EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

05. 04. 2013

0 komentářů

H-System: Černá můra pokračuje

 


 

H-System byl podvodný developerský projekt. V roce 1993 začala lákat klienty výstavbou levných domků. Ti museli složit peníze ještě předtím, než společnost zahájila stavbu. Z většiny rodinných domků ovšem zbyly jen základové desky – a společnost v roce 1997 zkrachovala.

Okradení klienti se smířili se ztrátou, založili Stavební bytové družstvo Svatopluk a domy dostavěli. „Se správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu a investovali dalších téměř 100 milionů korun, domy zkolaudovali a zabydleli,“ uvádí Martin Junek, tiskový mluvčí družstva. Jenže správce konkurzní podstaty se změnil a nyní jde projekt do dražby bez ohledu na následnou dostavbu.

Nový správce konkursní podstaty zahrnul celou současnou hodnotu rodinných domů v Horoměřicích společnosti H-Systém. Celá výstavba v odhadní ceně 122 mil. Kč tak jde do dražby s vyvolávací cenou 62 mil. Kč. Tu budou muset znovu zaplatit klienti původního H-Systemu, kteří se obávají, že v opačném případě domky skoupí spekulanti.

Varováním je pro ně případ Jaroslava Sýkory, který byl připraven svůj dům odkoupit. Nesouhlasil ovšem s cenou navýšenou o 150 % a nezahrnující náklady na dostavbu, které vynaložil. „Nakonec byl dům pana Sýkory prodán bez jeho vědomí za pětinovou hodnotu společnosti CIB Property,“ uvádí tisková zpráva SBD Svatopluk.

Kauza H-System měla i soudní dohru. Hlavní organizátor podvodu Petr Smetka odešel v roce 2004 do vězení s rozsudkem na 12 let, přičemž jeho žádost o podmíněné propuštění soud v roce 2012 zamítl. V roce 2006 dostaly podmíněný trest Ivan Král a Pavel Středa. Další tři čelní představitelé H-Systemu – Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma – dostali v roce 2011 podmíněné tresty. Nejvyšší soud ovšem verdikt zrušil pro příliš mírné tresty a vrátil věc Vrchnímu soudu, který se měl trestem tří viníků zabývat znovu. A nebýt amnestie Václava Klause, nepochybně by se jím znovu zabýval…

REKLAMA

Projekt H-Systému byl souzen jako podvod založený na principu Ponziho schématu, kdy jsou dříve příchozí klienti vypláceni z nově příchozích. Odsouzení i amnestovaní představitelé H-Systemu ovšem stále odmítají, že by bylo záměrem podvést klienty. „U soudu nezazněl jediný důkaz, že bychom vymýšleli podvod. Tady zaznělo hodně nepravd. Máme výčitky, že jsme to nedotáhli do konce. Dá se říci, že jsme v některých chvílích lehkomyslně spravovali majetek. Ale v žádném případě jsme neplánovali od začátku podvod,“ uvedl Petr Smetka po soudu v únoru 2004.

Systém založený na Ponziho schématu může fungovat poměrně dlouho, byť využití developerského projektu k tomuto druhu podvodu je poněkud netradiční. Pro klienty je potřeba vykazovat nějakou činnost, která je u reálné výstavby nákladnější než u „běžně užívaných“ podvodných investičních schémat. Vedle investic jsou klienti podváděni také fiktivními přísliby úvěru.

V Česku zatím největším podvodem na bázi Ponziho schématu byl projekt EDBUSY, který za „drobný poplatek“ v řádu desetitisíců korun sliboval půjčku v řádech milionů, kterou klient nebude muset splácet. Část půjčky měla být investována a z výnosu z investic měla být pokryta i splátka prvního úvěru, který klient měl mít možnost využít libovolně. Vše bez zajištění i pro lidi v exekuci.

Podvod EDBUSY se držel poměrně dlouho. Společnost vyplácela vysoké provize za získání klientů a díky čekací době do 10 měsíců dlouho nevzbuzovala u lapených klientů podezření. Pak ji začala šetřit policie, čehož společnost využila k dalšímu zdůvodnění, proč se úvěry nerozdávají.

REKLAMA

Výsledkem podvodu byla škoda přes 500 mil. Kč, dva zadržení představitelé společnosti a „nástupnický“ podvod s názvem Company Management. Princip nového podvodu byl stejný, jen klienti na půjčku měli čekat 12 měsíců, což poskytlo podvodníkům více času.

Lapit se na vějičku Ponziho schématu není tak obtížné, jak ukázali i profesionální investoři z investičních bank a podílových fondů. Na největším podvodu v historii tratily i oni. Bernard Madoff vylákal z profesionálních investorů 65 mld. USD a vyfasoval 150 let vězení. Jeho podvod přečkal dokonce několik desetiletí a úspěšně prošel několika kontrolami z americké komise pro cenné papíry.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

aukce - dražba - dražební kladívko

Dražba: Levná cesta k nemovitosti

Ceny nemovitostí zatím letí vzhůru a lidé je přesto kupují. Jenže zdaleka ne všichni pak zvládnou splácet své závazky. Řešením pro ně může být dražba. A to je příležitost pro kupující. S jakou slevou lze nemovitosti v dražbě koupit?

Text: Petr Zámečník

30. 08. 2019

meditace - guru - přikázaný směr jízdy - značka

Jsem váš nový guru! aneb Jak přijít o majetek s úsměvem

U Městského soudu v Praze jsme soudili jednoho podvodníka, jenž podle práva dostal několik roků vězení. Pokusil se podvést dvě ženy, sestry, obě ročník kolem roku 1945. Ženy měly rozsáhlé a hodnotné pozemky a podvodník se je pokusil lstí získat.

Text: Petr Zámečník

18. 07. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *