EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Fincentrum Hypoindex červenec 2014: Počty hypoték klesají, méně se refinancuje

 


 

V červenci se úrokové sazby u hypoték dostaly na 2,723 procenta. Banky stále nabízely různé akční nabídky a slevy, a to přilákalo do bank 8 352 klientů. Ti si v sedmém měsíci letošního roku sjednali hypotéky v celkovém objemu 14,12 miliard korun, což je o jednu miliardu méně, než tomu bylo v červnu.

Ani v prázdninovém čase se nezastavil kolotoč nových akčních nabídek. Rychlost poklesu sazeb sice oproti jarním měsícům polevila, pevné dno se však stále zdá mimo dohled. S debatou o prodloužení závazku ČNB udržovat uvolněnou měnovou politiku navíc získávají banky čas si rozmyslet, kam až jsou ochotny sazby stlačit,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Lidé si zase začali půjčovat nižší částky. Po měsíci znovu klesla průměrná výše úvěru z 1,7 milionu korun na 1,690 milionu korun.

Hypotékám se daří, ale méně se refinancuje

Na začátku srpna Česká národní banka zveřejnila, kolik hypotečních úvěrů je nových a kolik refinancovaných. Od začátku letošního roku jsou banky povinny ČNB hlásit, kolik hypoték je nových a kolik refinancovaných. Z výsledků vyplývá, že letošní rok je ve znamení nových hypoték a refinancované úvěry zůstávají spíš v pozadí.

Letos podle dostupných údajů bylo za první pololetí poskytnuto 21 procent refinancovaných úvěrů. Jen třetina klientů, kterým letos končilo fixační období, se rozhodla převést svou hypotéku k jiné bance.

„První nabídka banky je většinou sestavena s dostatečným prostorem k vyjednávání – banky se logicky snaží vydělat a nemají důvod nabízet nižší sazbu, když existuje šance, že klient přijme i vyšší nabídku. Většinou není pro lepší sazbu nutné úvěr refinancovat – banky si začínají uvědomovat, že získat nového klienta je dražší, než udržet současného,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

hypoindex-cervenec

Srpnové akce bank

Pokles úrokových sazeb ale stále není u konce. V srpnu některé banky znovu snížily úrokové sazby u hypoték a pravděpodobně se tedy v příštím měsíci dočkáme dalšího rekordu.

Česká spořitelna nabízí v období od 4. do 31. srpna úrokovou sazbu u hypoték 2,29 % na 5 let do 90 % hodnoty zastavené nemovitosti. Podle analytiků ČS úrokové sazby, které lámou historické rekordy na trhu, udrží výhodné úvěry minimálně do začátku roku 2016.

Na začátku srpna snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů například Wüstenrot hypoteční banka. Hypotéku na bydlení do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti poskytuje do konce srpna s tříletou a pětiletou úrokovou sazbou 2,14 %.

Tabulka 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex červenec 2014

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,72 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–4

Průměrná výše hypotéky

1 690 590 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 408Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 773 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

62 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

18 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *