EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Monika Lukešová

17. 04. 2013

1 komentář

Fincentrum Hypoindex březen 2013: Čísla jsou na prosincových rekordech

 


 

Jarní akce, bonusy a slevy v oblasti hypoték z rukávů v březnu ale nevytáhly všechny banky. Další vlna přišla v dubnu. Takže úrokové sazby během čtvrtého měsíce letošního roku pravděpodobně ještě klesnou.

S příchodem jara přišlo i oživení na hypotečním trhu. Vysoký březnový objem sjednaných úvěrů byl doprovázen pohybem sazeb, které dorovnaly svá minima z konce loňského roku a naznačily, že i letos se můžeme brzy dočkat nového dna sazeb především díky jarním slevovým akcím,“ dodává hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Prosincovým číslům se blíží i aktuální počty a objemy hypoték. Oproti únoru, bylo v březnu sjednáno o více než dva tisíce hypotečních úvěrů víc. Březnové počty se tedy poprvé za letošní rok přehouply přes sedmi tisícovou hranici, přesně na 7 134.

Hypotékám se dařilo i z hlediska objemů. Také letos poprvé vystoupaly nad těsně nad 12 milionů korun, tedy na 12,064 miliard. Meziměsíční nárůst je zhruba o 3,5 miliardy korun.  Klienty láká nejen nízká úroková sazba, ale také stále mírně klesající ceny nemovitostí.

Dalším důvodem zvýšených počtů a objemů u hypotečních úvěrů je i garance úrokových sazeb při refinancování až rok dopředu. Banky se předhánějí, která nabídne delší záruku na nízkou sazbu. Tím si v podstatě různě přetahují klienty s končící fixací až třeba za půl roku. Na podzim se ale také může stát, že dojde k výraznému poklesu objemů a počtů u hypotečních úvěrů, protože tito klienti už budou mít dávnou novou sazbu zajištěnou.

hypoindex-brezen-13

Rušení poplatku za správu úvěru a nižší sazby

Banky v březnu začátkem dubna hlavně rušily velmi diskutovaný poplatek za správu hypotečního úvěru. Od pondělí 15. dubna 2013 zrušila tento poplatek Equa bank navíc v dubnu nabízí všechny hypoteční úvěry se slevou ve výši 0,3 % p. a. ze standardní úrokové sazby. Úrokové sazby tak u Equa bank začínají na 2,59% p.a.

Do konce dubna u Sberbank platí akční jarní nabídka nazvaná Bydlení bez starostí s úrokovou sazbou do 2,89 %, u které banka garantuje poplatek ve výši pouhé 1 Kč za poskytnutí úvěru.

GE Money Bank také v březnu zrušila poplatky za zpracování a vedení úvěrového účtu a za odhad ceny nemovitostí u všech účelových i neúčelových hypoték a fixací.

Minulý měsíc Wüstenrot hypoteční banka snížila úrokové sazby u tříleté a pětileté fixace hypotečních úvěrů na bydlení a refinancování. Nejnižší pětiletá sazba klesla na 2,49 % ročně.

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

3,17 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–4

Průměrná výše hypotéky

1 691 049

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 631

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6987

Účelovost úvěrů

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

58 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

19 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

23 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „ Hypoindex.cz “ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/ )

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    20 dubna, 2013

    Já svým klientům zajišťuji hypotéky s variabilní sazbou 1,96% nebo pětiletý fix
    2,49% p.a.
    Pokud máte zájem tak mi napište email.

    Odpovědět