EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jan Valášek

31. 05. 2013

0 komentářů

ČP Invest Fond nemovitostních akcií: Nedoporučuji

 


 

Akciový fond společnosti ČP Invest  Fond nemovitostních akcií se zaměřuje na prakticky celý sektor nemovitostí. Důležité je hned na začátek rozlišit mezi standartním nemovitostním fondem, který má ve svém portfoliu fyzicky vlastněné nemovitosti, jenž např. pronajímá a inkasuje nájemné, oproti nim jsou zde pak akciové fondy zaměřené na trh realit, jakým je třeba právě ten od společnosti ČP Invest. Tyto fondy investují do akcií realitních a developerských společností nebo do realitních trustů (REITs) a do společností s trhem realit přímo spojených.

Fond byl založen v roce 2006, je denominován v českých korunách a zajišťuje většinu měnového rizika. Hlavním portfolio manažerem je Martin Picka, který působí ve skupině PPF přes deset let. I v České republice je samozřejmě dostupná řada jeho konkurentů, mezi které by mohly patřit například BNP Paribas Real Estate Securities World, Franklin Global Real Estate nebo ING Global Real Estate.

Tabulka 1: Základní data fondu ČP Invest Fond nemovitostních akcií

Základní data (30. 4. 2013)

Správce fondu

ČP Invest

ISIN

CZ0008472396

Typ fondu

Nemovitostní akcie

Vznik fondu

1. 8. 2006

Velikost

1 212 mil. CZK

Zdroj: ČP Invest, data platná k 30. 4. 2013

Portfolio a strategie fondu

V současné době je portfolio koncentrováno do 49 titulů. Oproti konkurentům zdaleka nejužší diverzifikace, k udržení rizika na uzdě to ovšem stačí a společně s deklarací volatilní investice v počtu titulů nevidím problém. Od svých konkurentů se také lehce odlišuje regionální skladbou, přičemž přes polovinu portfolia je zainvestováno v EU, druhá velká část zhruba 35 % v Severní Americe, oproti konkurenci výrazně opomíjí Japonsko a ostatní Asijské státy.

Zhruba 40 % prostředků je spravována v realitních trustech (REIT – real estate investment trust) neboli realitních investičních společnostech, jejichž akcie jsou běžně obchodovatelné na burzách. Podléhají speciálním daňovým režimům a většinu svého zisku vyplácejí akcionářům ve formě dividend.

Jednoduchá možnost investice do velkých nemovitostí je zároveň značně riziková. Druhou velkou skupinu portfolia tvoří s 35 % podílu klasické nemovitostní společnosti, jako např. známý gigant a zázrak začátku tohoto tisíciletí Immofinanz nebo americká Simon Property Group – největší americký REIT.

Graf 1: Složení fondu ČP Invest Fond nemovitostních akcií

13-5-23-cp-invest-fond-nemovitostnich-akcii-graf-1  

Zdroj: ČP Invest, data platná k 30. 4. 2013

Co nám říká statistika?

Z povinně zveřejňovaných dokumentů, jako jsou výroční zprávy, klíčové informace pro investory (KIID) nebo z factsheetů, lze vyčíst následující informace:

S téměř 17% volatilitou patří fond od ČP Invest k těm kolísavějším. Lze ji interpretovat tak, že s určitou pravděpodobností by se měly výnosy fondu pohybovat právě v rozmezí ± 17 % od své střední hodnoty. Jedná se tak bezesporu o velmi rizikovou investici. Velká část volatility je ale způsobena vývojem realitního trhu v posledních letech, do budoucna by se tak číslo mělo díky uklidnění situace lehce snížit. Společně s ING Global Real Estate patří s hodnotou TER 2,46 % také k nejdražším. Vliv na toto číslo májí i náklady na měnové zajištění.

Graf 2: Vývoj hodnoty ČP Invest Fond nemovitostních akcií

13-5-23-cp-invest-fond-nemovitostnich-akcii-graf-2

Zdroj: ČP Invest

V Grafu 2 jsou vidět velké výkyvy v hodnotách podílového listu. Zatímco konkurence tohoto fondu je téměř na hodnotách ze začátku roku 2008, ČP Invest nemovitostních akcií ztrácí stále téměř jednu čtvrtinu. Velmi dobře dokázal využít růstovou vlnu v roce 2009, velké ztráty v roce 2011 a nevýrazný výkon ve zbývajících obdobích ho řadí do podprůměru.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu ČP Invest Fond nemovitostních akcií

jednotlivé roky

2007

–20,90%

2008

–58,00%

2009

49,90%

2010

16,20%

2011

–18,60%

2012

19,50%

kumulované výsledky

1 měsíc

5,99%

3 měsíce

13,35%

6 měsíců

8,10%

1 rok

1,06%

Zdroj: ČP Invest, data platná k 30. 4. 2013

Celkové hodnocení

Investice do nemovitostí jsou velmi různorodé. Společnost ČP Invest na svém webu v sekci „Proč investovat do tohoto fondu?“ láká zákazníky na klasické výhody nemovitostí. Souhlasím s tím, že nemovitosti jsou dobrou ochranou proti inflaci. Je dokázáno, že jejich cena roste současně s peněžní zásobou v ekonomice. Její růst je pak jednou z příčin inflace.

Svým způsobem se nemovitosti mohou také chovat jako dividendové akcie a rozhodně jsou dobrým nástrojem pro diverzifikaci portfolia. Problémem ovšem je, že tento fond není nemovitostí jakožto investičním nástrojem. Stále se jedná o akciový fond, který je ovlivňován spoustou dalších vlivů, tudíž se nejedná o klasickou investici do nemovitostí.

Pro konzervativnějšího investora, který hledá výše zmíněné výhody, je zde spousta jiných možností. Například jeden ze tří čistě nemovitostních fondů na českém trhu od společností REICO, Conseq nebo fond Bridge od WMS Investiční společnost (Finesko).

Tento typ fondu je tak vhodný pouze pro akciového investora s velkou odolností proti výkyvům trhu a delším investičním horizontem. A pokud takový investor hledá investici tohoto typu, konkurence má v této chvíli dle mého názoru kvalitnější fondy. Zařazení Fondu nemovitostních akcií od společnosti ČP Invest do portfolia tak nedoporučuji.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *