v České republice je to již 7,2 násobek, podobně jako v Polsku a Maďarsku se 7,4 násobkem. Pro pořízení nového bytu v Izraeli je pak dokonce nutné počítat s 12 ročními platy,“ doplnil Petr Hána, manažer společnosti Deloitte pro oblast nemovitostí a stavebnictví.

Jestli tedy plánujete pořídit si nemovitost v jiné, než pražské metropoli, pečlivě stěhování zvažte. Možná se tu nemáme tak špatně, jak se některým zdá.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jendaaa

    11 prosince, 2014

    Byty jsou drahé to je jedna věc, ale drahé je tak trochu dělají realitní kanceláře a jejich provize. Už existuje alespoň pár serverů jako je http://www.re­alitnirevoluce­.cz/inzerce. Kde se za prodej nebo pronájem nemovitostí neplatí

    Odpovědět