EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Evidence tržeb se nevyhne pronájmům ani Airbnb

 

Elektronická evidence tržeb (EET) odstartuje naostro již v prosinci. První vlna se dotkne ubytovacích a stravovacích služeb. Příjmy z pronájmu jsou z evidence tržeb v určitých případech vyňaty. Jak je to s krátkodobým pronájmem přes Airbnb?

Loading



 


Zavádění evidence tržeb proběhne ve čtyřech fázích. První fáze EET odstartuje již 1. prosince 2016 a dotkne se hotelů, ubytoven, restaurací, pohostinství a barů. Druhá fáze se od 1. března 2017 bude týkat velko a maloobchodníků. Do třetí fáze od 1. března 2018 spadnou všichni ostatní podnikatelé s výjimkou řemeslníků a výrobců, kteří si na evidenci počkají do 1. června 2018.

Krátkodobý versus dlouhodobý pronájem

V oblasti ubytovacích služeb se týká EET především krátkodobého ubytování. Od prosince se musí připravit nejen hotely, ubytovny a penziony, ale také kempy či tábořiště. Příjmy z nájmu zdaňované podle § 9 zákona o daních z příjmů a příjmy ostatní zdaňované podle § 10 téhož zákona jsou z online evidence vyňaty.
Dlouhodobý či střednědobý pronájem bytu či pokoje je daněn podle § 9 a bude i nadále fungovat stejně jako doposud bez nutnosti evidovat tržby. Také v případě, že si pronájmem pouze přivyděláváte a není vaší hlavní podnikatelskou činností, pak se vás EET netýká. V opačném případě se na EET musíte připravit od března 2018.

Záloha versus doplatek

EET je online evidence tržeb obchodníků a podnikatelů realizovaných v hotovosti. Hotovostní platbou se rozumí platba, která proběhne v hotovosti, platební kartou, stravenkou či šekem. Platby přijaté převodem na bankovní účet nepodléhají elektronické evidenci. Pokud host zaplatí zálohu při rezervaci převodem na účet, evidence se na ní nevztahuje. Doplatek, který ale zaplatí v hotovosti či platební kartou na místě, povinné evidenci podléhá.
EET se netýkají inkasa vratné kauce, které se skládají například u realitních kanceláří. Do online evidence ale spadne započtená částka kauce (například úhrada dlužného nájemného či náhrada škod), pokud dojde k čerpání kauce na smluvené účely.

Airbnb a EET

Řada lidí si přivydělává krátkodobým pronájmem prostřednictvím platforem typu Airbnb. U krátkodobých pronájmů záleží, jakým způsobem vznikne smluvní vztah. Příjmy z nájmu jsou z elektronické evidence vyňaty, jestliž jde o příjem ojedinělý formou a charakterem.
 „Aby byl dosahovaný příjem povinně evidován v rámci EET, je nutné splnit současně několik podmínek. Zejména se musí jednat o příjem z podnikání, dále u fyzické osoby o příjem zdaňovaný jako příjem ze samostatné činnosti (§ 7 zákona o daních z příjmů), nesmí jít o příjem ojedinělý svojí formou nebo charakterem a musí jít o příjem realizovaný v hotovosti, platební kartou, či obdobným prostředkem. Teprve při splnění všech těchto podmínek by příjem z pronájmu nemovitosti typu Airbnb podléhal EET,“ říká Gabriela Štěpanyová z Ministerstva financí. Platby přes platformy typu Airbnb přitom probíhají ve většině případů kartou přes internet.
Pokud tedy majitel bytu či domu pronajímá pravidelně, za účelem zisku a současně poskytuje ještě další alespoň minimální servis, jako je například úklid, povlečení postelí či snídani, pak jde o ubytovací služby, jejichž příjmy podle zákona o daních z příjmů jsou považovány za příjem ze samostatné činnnosti. V takovém případě se evidence bude pronájmu týkat již od 1. prosince 2016.
„Pokud půjde o fyzickou osobu – nepodnikatele, který bude pronajímat byt a tento příjem zdaňovat jako příjem z nájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů, pak nebude muset daný příjem evidovat v EET. Je tedy důležité, jaký smluvní vztah vznikne a zda půjde o podnikatele či nikoliv,“ doplňuje Gabriela Štěpanyová.
Představitelé Airbnb zatím konkrétní postoj k problematice EET nepřijali: „Airbnb podporuje hostitele v tom, aby dodržovali místní předpisy a regulace. Ve chvíli, kdy se nový hostitel registruje na Airbnb, musí potvrdit, že bude dodržovat předpisy a zákony dané země.“

Pronájem chat a chalup

Majitelé chat a chalup se EET obávat nemusí, pokud provozují pronájem bez živnostenského listu a příjmy z pronájmů zdaňují podle § 9 zákona o daních z příjmů. V současné chvíli se to týká přibližně 90 % všech majitelů chat a chalup.
Zbylé desetině pronajímatelů chat či chalup, kteří podnikají na základě živnostenského listu, postačí chytrý mobilní telefon či tablet s nainstalovanou aplikací pro EET, která je k dispozici i zdarma. Účtenku je pak možné zaslat elektronicky, vystavit ručně či vytisknout pomocí doplňkové tiskárny na účtenky, která bývá zpoplatněna.
Pokud si nejste jisti, zda se na vás EET vztahuje, kontaktujte příslušný finanční úřad, kde vám poradí.
Ministerstvo financí si slibuje od EET zvýšení daňových příjmů a odhalení podvodníků, kteří nevykazují správně své hotovostní tržby. Mnozí menší živnostníci však ještě před spuštěním elektronické evidence ukončili svou činnost s odůvodněním, že má pro ně EET likvidační dopady. Zda se elektronická evidence osvědčí, nebo zničí řadu drobných podnikatelů, se ukáže již brzy.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

drobná oprava bytu

Co je to drobná úprava a oprava v bytě při pronájmu?

Při pronájmu se může lehce stát, že se porouchá lednička, rozbije se zrcadlo v koupelně a žárovka v předsíni nebo se poškrábe podlaha. Přitom ale byste byli raději, aby to fungovalo a aby nic rozbitého ani poškrábaného nebylo. Máte v takovém případě hned volat majiteli bytu, aby sjednal nápravu? Nebo si to budete muset opravit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *