EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Chraňte svůj majetek. Většina vloupání se neobjasní

 


 

Pojištění je jedna věc a správné zabezpečení ta druhá. Pokud si necháte na vstupních dveřích do vašeho bytu obyčejný zájem, pojišťovna také může odmítnout s vámi pojištění domácnosti sjednat. Obyčejné dveře totiž lupič překoná během chvilky. Pak tedy platí, že čím vyšší zabezpečení, tím vyšší si můžete nastavit pojistné limity.

Nejnižší limity dostávají domácnosti s běžnými uzamykatelnými dveřmi, u certifikovaných dveří s bezpečnostním zámkem je to však až 300 tisíc korun. U domů či bytů s vysokým stupněm zabezpečení a napojením na alarm či pult centrální ochrany může klient dosáhnout na pojistný limit až do výše 1,2 milionu korun. Obecně tedy platí pravidlo, že čím vyšší stupeň zabezpečení, tím vyšší limity pojistného plnění,“ vysvětluje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

U chat a chalup samozřejmě nemusíte vydávat horentní sumy za bezpečnostní dveře, závory a zámky. Je ale dobré na chatě nenechávat nic, co by zloděje mohlo přilákat.

„Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je až dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců. Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku‘ opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

Tabulka: Počet krádeží vloupáním za minulý rok

Krádeže vloupáním Zjištěno Objasněno Stíháno osob
Do bytů 4 446 1 005 761
Do rodinných domů 6 671 392 1 102
Do chat soukromých osob 4 841 211 693
Do ostatních objektů 37 065 6 980 5 836
Celkem krádeže vloupáním 62 384 13 407 10 197

Zdroj: Policie ČR, data z období od 1.1.2013 do 1.1.2014

Zloději často nejsou dopadeni

Bohužel faktem je, že téměř čtyři pětiny obyvatel vykradených bytů a domů se musí smířit s tím, že svůj majetek již nikdy neuvidí. Policii se totiž nepodaří objasnit skoro 80 % případů vloupání.  „Pachatelé klidně kradou i za přítomnosti obyvatel domu či bytu. Lidé nejčastěji přicházejí o televize, notebooky, mobily nebo oblečení. Velkou ztrátou je odcizení vozu poté, co zloděj najde v předsíni viset klíče od auta,“ říká Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení domů a bytů. „Problém je, že přibližně 60 % domácností nemá sjednané pojištění, které by krylo riziko vloupání. Odpovídající pojistku, která ochrání váš majetek, přitom pořídíte již za pár tisíc korun ročně,“ doplňuje na závěr Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *