EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Domácnosti dluží o dvě miliardy víc, lidé se ale snaží splácet

 


 

V březnu vzrostly jednodenní vklady domácností u finančních ústavů a bank o pět miliard korun, a to na 1,096 bilionu korun. Meziročně tyto vklady vzrostly o více než 82 miliard korun. Dlouhodobější vklady domácností s výpovědní lhůtou v březnu však meziročně klesly o 9,5 miliardy korun na 335,8 miliardy korun.

Zadluženější než domácnosti jsou samozřejmě podniky. Zadluženost firem v březnu meziročně vzrostla téměř o 42 miliard korun na 954,8 miliardy.

Lidé si nejčastěji půjčují na bydlení a momentálně jsou mnohem oblíbenější hypotéky, než stavební spoření. Většina půjčených peněz pak jde nejčastěji na rekonstrukci bydlení, na koupi nemovitosti, vybavení domácnosti a další finanční výdaje spojené s bydlením. Čím dál tím míň spotřebitelů také lákají půjčky na dovolenou, případně na výdaje spojené s vánočními svátky.

Nejvíce dluhů mají lidé z Ústeckého kraje

Sice roste počet neplatičů, ale i tak se situace v této oblasti zlepšuje. Podle sdružení SOLUS roste počet lidí, kteří čelí neschopni řádně plnit své smluvní závazky v devíti krajích ze čtrnácti, přesto lze označit vývoj v této oblasti za pozitivní – dynamika růstu totiž výrazně zpomaluje a je aktuálně nejnižší v historii sdružení.

K 31. březnu 2012 evidovalo sdružení SOLUS závazky po splatnosti u 7,97 % všech dospělých obyvatel České republiky.

REKLAMA

„Regionální data z klientských registrů SOLUS jsou důležitým doplňkem při vnímání celkové ekonomické kondice regionu. Jsou signálem nejen pro členské společnosti sdružení SOLUS, ale také pro stát a neziskový sektor, jehož organizace podle těchto údajů mohou lépe zacílit projekty v oblasti vzdělávání a finanční gramotnosti,“ uvádí k využití regionálních statistik Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Regionální statistiky SOLUS ukazují, že nejvíce potíží mají s úhradou svých závazků obyvatelé Ústeckého kraje, kde čelí potížím se splácením celých 14,3 procent obyvatel starších 18 let. Nejlepší bilanci má Kraj Vysočina s 5,3 procenty.

„Růst počtu osob v prodlení s úhradou svých závazků je indikátorem budoucího nárůstu počtu exekucí či soudních sporů, které nepříznivě zahlcují orgány státní správy. Desítky tisíc nových exekucí na srážky z důchodu například každoročně zahlcují Českou správu sociálního zabezpečení. Díky regionálním statistikám z registru SOLUS by v budoucnu mohla státní organizace předem vědět, ve kterém regionu je potřeba lidské zdroje posílit, a kde bude tato agenda na ústupu,“ doplňuje Jan Stopka.

SOLUS je zájmové sdružení právnických osob na ochranu leasingu, úvěrů a dalších vybraných služeb poskytovaných spotřebitelům, podnikatelům a právnickým osobám. Členské společnosti si zde navzájem poskytují data o klientech, kteří neplnili své smluvní závazky. Členy sdružení SOLUS jsou bankovní i nebankovní společnosti. Momentálně má sdružení SOLUS má 38 členů, z toho 17 nebankovních finančních společností, 14 bank, 4 mobilní operátory, 2 energetické společnosti a 1 velkoobchodní řetězec. Letos se do sdružení zapojily všechny tři nové banky – Air Bank, Equa Bank a Zuno Bank. Zajímavostí je, že členem není Česká spořitelna.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *