EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

14. 03. 2016

0 komentářů

Dostali jste zaplaceno za nemovitost? O peníze se nebudete muset bát

 


 

Prodej nemovitosti není rozhodně jednoduchá záležitost. V prvé řadě často jde o miliony korun. Nejprve musíte nalézt kupce, který je chce zaplatit. Ten často musí najít banku, která mu je koupí. Musíte se vyhnout všem podvodníkům, kteří si na sebe nemovitost převedou, a pak vám peníze nepošlou. Když už peníze dojdou, pořád odpovídáte za některé případné reklamace stavu nemovitosti. A když tímto vším projdete, může zkrachovat banka či družstevní záložna, u níž máte účet s penězi.

Vklady v bankách a družstevních záložnách jsou pojištěné. To vede k poměrně velkému morálnímu hazardu – proč bych si měl vybírat, komu dám své peníze, když v případě krachu dostanu vše zpět? Rozhoduje tak úroková sazba a bezplatný účet mnohem víc než stabilita banky. Pojištění vkladů zajišťuje náhradu ve výši 100 % až do objemu 100 tis. EUR či ekvivalentu v jiné evropské měně (v Česku tedy aktuálně do cca 2,7 mil. Kč). Pro běžný stav to stačí, ale mnoho nemovitostí má cenu vyšší.

Prodali jste nemovitost? Máte nárok na vyšší náhradu

Riziko z velké transakce při prodeji nemovitosti je velké. V případě krachu banky by tak domácnost přišla o značnou část úspor, na které spoléhala, např. v důchodu. Nebo má vyhlédnutou jinou nemovitost, kterou z prodeje chce financovat. Krach banky tak může mít mnohem hlubší následky.

Od 1. 6. 2016 nabyde účinnosti novela zákona o bankách, která přísun velkých peněz na účet řeší. Pokud na účet připlují finanční prostředky ve vyšším objemu a banka zkrachuje, může získat majitel účtu vyšší náhrady. Místo 100 tis. EUR až 200 tis. EUR, tedy cca 5,4 mil. Kč – a to již na prodej většiny rodinných nemovitostí postačuje.

Nic není ale bezpodmínečné. Nárok na zvýšenou náhradu vkladu budou mít pouze lidé, kterým peníze na účet přišly nejdéle 3 měsíce před krachem banky či družstevní záložny. Musí zároveň splnit další podmínku – prokázat původ peněz. Vyšší náhrada bude přiznána pouze tehdy, pochází-li peníze z

REKLAMA

  • prodeje nemovitosti,
  • vypořádání společného jmění manželů,
  • pojistného plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti,
  • dědictví,
  • jednorázového vyrovnání doplňkového penzijního spoření,
  • odstupného při výpovědi z pracovního poměru,
  • náhrady či pojistného plnění z újmy z trestného činu,
  • náhrady škody způsobené rozhodnutím o vazbě, trestu nebo o ochranném opatření nebo
  • peněžité pomoci oběti trestného činu.

Tři měsíce jsou podle zákona dostatečně dlouhá doba přinejmenším na rozmístění peněz do více bankovních ústavů.

Prodali jsme nemovitost… ale peníze šly na jeden účet

Na účtu mohou být i peníze jiných osob.  Kupříkladu při prodeji nemovitosti mohou peníze směřovat na společný účet manželů či prodávající se dohodnou, že kupující je převede na jeden účet, ze kterého se následně rozdělí mezi právoplatné majitele. Ani v takovém případě není vše prohráno. Je ale třeba včas informovat banku.

Pokud banka či družstevní záložna dostane informaci o uložení peněz více osob na jeden účet před vyhlášením krachu a následné výplaty náhrad z Fondu pojištění vkladů (FPV), je náhrada vyplácena skutečným vlastníkům prostředků do výše jejich osobních limitů. Neoznámí-li ale vlastník účtu uložení prostředků třetích osob před rozhodnou událostí (krachem), mají všichni smůlu a na peníze se při výplatě náhrad pohlíží jako na vlastnictví majitele účtu – s jediným limitem.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Zajištění úvěru nemovitostí? Pozor na potenciální právní vady takové nemovitosti

Chcete-li si vzít úvěr například pro nastartování svého podnikání a jste zároveň vlastníkem nějaké nemovitosti, můžete ji využít jako zástavu. Než však o půjčku požádáte, měli byste se ujistit, že daná nemovitost nemá žádné právní vady. Jaké jsou a v čem jejich problematika spočívá?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023

Přehled aktuálních sazeb hypoték: Banky zaklekávají do startovních bloků

Přestože základní úroková sazba České národní banky (ČNB) je stále na sedmi procentech, banky již větři, že nastává doba jejich snižování. Dokazuje to i aktuální přehled úrokových sazeb deseti tuzemských bank, které hypoteční úvěry nabízejí. S výjimkou jedné banky všechny snížily úrok u tříletých fixací, sedm i u pětiletých. U dvou bank lze dokonce získat hypotéku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *