EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

21. 05. 2014

4 komentáře

Fincentrum Hypoindex duben 2014: Čerstvý rekord pokořen

 


 

Průměrné úrokové sazby hypoték dle Fincentrum Hypoindexu opět padají. Rekordní hladina z předešlého měsíce je přepsána sazbou 2,88 %. Sazby tak úspěšně otestovaly předchozí dno a odepsaly dalších 0,05 procentního bodu. Meziročně úrokové sazby klesly o 0,2 procentního bodu.

Výrazné snížení úrokových sazeb hypoték pocítí především domácnosti na svých rodinných rozpočtech. Klient, který před pěti lety čerpal hypoteční úvěr ve výši 1 mil. Kč za průměrnou úrokovou sazbu, ho mohl v dubnu refinancovat (či refixovat) s průměrnou úsporou 1 411 Kč měsíčně při zachování 20leté splatnosti. Ušetřil by tím na splátce přes 20 %.

Graf 1: Fincetnrum Hypoindex

fincentrum-hypoindex-duben-2014Jak dlouho může pokles sazeb ještě pokračovat? V loňském roce úrokové sazby hypoték prohlubovaly rekordní úrovně od března do června. Nyní jsou ale již extrémně nízké a ani Česká národní banka od intervencí na měnovém trhu neuskutečnila kroky k dalšímu snižování sazeb.

„S dubnovým poklesem průměrných úrokových sazeb klesly také rozdíly mezi jednotlivými bankami, přičemž i v květnu přišla další vlna snižování sazeb. Ačkoliv banky stále přichází s nápady, jak stlačit sazby ještě níže a prostor pro další snižování vzhledem k nákladům financování je dostatečný, je možné, že k dalšímu významnému poklesu by mateřské banky již nemusely být ochotny přihlížet,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum, a dodává: „5leté fixace do 2,5 % již nejsou žádná rarita a jedna z bank aktuálně láká na sazby do 2 % na 2leté fixaci.“

Počet poskytnutých úvěrů v dubnu meziročně poklesl o 4,3 % na 7193, přesto jejich objem zůstal nezměněn na 11,914 mld. Kč (fakticky se jednalo meziroční o růst objemu o 8 mil. Kč). Průměrná výše nově poskytnutého úvěru tak vzrostla meziročně o 4,5 % na 1 656 386 Kč.

Novinky na hypotečním trhu

V uplynulém měsíci byl dobojován souboj o poplatek za vedení úvěrového účtu, který se týká i hypotečních bank. Bitvu u Ústavního souduNejvyššího soudu vyhrály banky a poplatek je v Česku na rozdíl od Německa legální. Válka ale ještě není zdaleka dobojována.

Německý Spolkový soudní dvůr prohlásil před několika dny za nezákonný poplatek za sjednání úvěru. I ten české hypoteční banky mnohdy využívají a odpouštějí ho buď v rámci akčních nabídek, nebo v případě refinancování starší hypotéky. České soudy se k jeho zákazu ovšem mohou postavit obdobně jako k poplatku za vedení úvěrového účtu a ponechají ho v sazebnících bank.

Mnohem tvrdší dopad ovšem bude mít nová regulace Evropské komise. Ta zakáže od března 2016 účtovat poplatek za mimořádnou splátku hypotečního úvěru ve výši přesahující skutečné náklady banky. A české banky tento poplatek mají v sazebnících skutečně štědrý. Dosahuje až 5 % za každý započatý rok zbývající do konce fixace úrokové sazby. Splatí-li klient úvěr dříve, vydělá tak banka minimálně o 73,6 % více oproti současným průměrným úrokovým sazbám, než kdyby klient pokračoval v řádném splácení.

Akce hypotečních bank

GE Money Bank prodloužila do konce května svou akci jarních hypoték. V rámci ní mohou zájemci získat hypoteční úvěr přesahující 2 mil. Kč za sazbu od 2,79 % fixovanou na 3 nebo 5 let.

K významnému snížení sazeb hypoték přistoupila v závěru dubna Sberbank v rámci akce „Sberbank hypoteční dny“. Hypotéku s poplatkem 1 Kč a úrokovou sazbou od 2,59 % měla nabízet do 15. května, ovšem tato nabídka platí i nadále.

Tabulka 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2014

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,88 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–5

Průměrná výše hypotéky

1 656 386 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 488 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 850 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

57 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

18 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

24 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lucinha

    21 května, 2014

    Výborné!Teď mi bude končit fixace, už jen vybrat tu správnou banku na refinancování…

    Odpovědět

  • Lucinha

    21 května, 2014

    Výborné!Teď mi bude končit fixace, už jen vybrat tu správnou banku na refinancování…

    Odpovědět

  • Alois

    21 května, 2014

    Ceska soritelna 3% na 10 let fix !

    Odpovědět

  • Demon

    26 května, 2014

    I když mi končí doba fixace až v 06/2015, tak banky umí podržet sjednané podmínky až 12 měsíců před fixací, proto to řeším již nyní. Nejlépepe se zatím k tomu postavily česká spořitelna 2,49% (fix 5 let) a EQUA Bank 2,59% (fix 5 let) – zde ještě budu jednat a věřím, že je stlačím na také na 2,49%… uvidíme :-) Každopádně je fajn jak se banky předhání…

    Odpovědět