EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Petr Zámečník

16. 05. 2017

0 komentářů

ČNB: Úrokové sazby vzrostou ve 3. čtvrtletí 2017

 

Česká národní banka (ČNB) má jasno. Podle prognózy centrální banky úrokové sazby vzrostou ve 3. čtvrtletí 2017. A pak porostou i nadále…

Loading



 


Česká národní banka se stará o stabilitu měny. V rámci tohoto cíle se pokouší udržet inflaci na úrovni kolem 2 %. Po několika letech měnových intervencí proti české koruně a nákupu eur za více než 2 bil. Kč se opět stávají jejím hlavním nástrojem úrokové sazby. A protože inflace utěšeně roste, blíží se i čas růstu úrokových sazeb.
ČNB nemůže tržní úrokové sazby přímo diktovat. Může je ale ovlivnit prostřednictvím svých základních úrokových sazeb. A k jejich zvyšování je připravená. S nimi pak porostou i tržní úrokové sazby, tedy i sazby hypoték. „S prognózou je konzistentní nárůst domácích tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí 2017 a poté i v průběhu příštího roku,“ uvádí ČNB ve Zprávě o inflaci II/2017. Je tedy čas připravit se na růst úrokových sazeb.
Graf 1: Prognóza úrokových sazeb
Zpráva o inflaci II/2017
Zdroj: Zpráva o inflaci II/2017

Úrokové sazby hypoték již rostou

Úrokové sazby hypotečních úvěrů svou rostoucí dráhu již nastoupily. Od svého minima v listopadu a prosinci 2016 na úrovni 1,77 % dle Fincentrum Hypoindexu vystoupaly do března 2017 na 1,95 %. Na vině ale není primárně měnová politika ČNB, ale omezení samotných hypotečních úvěrů – opět z dílny České národní banky.
„Pokles úrokové sazby z hypoték s doposud nejběžnější hodnotou LTV 80 – 90 % se ve čtvrtém čtvrtletí 2016 téměř zastavil (1,87 %), sazby z hypoték s ostatními hodnotami LTV ještě lehce klesaly. Následně na počátku letošního roku banky začaly dle dílčích informací sazby z hypoték s vyššími hodnotami LTV zvyšovat,“ popisuje vývoj sazeb hypoték ČNB. Ovšem právě za růstem sazeb hypoték s vyššími LTV je třeba hledat šedou eminenci centrální banky.

Tip: Aktuální sazby hypoték: Podražily především hypotéky s vyšší LTV

Státní dluhopisy předcházejí hypotéky

Ukončení kurzového závazku a s ním i ukončení intervencí ČNB proti české koruně znamenalo snížení zájmu spekulantů o české koruny. A není-li zájem o české koruny a jejich uložení do úročených finančních nástrojů (bankovní účty, dluhopisy), znamená to tlak na růst úrokových sazeb. Ten se projeví nejdříve u státních dluhopisů… a pak se promítne i do hypoték.
„Růst výnosů státních dluhopisů a makroobezřetnostní opatření ČNB se začaly odrážet ve zvyšování úrokové sazby z úvěrů na bydlení,“ zjistila Česká národní banka. „Růst sazby z hypoték však byl zatím jen mírný, přičemž od listopadu loňského roku do února 2017 činil 0,1 procentního bodu. Byl tedy nižší než u výnosů desetiletých státních dluhopisů, u nichž doba přenosu jejich změn do sazeb z úvěrů na bydlení činí zhruba tři měsíce,“ dodává centrální banka.
Graf 2: Úrokové sazby z úvěrů domácnostem
Zpráva o inflaci II/2017
Zdroj: Zpráva o inflaci II/2017

Úrokové sazby porostou od 3. čtvrtletí 2017

Z prognózy České národní banky vyplývá, že by úrokové sazby měly růst od třetího čtvrtletí letošního roku dále. Pro hypotéky to znamená jediné: Úrokové sazby porostou ještě více než dosud. Zatím od svých minim sazby hypoték připsaly několik desetin procentního bodu a rostou rychlostí několika setin procentního bodu měsíčně. Pokud by ale sazby rostly i pod tlakem zvyšování základních sazeb ČNB, mohly by na tempu přidat.
Svůj vliv na růst úrokových sazeb má i nový zákon o spotřebitelských úvěrech. Ten je ale (zatím?) ve stínu opatření České národní banky. Limit pro LTV hypoték na 80 % a pouze 15 % nových úvěrů s LTV od 80 % do 90 % a opuštění kurzového závazku je jen začátek. Nyní se ČNB ve spolupráci s ministerstvem financí pokouší prosadit rozšíření svých pravomocí. A pokud by byly její pravomoci nejen rozšířeny, ale také je využila, mohlo by to znamenat další ránu pro hypoteční trh.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *