EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

ČNB nezklamala. Zdražování hypoték zrychlí

 

Česká národní banka (ČNB) nezklamala očekávání a opět zvýšila úrokové sazby. Konkurenční boj dosud držel hypoteční banky na uzdě. Rostoucí cenu zdrojů ale nemohou absorbovat do nekonečna. Zdražování hypoték bude akcelerovat a na konci roku budou hypoteční sazby atakovat tříprocentní hranici.

Loading



 


Bankovní rada ČNB dle očekávání zvýšila na zářijovém zasedání základní úrokové sazby. Čtrnáctidenní repo sazba vzrostla dnešním dnem o 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta, diskontní sazba na 0,5 procenta a lombardní sazba na 2,5 procenta. Čtvrté letošní zvýšení 2T repo sazby nebude s velkou pravděpodobností v tomto roce poslední.
„V následujících měsících očekáváme, že současné důvody pro utahování měnových podmínek přetrvají a bankovní rada už v listopadu přikročí k dalšímu zvýšení sazeb. V listopadu bude také představena nová makroekonomická prognóza centrální banky, která by měla ukázat zrychlení inflace až na dosah 3 % v prvním čtvrtletí příštího roku z důvodu vyšších cen energií a dalšího růstu mezd. To by měl být hlavní argument pro další zvýšení sazeb ještě v tomto roce,“ míní František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Hypoteční sazby začnou zdražovat rychleji

Zvyšování základních úrokových sazeb se zatím jen pozvolna promítalo do hypotečních sazeb. Průměrná úroková sazba hypoték podle statistik Fincentrum Hypoindex od svého minima na konci roku 2016, kdy dosáhla 1,77 procenta, rostla jen velmi opatrně až na srpnových 2,53 procenta.
Hypoteční sazby dosud držel při zemi především konkurenční boj bank. Situace na hypotečním trhu se ale mění. Od října začnou platit nová přísnější pravidla pro poskytování hypoték a do bank se tak na poslední chvíli hrnou davy zájemců o hypotéku. „Zájem klientů o nové hypotéky je v září stejně jako v srpnu o třetinu vyšší ve srovnání s červencem a červnem,“ uvedl tiskový mluvčí banky Filip Hrubý.
Banky si také již nechtějí ukrajovat ze svých úrokových marží, od října se tak zřejmě dočkáme výraznějšího zdražení hypotečních úvěrů. „Výsledná sazba pro klienta se obecně skládá z ceny zdrojů, která se odráží od ceny peněz na trhu daných centrální bankou a promítá se do ní ještě politika treasury, a marže banky. Vliv má samozřejmě také konkurenční prostředí, proto jsou v posledních letech marže velice nízké a banky se snaží zvyšující se cenu zdrojů co nejvíce absorbovat, ale to nejde do nekonečna,“ říká tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.
V prázdninových měsících sice ještě dobíhaly slevy hypotečních bank, postupně ale některé již začaly hypotéky zdražovat. Během září pak zvýšila hypoteční sazby například Česká spořitelna či mBank. „Česká spořitelna v tuto chvíli ponechá výši úrokových sazeb u hypoték na stávající úrovni,“ uvedl tiskový mluvčí banky Filip Hrubý.
Ani mBank v říjnu změnu úrokových sazeb neplánuje. V současné době nebude zvyšovat hypoteční sazby ani UniCredit Bank či Air Bank, která se ještě v září vydala proti proudu a hypoteční sazby snížila. Do budoucna ale další zdražování hypoték banky nevylučují.
„Wüstenrot hypoteční banka v tuto chvíli neplánuje zvýšení úrokových sazeb hypoték.  Srpnové zvýšení základní sazby ze strany ČNB se kvůli silné konkurenci na ceně hypoték projevilo jen částečně a se zpožděním. Aktuální zvýšení sazeb centrální bankou a růst ceny zdrojů v uplynulých měsících se již do sazeb hypoték projeví,“říká Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot.
Hypoteční sazby naopak v říjnu porostou například v Moneta Money Bank či Hypoteční bance, která již dvakrát během léta hypotéky zdražila.
„Navýšení sazeb ze strany ČNB bylo krokem, se kterým banky všeobecně počítaly. V úrokové sazbě našich hypotečních úvěrů budeme toto navýšení sazeb reflektovat postupně během října,“ uvedl Tomáše Kostrhouna, senior manažera pro úvěrové produkty Moneta Money Bank.

Tříprocentní hranice v dohledu

Hypotečním sazbám s jedničkou na začátku již definitivně odzvonilo. Zájemci o hypotéku se musí připravit na úrokové sazby blížící se spíše tříprocentní hranici. „Očekáváme, že průměrná sazba na konci roku bude na úrovni mezi 2,5 a 3 procenta,“ odhaduje Pavel Vlček.
Na stejné úrovni odhaduje vývoj hypotečních sazeb ke konci roku i Česká spořitelna či Moneta Money Bank. „Předpokládáme, že hypoteční sazby se na trhu budou na konci roku pohybovat okolo 2,5 až tří procent,“ říká Filip Hrubý. „Na konci letošního roku se budou sazby hypotečních úvěrů na trhu pohybovat kolem tří procent, což představuje meziroční navýšení o 0,8 procentního bodu,“ říká Tomáš Kostrhoun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *