EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Fincentrum Hypoindex květen 2014: Úrokové sazby opravdu na dně?

 


 

V květnu si do bank přišlo sjednat hypoteční úvěr 8 103 klientů. Zájem o hypotéky tedy znovu roste. Smlouvu o hypotečním úvěru totiž uzavřelo o 910 lidí víc než minulý měsíc.

Pátý měsíc letošního roku také vzrostly i objemy. Ty se vyšplhaly na 13,423 miliardy korun. Nejedná se však o letošní rekord. Ten stále drží březen, kdy celkové objemy přesahovaly 13,79 miliardy korun. Oproti dubnu ale objemy vzrostly o 1,5 miliardy korun.

Graf: Fincentrum Hypoindex květen 2014

hypoindex-kveten-2014

Sazby budou možná ještě níž

Vzhledem k tomu, že akční nabídky bank jsou platné většinou nejen pro květen, ale i pro červen, očekáváme další snížení úrokových sazeb u hypoték, tudíž i další rekord ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Díky hromadným akčním nabídkám získávají dříve prakticky nedosažitelné „sazby od“ uvedené v úrokových lístcích nový význam. Zatímco v minulosti se jednalo o sazby téměř nedosažitelné, aktuálně je skoro nerozumné nepokusit se vyjednávat o sazbu ještě nižší. Současné nízké sazby jsou tak přirozeným pilířem pro budoucí vyšší aktivitu klientů. Klienti, kteří splácejí hypotéky za současné sazby a které navíc banky naučily, že si mohou říci o výraznou slevu, už nebudou ochotni přijmout pasivně jakoukoliv sazbu při budoucích vyšších úrovních,“ doplnil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Akční nabídky na červen

Banky se snaží klienty nalákat na ultra nízké úrokové sazby. Například UniCredit Bank nabízí úrokovou sazbu 1,99 % p.a. s dvouletou fixací. Přitom jednoleté se pohybují i kolem čtyř procent a tříleté jsou kousek pod tříprocentní hranicí.

Česká spořitelna uvedla historicky nejnižší sazbu hypoték na trhu. Navíc se stále snaží prodávat hypotéky přes Facebook, kde právě v rámci unikátní akce prodává hypotéky s úrokovou sazbou 2,38 procenta. Všem, kdo se zaregistrují přes speciální aplikaci, garantuje Česká spořitelna úrokovou sazbu 2,68 procenta. Pokud se během 14 dnů do akce zapojí více než 250 zájemců, sníží banka všem přihlášeným sazbu dokonce až na 2,38 %. Akce se vztahuje na nové hypotéky s pětiletou fixací uzavřené do 31. července 2014. Banka dále upozorňuje, že zájemci také musí splnit standardní požadavky pro poskytnutí hypotéky.

Tip na článek:

Zeptali jsme se odborníků, jak to bude s úrokovými sazbami

ČSOB nově nabízí slevy podle objemu. Sjednáte-li si hypotéku mezi jedním a dvěma miliony, získáte slevu z úrokové sazby 0,2 procenta, nejvyšší slevu můžete získat s hypotékou nad čtyři miliony korun, pak je sleva dokonce 0,5 procenta z úrokové sazby.

Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex květen 2014

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,808 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–7

Průměrná výše hypotéky

1 656 568 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 450 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 814 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

58 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

19 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

23 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *