EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

20. 01. 2015

1 komentář

Chcete koupit nemovitost? Na prohlídku se pořádně připravte

 


 

Zaměřte se hlavně na věci, které ovlivní vaše rozhodování o koupi nemovitosti. Jako je například dostupnost školky, školy, obchodu atd. Spíš by vás měla v první řadě ale zajímat nemovitost jako taková.

Klientům vždy říkám, aby nepodceňovali otázku měsíčních nákladů, protože ty dokážou jejich rozhodování podstatně ovlivnit,“ vysvětluje Petra Lešková, realitní makléřka Directreal. Dodává, že je také důležité znát, kdy došlo k rekonstrukci bytu nebo případně zateplení panelového domu. Nezapomínejte také zkontrolovat stav sklepa, nebo půdy, a zda do domu nezatéká. Podle Petry Leškové je technicky neřešitelné například vlhko ve sklepě. Takové problémy mohou upozornit na spodní vodu, nebo na špatný stav rozvodů, či kanalizace. Důležité také je kontrola plísní kolem oken a jejich správné utěsnění. Problémy také mohou způsobit staré stoupačky. Pokud je byt určen k rekonstrukci, měla by tomu odpovídat i cena prodávané nemovitosti.

Zeptejte se na energetické štítky

Už dva roky jsou v České republice povinné při prodeji nemovitosti energetické štítky. Týká se to nemovitostí, které mají energeticky vztažnou plochu nad 50 m2 a také budov, které prošly větší rekonstrukcí. Pokud si nemovitost jen pronajímáte, tak energetické štítky zatím povinné nejsou. Nic ale nezkazíte tím, že se realitního makléře zeptáte. On by vám měl správně odpovědět.

Nechte si poslat půdorys

Od realitního makléře si nechte poslat půdorys bytu, abyste si mohli rozmyslet, zda vám nemovitost dispozičně vyhovuje. Pokud makléř nemá rozložení bytu v elektronické podobě, aspoň si nechte rozměry bytu ukázat. Někdy vám může vyhovovat, že byt je třeba 3+kk, ale nebude vám hrát do karet velikost místností, případně jejich rozložení. Přemýšlejte, co kam dáte a nenechte se ovlivnit tím, jak je nemovitost zařízená teď. Třeba majitelé mají sice skříně, tam kde byste je chtěli mít vy, ale hloubka je třeba jen 20 centimetrů.

Občanská vybavenost: Myslete i na budoucnost

Důležité také je, abyste věděli, zda je v okolí vše co nezbytně potřebujete k životu,  jako je dostupnost MHD. Jestli nemáte děti a plánujete je, myslete také na to, aby byla v okolí školka, škola, dětské hřiště atd. Nespoléhejte ale jen na to, co stojí v inzerátu, nebo co vám řekl makléř. Vše si raději ověřte.

REKLAMA

Byt si umíte upravit podle svých představ. Menším či větším zásahem z něj víte mít domov, o jakém sníte. S lokalitou však mnoho neuděláte. Proto klientům radím, aby dali na své pocity. Pokud mají preferovanou oblast ve svém městě či obci, ať se primárně zaměřují na nemovitosti v ní. Mnoho lidí totiž zvykne polevit při výběru bydlení z těch nesprávných kritérií,“ uzavírá makléřka.

Vybírejte nejen nemovitost, ale i realitního makléře

Chtěla jsem si koupit byt v Praze. Našla jsem si inzerát, který mě zaujal a vydala se na prohlídku. Setkání s realitním makléřem se mi vůbec nelíbilo. Řekl mi, že hlavně nemám mluvit před majiteli bytu o ceně a hlavně se jich na nic nemám ptát. Vrtalo mi to hlavou. Pak jsem se podívala na internet a našla ten stejný byt o 200 tisíc korun levnější,“ popisuje svou zkušenost třicetiletá Martina z Prahy. Platí známé přísloví: Důvěřuj, ale prověřuj. Dobrý makléř se nebude mít za co stydět a vy se aspoň vyhnete špatnému obchodu.

  

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jarin

    20 ledna, 2015

    Trochu mi chybi nejaka tabulka beznych nakladu na nemovitost. Neco od ceho bych se mohl odpichnout.

    Napr: kolik stoji vytapeni v 50m panelovem dome pro 3-clennou rodinu, jakaje spotreba takove rodiny.

    Kolik jsou typicke poplatky do fondu oprav v stare cinzovni zastavbe, panelaku atd…

    Odpovědět