EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

13. 04. 2012

1 komentář

Dospořit, nebo splatit část překlenovacího úvěru?

 


 

Mimořádná splátka úvěru ze stavebního spoření bez jakýchkoli poplatků je zaručena zákonem – ale pouze u řádného úvěru. K jeho přidělení musí klient spořit alespoň dva roky, naspořit minimálně 35 až 50 % cílové částky podle stavební spořitelny a zvoleného tarifu a dosáhnout dostatečně vysokého hodnotícího čísla či koeficientu ohodnocení. Než na řádný úvěr dosáhne, může čerpat úvěr překlenovací či meziúvěr.

Splatit předčasně či vložit mimořádnou splátku u překlenovacího úvěru už tak snadné není. Klient musí stavební spořitelně svůj záměr s předstihem oznámit a zpravidla je mu naúčtován poměrně vysoký sankční poplatek. Bez poplatku mohou mimořádné splátky překlenovacího úvěru dávat pouze klienti Raiffeisen stavební spořitelny. Ostatní klientovi naúčtují poplatek, nebo ho odkáží na „dospořování“.

Při mimořádném vkladu na spořicí účet u stavební spořitelny se zrychlí přidělení úvěru. To je brzděno především hodnotícím číslem (či koeficientem ohodnocení apod. v závislosti na terminologii dané stavební spořitelny), kvůli němuž klient spořící minimální částku dosáhne na úvěr řádově za 5 až 6 let podle tarifu a stavební spořitelny. Do hodnotícího čísla vstupuje řada faktorů, mezi nimiž je naspořená částka a připsané úroky.

Ovšem i při částečném splacení překlenovacího úvěru, které je doprovázené snížením cílové částky, lze zkrátit přidělení řádného úvěru. Při stejných platbách vyšší cílová částka znamená prodloužení doby do získání úvěru.

Navíc klient platí úroky z celé (vypůjčené) cílové částky bez ohledu na objem prostředků, které má naspořené. Před přidělením překlenovacího úvěru tak klient půjčuje naspořené prostředky, kterých je zpravidla 35 až 60 % cílové částky, sám sobě.

Modelový příklad

Jaký je faktický rozdíl mezi mimořádnou splátkou a dospořováním lze ukázat na modelovém příkladu. Vybrali jsme produkt Invest – rychlá varianta s úročením 1 % a s překlenovacím úvěrem Top Hypo s úrokovou sazbou 4 % od ČMSS, která sice před časem umožňovala klientům mimořádné splátky překlenovacích úvěrů zdarma, ale pak z týdne na týden otočila a veškeré mimořádné splátky zpoplatnila.

Modelový příklad počítáme s cílovou částkou 1 mil. Kč a po dvou letech buď vložíme mimořádný vklad, nebo mimořádnou splátku úvěru ve výši 100 tis. Kč.

Tabulka: Mimořádná splátka, či mimořádný vklad

 

Standardní splácení

Zrychlené dospořování 100 tis. Kč po 2 letech

Splátka překlenovacího úvěru 100 tis. Kč po 2 letech

Přidělení úvěru

 leden 2017

 červen 2016

 leden 2017

Naspořeno

49,70%

54,70%

55,20%

Hodnotící číslo

73,6

64,8

90,8

Zaplacené úroky

              200 000 Kč

                                                                        140 000 Kč

         152 000 Kč

Úroky z vkladů

4 504 Kč

4 495 Kč

4 504 Kč

(k 31. 12. 2016)

(k 31. 12. 2015)

(k 31. 12. 2016)

Zdroj: Vlastní výpočty

Dospořování v modelovém příkladu zkrátí splácení úvěru o půl roku. Díky tomu je na překlenovací úvěr zaplaceno o 60 tis. Kč na úrocích méně než v případě, kdy by klient platil jen řádné minimální splátky.

Mimořádnou splátkou se doba nutná k získání řádného úvěru v modelovém příkladu nezkrátí. Opticky jsou i úroky zaplacené vyšší než při dospořování – ovšem jsou placeny o půl roku déle. Do června 2016 by klient v tomto případě zaplatil 134 tis. Kč na úrocích, tedy o 6 tis. Kč méně. Navíc se od mimořádné splátky sníží platba úroků a klient tak ušetří na měsíční platbě více než 300 Kč.

Rozdíl u ČMSS ve zvoleném příkladu není velký – i když při splátce 100 tis. Kč je rozdíl zaplacených úroků ve stejném období ve výši 6 tis. Kč již znatelný. Vždy navíc záleží na konkrétních podmínkách stavební spořitelny a příslušných tarifů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal

    13 dubna, 2012

    Dobrý den,

    nejprve chci poděkovat za rychlost uvedení tohoto poměrně zajímavého článku.Přesto nastává otázka, co je lepší, a co se komu vyplatí víc.Pokud zvolím z modelového příkladu variantu TOP HYPO s úrokovou sazbou 4% v rychlé variantě budu mít poměrně vysokou měsíční splátku, kterou mohu (ne u Lišky) snížit mimořádnou splátkou.Zároveň musím stihnout naspořit 38 – 40% CČ a výši HČ u kterého v rychlé variantě nebude problém, jinak se mi po 6letech změní sazba překlenovacího úvěru (záleží jestli dolu nebo nahoru).Já osobně mám hypoúvěr od Modré Pyramidy, kde mám překlenovací úvěr ve variantě standart taky na 6 let, ale s úrokovou sazbou 3,28% což je na úrocích v překlenovacím úvěru velký rozdíl.Pokud budu rychleji dospořovat mimořádným vkladem na spořící účet, tak stihnu překlenovací úvěr splatit do 6 let také, ale s menší měsíční splátkou.Tento rozdíl mezi splátkami mohu použít na mimořádné vklady.U Modré pyramidy jsou mimořádné splátky spoplatněny stejně, jako u Lišky.Zajímalo by mě, co je výhodnější.
    Předem díky Michal

    Odpovědět