EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Čeští dolaroví milionáři doporučují investovat do nemovitostí

 


 

„Běžný“ český dolarový milionář je v podstatě ideální chlap. Podle průzkumu je klasickým prototypem muž ve věku 47 let, realista, záleží mu na tom, co po sobě zanechá, myslí na další generace, podporuje děti i sociálně slabší, je to patriot, má rád Kofolu a Škodu a cítí odpovědnost za celou společnost.

Nejčastěji jsou dolaroví milionáři podnikatelé nebo živnostníci. Jen 14 procent jich je v  zaměstnaneckém poměru.

Milion korun dejte do termínovaných vkladů

Jeden milion korun bych investoval do sebe a svého zdraví. Když se složím já, složí se spousta lidí a věcí kolem mě. Deset milionů korun už bych vložil do nemovitosti, ale pořádně zvážím, která je ta pravá. Na akcie bych příliš nesázel, jsou dost rizikové,“ shodují se milionáři.

Podle průzkumu by 16 procent milionářů investovalo milion do koníčků nebo cestování. Deset procent dotazovaných by milion použili na vzdělání svých dětí a čtyři procenta do zdraví. V případě, že by neinvestovali do sebe a své rodiny, vložili by milion do termínovaných vkladů (22 %), do akcií (15 %), do podílových fondů (3 %) a obligací (2 %).

Nemovitosti jsou jistota

Deset milionů už respondenti považují za vhodnou dlouhodobou investici. Tato částka už není na osobní potřeby, ale měla by přinést další peníze. Kolem dvou třetin milionářů by zvolila investici do nemovitostí, kterou by však podrobili důkladnému zkoumání a detailnímu výběru.

REKLAMA

Další možností jsou akcie. Ty by zvolilo 36 procent dolarových milionářů, a to i přes to, že je řadí do rizikových investic.

Neriskujte všechno

Nikdo z dotazovaných milionářů by neriskoval všechny svoje peníze. Respondenti doporučují zhruba 40 procentní podíl rizikových investic z celkového investičního portfolia. Někteří jsou však ještě opatrnější.  Zhruba třetina dotázaných doporučuje podíl rizikových investic pouze do 20 procent, přičemž starší lidé mají ve svém portfoliu vyšší poměr bezpečných investic než mladší.

Pokud si mají milionáři vybrat vhodnou investici, důvěřují hlavně svému šestému smyslu. Důležité pro ně samozřejmě také je sledování tuzemského i zahraničního ekonomického dění.

Inflaci vidí dotázaní spíše negativně. Na začátku roku 2012 dolaroví milionáři očekávají její výši na úrovni, 3,43 procent. Počítají tedy s podstatným zrychlením růstu cenové hladiny oproti ČNB, která prorokuje dvouprocentní inflaci.

REKLAMA

Spořicí účty mohou být rizikové

Respondenti mají své finanční prostředky často rozložené. Víc jak polovina milionářů považuje za rizikovou část svých investic hlavně akcie. Osmnáct procent určilo za rizikový vlastní podnikatelský záměr a devět procent označilo za rizikový spořicí účet, kvůli malému výnosu. Momentálně jsou úrokové sazby spíše pod dvěma procenty.

Právě naopak za bezpečně uložené peníze považují ty, které vložili do realit. Nemovitosti považuje za jistotu skoro polovina respondentů. Dále jsou milionáři v klidu, když mají své finance uložené v dluhopisech, termínovaných vkladech a fondech.

Honosných milionářů ubývá

Zda svá konta vystavují milionáři na odiv, či ne, záleží na věku a na tom, kdy své peníze získali. Honosných milionářů je podle průzkumu 55 procent, ale postupně jich ubývá. Jejich zástupcem je 46letý muž, který si chce své peníze pořádně užít a dávat je na odiv ostatním.

Méně viditelní jsou o trochu starší milionáři a mají zde větší zastoupení ženy. Většinou jde o lidi, kteří si své peníze vydřeli. Nedávají tedy o svých penězích vědět a rady analytiků je nechávají chladnými. Často věří jen sami sobě.

Průzkum, který probíhal mezi březnem až květnem 2011, provedla J&T Banka ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd. Cílem průzkumu bylo zmapovat investiční chování a životní styl dolarových milionářů, tedy těch, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně 18 milionů korun. Do průzkumu se zapojilo celkem 106 respondentů z  řad dolarových milionářů. Data byla sbírána pomocí dotazníku a individuálních hloubkových rozhovorů. Kvalitativní pohled doplnil skupinový rozhovor s privátními bankéři J&T Banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *