EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Chystáte se na rekonstrukci? Nezapomeňte na smlouvu

 


 

Na naše právníky se touto dobou každoročně obrací řada nešťastných lidí, kteří složili nemalou zálohu a pak už neviděli ani řemeslníka, ani peníze,“ potvrzuje složitou situaci v této oblasti Procházková ze serveru poradnaveritele.cz.

Panu Radkovi z Ústí nad Labem, kamarád doporučil dobrého truhláře, který mu měl zhotovit nábytek na míru. Truhlář po prohlédnutí a přeměření pokoje, vyinkasoval zálohu třicet tisíc a už se nikdy víc neobjevil. „Jsem bez peněz, naštvaný na známého, na truhláře a bez nábytku v pracovně.“ Stěžuje si pan Radek, přesto váhá, zda má učinit další právní kroky.  Proti řemeslníkovi je vedena řada exekucí a trvalé bydliště má na obecním úřadě. „Bojím se, že mě to jen bude stát další peníze a stejně tím ničeho nedosáhnu.“

Základem je dobrá smlouva

Ať už si necháte v bytě upravit jen plastová okna nebo předělávat celou koupelnu, nezapomínejte na smlouvu. Řemeslníky si také raději prověřte na internetu, i když je máte doporučené od přátel.

Ani zálohu bez smlouvy řemeslníkům nedávejte. Nejdřív by vám měli vystavit fakturu, kterou jim buď proplatíte v hotovosti, nebo peníze převedete účet. Jestliže účet budete proplácet v hotovosti, nechte si vystavit doklad, abyste měli případně jak prokázat, že dotyčný peníze opravdu převzal. Schovávejte si raději všechny doklady, které by vám mohly při případném sporu pomoct.

Může se ale stát, že řemeslník neodvede svoji práci a ani vám nebude chtít vrátit poskytnutou zálohu. V takovém případě ho k nápravě vyzvěte doporučeným dopisem. V upomínce mimo jiné uveďte přesnou částku, číslo účtu a termín, do kdy peníze na svém účtu očekáváte.

REKLAMA

Pokud dlužník ve vámi stanoveném přiměřeném termínu nezaplatí, žalujte ho. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že není na co čekat. Čím dřív budete mít v rukou rozsudek, tím dřív vám peníze vrátí. Pokud ne, převezme si případ exekutor. A u exekucí až na výjimky platí, že se uspokojují v pořadí, ve kterém k exekutorům přichází. Být první je tedy výhodné,“ radí Procházková.

Dobrá smlouva o dílo by měla být absolutní samozřejmostí. „Rozhodně se nespoléhejte na smlouvy z internetu, neodráží totiž specifika vaší zakázky, a to se vám může zle vymstít. Do smlouvy nezapomeňte doplnit sankce za pozdě nebo špatně odvedenou práci, trvejte na odstranění nedostatků, specifikujte možnost odstoupení od smlouvy a upřesněte si platební podmínky,“ připomíná Procházková.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *