EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

21. 11. 2012

1 komentář

Fincentrum Hypoindex říjen 2012: Sazby ještě níž, objemy přes 10 miliard

 


 

Nízké úrokové sazby přilákaly do bank také více žadatelů o hypoteční úvěry. Počet uzavřených hypoték stoupl skoro o 900, tedy z 5 302 na 6 162. Lidem začíná docházet, že sazby jsou opravdu nízko a v kombinaci s nižšími cenami nemovitostí dochází k oživení hypotečního trhu.

Vyšší zájem je patrný i na celkových objemech. Ty se znovu přehouply přes deseti miliardovou hranici a dosáhly tak částky 10,202 miliardy korun. V září přitom objemy činily pouze 8,698 miliardy korun. Nárůst o 1,5 miliardy tedy dokazuje, že přibývá nejen lidí, kteří si berou hypotéku, ale také se navyšují hypoteční úvěry. Průměrná výše hypotéky se zvýšila na 1,655 milionu korun.

V posledních dvou měsících průměrné sazby Fincentrum hypoindexu strmě padaly a vzhledem k akční nabídce jedné z největších bank na počátku listopadu ani současné nové minimum nemusí být konečné. Na druhou stranu je také vidět, že úrokové sazby kopírují jen trend ceny zdrojů, do snižování marže se banky příliš nehrnou,“ doplňuje Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

graf-fh-rijen

Bankovní rada ČNB se 1. Listopadu rozhodla snížit dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 20 bazických bodů na rekordní minimum 0,05 %., lombardní sazba byla snížena o 50 bazických bodů na 0,25 % a diskontní sazba byla snížena o 5 bazických bodů na 0,05 %.

Banky však nad nízkými sazbami moc nejásají.  Vzhledem ke snížení úrokových sazeb Českou národní bankou na další rekordní minimum, nemají banky možnost dosahovat vyšších marží. 

Současná situace nízkých sazeb tak není moc příjemná ani pro největší banky, které mají a měly od svých klientů zdroje téměř zdarma.  V minulosti totiž mohly díky vyšším sazbám dosahovat vyšších marží oproti bankám, které se musely financovat externě. Velké banky mají nyní možnost růstu jen na úkor jiných velkých bank. Zároveň však nechtějí příliš snižovat úrokové marže, protože český hypoteční trh je relativně malý a není snadné dohnat zisk objemem obchodů. Tvrdý konkurenční boj by se tak mohl vymstít i tomu, kdo jej začne,“ dodává Josef Rajdl.

Akce hypotečních bank

Volksbank CZ nabízí hypoteční úvěr „Bydlení bez starostí“. Do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti mohou klienti získat sazbu 2,99 % p.a. se splatností do deseti let a 3,19 % p.a. se splatností nad deset let, s fixací 5 let. Banka snižuje i zpracovatelský poplatek na jednu korunu, který platí pro všechny typy hypotečních úvěrů a amerických hypoték. Akční nabídka platí do 30. listopadu 2012.

Česká spořitelna představila novou službu s názvem Hypotéka s prémií, díky které mohou klienti získat zpět na svůj účet část zaplacených úroků ve výši 4 % z vyčerpané hypotéky.

V listopadu se do snižování úrokových sazeb pustila i mBank. Slevová akce se ale vztahuje pouze na hypotéku s variabilní úrokovou sazbou. Od 1. do 30. listopadu si ji klienti mohou pořídit od 1,99 procenta.

Před týdnem se také vyhlašovaly výsledky soutěže Banka roku. Jedenáctý ročník v kategorii hypotéka vyhrála Česká spořitelna. Stavební spořitelnou roku se znovu stala Wüstenrot – stavební spořitelna.

 

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 3,36 %
Změna oproti minulému období (b.p.) –10
Průměrná výše hypotéky 1 655 607
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 727
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 7 080
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů 60 %
Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů 19 %
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 21 %

Hypoteční banka a Česká spořitelna dodaly data jen k průměrným hodnotám, nikoli k jednotlivým fixacím, proto zveřejňujeme jen průměrné hodnoty.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „ Hypoindex.cz “ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/ )

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    3 prosince, 2012

    Já svým klientům zajištuji úrok již od 1,79%.
    Pokud máte zájem, tak mi pošlete mail.

    Odpovědět