EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Exekuce v nájemním bytě? Nic není nemožné

 

Dluhy mohou přerůst přes hlavu nájemci i pronajímateli. Pozornosti exekutora proto neujde ani nájemní byt. Exekuce může postihnout věci nájemce i pronajímatele, přestože jde o dluhy druhé strany nájemního vztahu. Jak ochránit vlastní věci před exekucí?

Loading



 


Exekuovaných osob v posledních letech ubývalo. Zároveň se však zvyšoval počet osob s třemi a více exekucemi. Deset a více exekucí mělo v roce 2015 dokonce 120 tisíc lidí, v průměru připadalo na jednoho člověka v exekuci 5,8 exekucí. V roce 2015 bylo v Česku zahájeno 733 tisíc exekucí, což představuje pokles o téměř 100 tisíc oproti roku 2014. V loňském roce došlo podle odhadů Exekutorské komory opět k mírnému nárůstu na přibližně 750 tisíc zahájených exekucí.

Kauce jako pojistka pronajímatele

V případě nájemního bytu se může exekuce dotknout jak nájemce, tak pronajímatele. Pronajímateli slouží proti budoucím dluhům na nájemném a službách peněžitá kauce složená nájemcem. Před dalšími dluhy nájemce se však pronajímatel chránit nemůže. „Pronajímatelé si někdy myslí, že exekuci v bytě zabrání tím, že nájemci zakáží zřídit si v nájemním bytě trvalý pobyt. To však podle zákona nejde. Navíc exekuce by měla být správně provedena v místě, kde se dlužník skutečně zdržuje. Exekuce může být tedy v bytě uskutečněna, i když v něm nemá nájemce trvalý pobyt,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Jak se vyvarovat neplatičů?

Statistiky serveru Ulovdomov.cz ukazují, že dokonce 16,5 procenta žadatelů o nájem je v exekuci a 14,5 procenta je hlášena na obecním úřadě. Rizika neplacení jsou proto relativně vysoká, proto některé servery či realitní kanceláře nabízejí prověřování rizikovosti osob.
Většinou za menší poplatek nahlédnou do veřejně přístupných seznamů a rejstříků a prověří žadatele o pronájem. Využívají především centrální evidenci exekucí, insolvenční rejstřík, úřední desky soudních exekutorů, registry dluhů na zdravotním pojištění, prověří i trvalé bydliště na magistrátech či databázi hledaných osob Policie ČR. Vzhledem k tomu, že jde o veřejně dostupné informace, je prověřování legální.

Předešlý nájemník v exekuci

Zadlužený ovšem může být i bývalý nájemník, který má v bytě zřízený trvalý pobyt. Současný nájemník tak může do své schránky obdržet písemné upozornění na exekuci předešlého nájemníka, který neuvedl svou aktuální přechodnou adresu. V takovém případě by měl bez odkladu upozornit Českou poštu, majitele bytu i exekutorský úřad. Pokud neznáte novou adresu dlužníka, návštěvě exekutora se zřejmě nevyhnete.
Osoby přihlášené k trvalému pobytu lze zjistit na příslušném městském úřadě. Pokud je k trvalému pobytu přihlášen předchozí nájemník, může být na žádost majitele bytu na městském úřadě odhlášen.
„Exekuce by sice měla být prováděna v bytě, kde se dlužník fakticky zdržuje, ale odhlášení trvalého pobytu předchozího uživatele lze určitě doporučit. Není totiž vyloučeno, že se budete později dohadovat s exekutorem, že bývalý uživatel bytu tam již nebydlí,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Exekuce uvalená na pronajímatele

Problém může nastat i ve chvíli, kdy je k trvalému pobytu přihlášen pronajímatel, který je zároveň i dlužníkem. V případě, že jste si vybavili nájemní byt vlastním majetkem, zbraní proti exekuci pronajímatele je předávací protokol, kde jsou sepsány věci, které patří pronajímateli. Vlastnictví majetku lze prokázat také výpisy z účtu, uschovanými účtenkami či jinými daňovými doklady.
Byt si ovšem můžete pronajímat i kompletně bez vybavení pronajímatele. V takovém případě poslouží jako důkaz pro exekutora nájemní smlouva, kde je uvedeno, že jste byt převzali nevybavený. Exekutor by správně neměl zabavit majetek, který prokazatelně patří nájemci.
„Ocitnou-li se na soupisu exekutora věci nepatřící dlužníku, můžete požádat o jejich vyškrtnutí ve lhůtě 30 dnů plynoucí ode dne, kdy se dozvíte, že vaše věci byly do exekuce zahrnuty. Pokud vám exekutor nevyhoví, nezbyde vám než podat k soudu žalobu na vyloučení věcí z exekuce,“ uvádí Lukáš Zelený.
Lhůta pro podání žaloby u soudu je 30 dní od doručení rozhodnutí exekutora, kterým nevyhověl návrhu na vyloučení věcí z exekuce. I když se vám ale neprávem exekučně zabavené věci vrátí, vynaložená energii a čas jsou nenávratně ztraceny.
Pozor také na dluhy manžela či manželku pronajímatele i nájemce. „Skutečnost, že pro dluhy jednoho z manželů může být postižen i majetek toho druhého, si bohužel řada lidí stále neuvědomuje. Obranou může být oddělení majetku formou notářského zápisu,“ uzavírá Zelený.
Soudní exekutor může vstoupit do bytu i v době nájemníkovy nepřítomnosti pouze s platným soudním rozhodnutím. Násilné vniknutí je však nepřípustné. Uzamčené dveře musí proto otevřít zámečník s plnou mocí.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Exekuce na pronajaty dum

    14 května, 2020

    Dobry den,prosim bydlime v podnajmu a majiteli prisla na dum exekuce.Co muzeme ocekavat my jako najemnici?Mohou nas exekutori vyhodit z domu?a kdo by nam popripade měl sehnat nahradni bydleni?Moc Vam dekuji.

    Odpovědět