EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Chcete vycouvat z hypotéky? Není to tak jednoduché

 


 

Vyhlédla jsem si krásný byt. Během prohlídek jsem z nemovitosti byla nadšená. Jenže po zaplacení rezervačního poplatku, se začalo komplikovat jednání s majitelem. Od koupě jsem chtěla odstoupit, ale už jsem měla sjednanou hypotéku. Nevěděla jsem, co na to banka,“ vypráví třicetiletá Jana z Prahy.

Problémy jsou v tomto případě hned dva. Rezervační poplatek, který se většinou pohybuje kolem 100 tisíc korun, nemusí Janě realitní kancelář vrátit. Někdy je v rezervační smlouvě uvedeno, že při odstoupení od prodeje se vrací například jen 80 procent z poplatku, nebo také vůbec nic.

Dalším problémem může být již sjednaná a podepsaná smlouva o hypotečním úvěru. Půjčku sice Jana ještě nezačala čerpat, ale i tak by si při jejím zrušení zadělala na další problémy. Otázkou je, jestli raději zaplatit bance poplatek, nebo koupit nemovitost od problémového majitele, případně bydlet někde, kde se vám nelíbí.

Pokud se stane případ, že má klient již sepsanou úvěrovou smlouvu a z nějakého důvodu úvěr nezačne čerpat, dle sazebníku banky může následovat sankce za nečerpání hypotečního úvěru. Tato sankce se pohybuje okolo 5 % z nečerpané výše úvěru. Rozhodně tedy nejde o zanedbatelný poplatek,“ říká Martin Bílek, oblastní ředitel společnosti Fincentrum.

Nečerpání úvěru není tak časté

Situací, kdy si klienti koupi bytu rozmyslí po podpisu hypoteční smlouvy, není zas tolik. V dnešní době, kdy jsou úrokové sazby u hypoték stále rekordně nízko a ceny nemovitostí příznivé, lidé chtějí koupit byt co nejdříve. Po prohlídce se unáhlí, a pak, když už je prodej rozjetý, chtějí vycouvat.

REKLAMA

K nečerpání úvěru nejčastěji dochází v případě koupě nemovitosti od různých developerů. Důvodem mohou být například vleklé problémy s výstavbou. Většinou se tedy jedná o nucený ústupek kvůli problémům na straně prodávajícího,“ popisuje Bílek.

Pokud se dostanete do podobné situace, je dobré o všem hned informovat banku. Většinou je možné se rozumně domluvit, ale hodně záleží na lidském faktoru, tedy na tom, s kým v bance zrovna jednáte.  

Nejjednodušší cesta je dodatek

Jako ideální se pro banku a pro klienta jeví udělat dodatek ke stávající úvěrové smlouvě na nemovitost, kterou si klient vybere druhotně. Jinými slovy, úvěrová smlouva se použije pro jinou nemovitost s tím, že dojde ke změně zajištění a předmětu koupě. Rozhodně klient nemusí mít starost, že by ho banka dala na nějakou černou listinu, jako je tomu u neplatičů,“ dodává Bílek.

Jana nakonec byt koupila. Banku nekontaktovala, takže nevěděla, zda by jí posunuli termín čerpání. Novou nemovitost by totiž narychlo sháněla velice těžko.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *