EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Finanční předsevzetí se rozplývají jako pára nad hrncem

 

Novoroční předsevzetí jsou pomíjivá. Výjimkou nejsou ani finanční sliby. Přes počáteční odhodlání více spořit či méně utrácet lidé pozvolna od svých slibů upouštějí. Stačí pouhé tři měsíce, aby téměř polovina lidí svá finanční předsevzetí porušila. Proč naše sliby nedodržujeme?

Loading



 


Průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit ukázal, že si lidé v novém roce dávají nejrůznější finančními sliby. „Češi chtějí více hlídat domácí rozpočet, každý třetí pak míní méně utrácet za zbytečnosti, plánují také odkládat část výplaty a spořit. Nejčastěji si lidé předsevezmou praktické činnosti – 13 % respondentů si slibuje, že budou chodit nakupovat se seznamem, stejný počet lidí chce včas posílat splátky a úhrady za nájem,“ shrnuje Jan Holoch, manažer zákaznické zkušenosti a finanční specialista společnosti Home Credit.

Utrácení za hlouposti je důležitější než změna banky

Nejčastějším novoročním předsevzetím je spoření. Téměř třetina lidí si na začátku roku 2017 naplánovala, že bude odkládat část své výplaty stranou a spořit. 27,9 procent respondentů si slíbilo, že nebude utrácet za zbytné záležitosti typu „udělám si radost“.
Evidovat si přesně příjmy a výdaje v rámci rodinného rozpočtu chtělo letos 15,9 procent lidí, přesto se jen v minimální míře v rámci úspor hodlají vzdát alkoholu a cigaret. Možnost hlídat si své příjmy a výdaje nabízí kromě nejrůznějších aplikací i banky. „Existuje velmi jednoduché řešení, jak mít neustále přehled o stavu svého konta. Stačí si od banky nechat zasílat informace o zůstatku na účtu, třeba ve formě upozornění v mobilní aplikaci, které je navíc zdarma,“ říká Roman Kejklíček, specialista mobilního bankovnictví Air Bank.
Příliš pozornosti Češi nevěnují ani konsolidaci svých úvěrů, aby získali výhodnější podmínky. Nechtějí si také zakládat nové spoření nebo měnit finanční instituci, aby ušetřili. Mnoho lidí přitom ani neví, kolik měsíčně za nejrůznější poplatky, tarify a služby zaplatí.

Starší na předsevzetí nevěří

Předsevzetí generace ve středním věku (mezi 30 a 44 lety) se týkají především úspor a odkládání výplaty. Mladší generace má ale ve svých 15 až 29 lety trochu jiné starosti. „Je to logické. Zatímco ti starší mají možnost vydělávat a zároveň s tím i spořit, těch mladších se mnoho finančních povinností zatím netýká. Velká část z nich zatím studuje a bydlí u rodičů, takže neřeší nájem ani odkládání části výplaty. Nejčastěji si proto slibují, že nebudou tolik utrácet,“ říká Jan Holoch.
Na rozdíl od lidí ve středním věku si starší věková kategorie (nad 45 let) finanční předsevzetí příliš nedává. Poučeni vlastní zkušeností totiž vědí, že je důležitější dělat věci průběžně a sám od sebe.

Skutek utek

Většina novoročních předsevzetí se rozplyne již během prvních několika měsíců nového roku. Po více než dvou měsících porušila své finanční předsevzetí alespoň jednou téměř polovina lidí. „Zajímavý je rozdíl mezi věkovými skupinami. Starší lidé si dávají předsevzetí méně často, ale pokud už do toho jdou, jsou mnohem důslednější než ti mladí. Skoro tři čtvrtiny své plány dodrží, zatímco mladí je neporuší pouze ve 40 % případů,“ přibližuje Jan Holoch.
Nejčastějším důvodem nedodržení předsevzetí bývá slabá vůle či nečekané výdaje. Každý druhý hříšník se ale přiznává, že neodolal pokušení pořídit si nějakou zbytečnost pro potěšení. „Důležité je uvědomit si, že přelom roku není žádné magické datum, od kterého je třeba všechno dělat správně, a pokud se to nepovede, rázem myšlenku opustit. U financí je svědomitost skutečně důležitá. Je tedy jedno, kdy přesně začnete vést domácí rozpočet nebo zda jeden týden nezapisujete pečlivě. Hlavní je se k tomu vrátit a pokračovat,“ myslí si Jan Holoch.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Objem hypoték se v říjnu meziročně zdvojnásobil

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 mld. Kč. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný a meziroční dynamika oproti září dále zrychlila. Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 11. 2023

Ceny realit v Česku čekají na lepší úrokové sazby, může jít o nejlepší příležitost tohoto roku

Zatímco v létě se český realitní trh nadechoval k růstu, se začátkem podzimu to opět vypadá jinak. Do stagnace cen bytů z druhé ruky přešel nejzásadnější pražský trh, pokračují v ní i brněnské byty. Na jižní Moravě se navíc po rychlém vzedmutí snížily i průměrné ceny rodinných domů, které snižuje také nezájem o rekreační bydlení […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *