EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Ceny bytů: Česko dýchá na záda západní Evropy

 


 

Studie poradenské společnosti Deloitte porovnává údaje 19 evropských zemí včetně Ruska a Izraele. Nabízí nový pohled na bytový trh nemovitostí, protože srovnává mimo jiné země v závislosti na rozloze nemovitosti, kterou si mohou lidé v jednotlivých zemích či městech pořídit za 200 tisíc eur (5,4 milionu korun). Průměrně si lidé za tuto cenu mohli dovolit ve větších evropských městech v loňském roce 89 m2 a napříč evropskými zeměmi 114 m2.

Jiný kraj, jiný mrav

Největší plochu pořídíte za 200 tisíc eur v Rusku (276 m2), a to přestože Moskva patří k městům s nejdražšími rezidenčními nemovitostmi. V Maďarsku, Portugalsku a Polsku si za stejnou cenu pořídíte pětipokojový byt o rozloze téměř 200 m2.

Česká republika se společně s Holandskem, Německem, Belgií a Slovinskem řadí mírně pod průměr evropských zemí, za 200 tisíc eur si koupíte pouze byt se čtyřmi pokoji. Italové, Rakušané a Irové si nemohou dovolit ani evropský průměr. Nejhůře jsou na tom ovšem Britové, kteří si pořídí jen jednopokojový byt o velikosti 39 m2. K nejdražším lokalitám patří kromě Velké Británie také Francie či Izrael.

Nejlevněji nakoupíte v Debrecenu, nejdráže v Londýně

Z porovnání 57 hlavních evropských měst vychází jako nejdražší s neuvěřitelnou cenou 18 126 eur (téměř 490 tisíc korun) vnitřní  Londýn. Mnohem levněji pak vyjde bydlení ve vnějším Londýně, kde průměrné ceny dosahují „pouze“ 8 575 eur (téměř 232 tisíc korun). 

Druhým nejdražším městem je Paříž, kde  se ceny pohybují v průměru kolem 10,7 tisíce eur (290 tisíc korun) a kolem 8 tisíc eur (216 tisíc korun) u starších bytů. Trojici na stupni vítězů nejdražších měst pak doplňuje Tel-Aviv s cenou za metr čtvereční přesahující 7 tisíc euro (189 tisíc korun).

REKLAMA

Nejdražšími městy v zemi bývají většinou hlavní města. Výjimku ovšem tvoří právě Tel-Aviv, který předstihl Jeruzalém, stejně tak jako Mnichov Berlín, Miláno Řím a Barcelona Madrid. Je to způsobeno především tím, že ceny v Římě a Berlíně v loňském roce klesaly a v Madridu rostly pouze mírně.

S cenou 997 eur za metr čtvereční (přibližně 27 tisíc korun) je nejlevnějším bydlením Debrecen v Maďarsku. Jedno z nejlevnějších bydlení najdete také v Rusku v Ekaterinburgu 1 004 eur za metr čtvereční, což je o 62 procent méně než v Moskvě. Města střední a východní Evropy patří obecně k těm levnějším. Výjimku tvoří Moskva s cenou 2 688 eur za metr čtvereční (téměř 73 tisíc korun), a to i přestože ceny v ruském hlavním městě každoročně klesají (v loňském roce poklesly meziročně o téměř 30 procent).

S cenou necelých 1 920 eur za m2 (52 tisíc korun) se Česká republika stala nejdražší zemí z Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) a pomalu se začíná přibližovat zemím západní Evropy. Stále se však řadí z regionu k nejdostupnějším.

Zatímco průměrný Čech si koupí nový byt o rozloze 70 m2 za 6,9 hrubého ročního platu, Maďaři či Slovinci musí šetřit více než sedm let a Britové dokonce téměř 11 let. Od šesti do osmi ročních platů musí mít naspořeno Italové, Irové či Francouzi. Nejdostupnější bydlení je v Německu, kde potřebují lidé pouze 3,3 hrubého ročního platu.

REKLAMA

Ceny převážně rostou a růst budou

Stejně tak jako v roce 2014 rostly ceny nemovitostí v roce 2015 ve 12 sledovaných zemích. Největší růst cen nemovitostí byl loni v Irsku (27 procent). Irsko následoval Izrael s růstem o 10,8 procenta a Španělsko  s 10,6 procenty. Španělsko se tak v posledních dvou letech s růstem přesahujícím 10 procent dostává z velkého poklesu, ke kterému došlo během finanční krize. 

V Maďarsku a Nizozemsku vzrostly ceny nemovitostí v loňském roce o 5,6 procenta, resp. 3,7 procenta. Česká republika se s růstem o 3,6 procenta drží v těsném závěsu za Holandskem. Pomaleji pak rostly ceny v Německu (3,2 procenta) a Rakousku (0,3 procenta).  

V Rusku a Itálii pokračovaly ale ceny v předloňském poklesu. Zatímco Itálie zaznamenala pouze mírný pokles cen, na cenách ruských nemovitostí se podepsalo především oslabení rublu, které poslalo k zemi ceny nemovitostí v eurech o 27 procent.

Příčin k růstu cen nemovitostí je hned několik, z nichž tou první jsou asi nízké úrokové sazby na jedné straně zvyšující dostupnost hypoték, na straně druhé nutící investory hledat zajímavá „bezpečná“ aktiva, kterými se staly domy, byty a pozemky. K zájmu o nemovitosti přispívá i relativní optimismus spotřebitelů ve velké části EU odrážející pozitivní vývoj ekonomiky, respektive klesající nezaměstnanost a rostoucí mzdy,“ říká Petr Dufek z ČSOB, a dodává: „Ne všude však panuje dobrá nálada a roste zájem nakupovat reality. Stačí se podívat na předluženou periferii a obrázek je hned jiný. Ceny nemovitostí v Itálii se už nyní dostávají na nejnižší úroveň za posledních sedm let.“

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Gauner

    13 července, 2016

    Z: Zatímco průměrný Čech si koupí nový byt o rozloze 70 m2 za 6,9 hrubého ročního platu!= 2,2 mil.Kolik že je hrubý plat? Hádám že to počítala podle svých poměrů a dalších, co mají víc jak 100 tisícové mzdy z daní pracujících. Jak na to přišla? Kde má rozbor?Kde důkazy?Na koho je to ušité?Atd, atd.Při hr. mzdě 26000/měs. po odečtu daní, potravin, bydlení, kultury, placení školství, dětí, atd. atd. zbude sotva sotva 3–4 tisíce.A co jsou půjčky a další výdaje!!Jen při průměrné celkové splátce i s úroky 3000/měs. by si občan uspořil na byt až za 60 let!!A to nepočítám neustálé zdražování, kdy výrobky a vše je dnes předraženo až 4× (400%)+ 70% daně. Zloděj tak okrádá zloděje a pracující jim vše zaplatí podle zákona lichvy!Za 60 let by tak cena bytu stoupla na ne 2,2 mil. ale na 10–12 mil.!! U jedince z hrubou mzdou, který šetří na všem, dodržuje zásady lidství a nenásilí, šetří na sobě, nekupuje nic, co je z nekalosti, nekouří, nepije, nechodí do společnosti, za kulturou atd.atd. což 99,9% neumí, může sice něco ušetřit. Ale za cenu, že se nechá vykořisťovat společnosti, která dosahuje vrcholu sobectví, zla, nenávisti, závisti, mamonu, podvádění na všech úrovních, udávání, službě sobeckosti atd. 26 tis.? Kdo to vydělává? Při průměru čistého 16 tis. což má pouze 20% lidí je to stále oněch 60 let!! 80% na to nemá.Takové články jsou opravdu divné.A to nemluvím o podplacených autorech, kteří je někde opsali, nebo si vymysleli, jak to dnes chodí a považují lži v jejich kruzích za pravdu. Jakékoli porovnávání je služba chamtivosti, zneužívání a podvodu k veřejnému blahu podvodů.
    Z:S cenou necelých 1 920 eur za m2 (52 tisíc korun) se Česká republika stala nejdražší zemí z Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) a pomalu se začíná přibližovat zemím západní Evropy. Stále se však řadí z regionu k nejdostupnějším.
    Při této ceně pracující otrok dotuje ty, co se jimi chlubí.Stačí když se autor článku podívá na úvěry částky bydlení 2.2 mil. a dalších a na sebe a zjistí, že realita je jeho slabou stranou jiné mince a mnohdy se bude splácet půjčka celý život.A když se nesplatí do určitého termínu a změněného umělého zákona, bude tu probíhat obrovská exekuce dlužníků, kteří už dnes nestačí splácet to, co si půjčili a co jim bylo předloženo v jejich životním údělu, což vláda nalinkovala tak, aby vše probíhalo v souladu se zákonem.Mladí tak házejí růže těm, co o ně nestojí.A co je s ochotou prodají jiným.

    Odpovědět

  • Radek

    13 července, 2016

    Gaunere, píšete o koze a ne o voze. Statistika uvádí, kolik ročních hrubých platů je potřeba k zaplacení bytu. Nepochybně jste si nechal uniknout, že hrubý plat nikdo nedostane (je zdaněn, obrán o sociální a zdravotní „pojištění“) a zjevně narážíte na životní náklady, které jsou nezpochybnitelné a ani autorka je nezpochybňuje. Ukazuje jedno z možných srovnání.

    A mimochodem: Radši při dnešních úrocích budu byt splácet 30 a víc let, než bych jen korunu splatil dřív než musím ;-).

    Odpovědět