EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Luboš Svačina

21. 04. 2010

0 komentářů

Hypoindex březen 2010: Banky po dlouhé době překonaly 7miliardovou hranici

 


 

Hypoteční banky v březnu letošního roku poskytnuly 4222 hypoték v celkovém objemu 7,032 miliard korun. Průměrná částka úvěru tedy činila 1 665 597 Kč. V meziroční srovnání hypoteční banky za loňskými výsledky stále mírně ztrácí – v počtu o 4,5 %, v objemu o 6,4 % – nicméně v porovnání s předchozím měsícem tato čísla znamenají nárůst produkce o více než polovinu.
 
Snižování úrokových sazeb, ke kterému hypoteční banky přistoupily na začátku roku zabralo a hypoteční trh se dostal v uplynulém měsíci zhruba na úroveň loňského trhu. Banky nechtějí nic ponechat náhodě a spouští další a další kampaně na podporu prodeje hypoték (viz. "Kde lze aktuálně ušetřit). Uvidíme, zda se jim i v příštím měsíci podaří dosáhnout úrovně roku 2008. Tehdy poskytly úvěry za 7,5 miliardy.

V uplynulém měsíci, stejně jako v těch předchozích, se největší zájem klientů koncentroval na hypotéky s úrokovou sazbou zafixovanou na pět let. Celkově si tuto variantu zvolilo 2457 klientů, tedy více než 58 % všech klientů, kteří v březnu dorazili na pobočky bank a získali hypotéku. Menší zájem než obvykle byl o hypotéky s 3letou fixací. Jejich podíl klesl na 27,8 %.

S příchodem jara lidé začínají stavět

Průměrné úrokové sazby hypoték v březnu nenavázaly na klesající trend z předchozích dvou měsíců a vzrostly o 4 setiny procentního bodu. Souhrnný FINCENTRUM HYPOINEX, který sleduje průměrné úrokové sazby hypoték bez rozdílu fixace, tak v březnu zakotvil na úrovni 5,41 %.

Graf 1: Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték – březen 2010 

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX 

„Mírné zvýšení úrokových sazeb je dáno především růstem hypotečních úvěrů na výstavbu, u kterých jsou hlavním kritériem výběru banky podmínky čerpání než celková nákladovost,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Podíl hypoték na výstavbu podle čerstvých statistik vzrostl z 18 na 23 %.  

Jednoleté fixace zlevňují

Zásadní podíl na nárůstu průměrných úrokových sazeb měly právě hypotéky s pětiletou fixací, které od posledního měření jako jediné podražily (+0,05 %). Úrokové sazby ostatních fixací pokračovaly i v březnu v mírném poklesu. Díky čemuž došlo k ještě většímu přiblížení krátkodobých a dlouhodobých sazeb. /na tento trend jsme upozorňovali v únorovém vydání FINCENTRUM HYPOINDEXu/. Hypotéky s pětiletou fixací banky v uplynulém měsíci poskytnuly s průměrnou úrokovou sazbou 5,38 %, variantu s jednoletou fixací již za 5,47 %, přitom ještě v polovině loňského roku činil rozdíl mezi těmito fixačními variantami více než 0,5 procentního bodu.

„Úrokové sazby hypoték se odvíjejí od tržních sazeb na mezibankovním trhu. V současné době trh očekává postupné zvyšování sazeb (zejména v příštím roce). To znamená, že nejkratší úrokové sazby se budou přibližovat těm delším a křivka úrokových sazeb se začne zplošťovat. Pro sazby na hypoteční úvěry to implikuje, že jednotlivé fixace by se měly v dohledné době sbližovat. Pokles kratších sazeb lze očekávat až v době, kdy centrální banka opět začne snižovat sazby; nebo když se zlepší vyhlídky na příjmy domácností, což povede k poklesu rizikové prémie, která se samozřejmě v konečných sazbách pro klienta odráží (a v současné době patrně výrazněji u kratších fixací),“ odhadují budoucí vývoj úrokových sazeb v Komerční bance, jak uvedl její tiskový mluvčí Michal Teubner.

Kde lze aktuálně ušetřit?

V uplynulém měsíci se s akčními nabídkami doslova roztrhnul pytel. Od 20. 3. 2010, kdy byl publikován únorový FINCENTRUM HYPOINDEX oznámila snížení úrokových sazeb nejprve Wüstenrot hypoteční banka, která o celý půlprocentní bod snížila úrokové sazby u hypoték s LTV do 85 %. Vedle nižších úrokových sazeb nyní nabízí Wüstenrot hypoteční banka 100% slevu na poplatku za vyřízení u hypoték na bydlení do 85 % hodnoty nemovitosti s fixací na 5 let.

1. dubna rozhodla o snížení úrokových sazeb GE Money Bank, kterou ten samý den následovala mBank . V dalších dnech oznámily snížení nabídkových úrokových sazeb Komerční banka, Česká spořitelna, Oberbank, Poštovní spořitelna, ČSOB i Hypoteční banka.

Poštovní spořitelna, ČSOB, Hypoteční banka a LBBW Bank navíc přichází s úrokovým bonusem, jehož výše se odvíjí od částky hypotéky. Skupina kolem Hypoteční banky nabízí 0,1% bonifikaci za každý milion korun.LBBW Bank nabízí slevu na úrokové sazbě pro hypotéky s minimální částkou 2 miliony korun.    

100% slevu na poplatku za vyřízení nabízí o nyní GE Money Bank klientům, kteří si o úvěr zažádají do 30. června a smlouvu podepíší do 31. srpna 2010. Stejně tak Wüstenrot hypoteční banka nabízí do odvolání nulový poplatek za zpracování úvěru. Podmínkou odpuštění poplatku je zafixování úrokové sazby na pět let a hodnota LTV nesmí překročit úroveň 85 %.


Tip: Aktuální přehled nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank naleznete v článku " Sazby hypoték dál klesají. S akčními nabídkami se roztrhl pytel ".

Novinky na hypotečním trhu

UniCredit Bank na konci března představila svou Převratnou hypotéku, která není ničím jiným, než hypotékou s flexibilní úrokovou sazbou navázanou na 1M PRIBOR. Převratnou hypotéku začala UniCredit Bank nabízet s úrokovou sazbou 3,93 %. V případě, že se klient rozhodně pro uzavření pojištění schopnosti splácet, může se dostat až na úrokovou sazbu 3,63 %.

Raiffeisenbank si na letošní duben schovala premiéru offsetové hypotéky, která vychází z parametrů hypotéky Klasik, nicméně základním konstrukčním prvkem je tzv. bilanční mechanismus, který spočívá ve vzájemném započítávání zůstatků na úvěrovém a spořícím účtu. Výše měsíční splátky offsetové hypotéky se odvíjí od rozdílu mezi dlužnou částkou hypotéky a sumou prostředků na spořícím účtu, přičemž uložené prostředky má klient kdykoliv k dispozici. Na rozdíl od hypotéky Klasik však musí klient počítat s navýšením úrokové sazby v závislosti na hodnotě LTV v rozmezí od 0,3 do 0,4 procentního bodu.

Tabulka 1: Sournná data za měsíc březen 2010

Doba fixace úrokové sazby všechny fixace 1 rok 3 roky 5 let
Hypoindex 5,41% 5,47% 5,43% 5,38%
Změna oproti minulému měsíci (b. p.) 4 -5 -1 5
Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1666 1983 1885 1498
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let (Kč) 6826 6862 6837 6811
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 15 let (Kč) 8121 8155 8132 8107
Účelovost úvěrů:        
Podíl úvěrů na koupi na celkovém počtu úvěrů 62% 71% 49% 59%
Podíl úvěrů na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 23% 17% 24% 23%
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 15% 12% 27% 18%


Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením "FINCENTRUM HYPOINDEX" a uvedením zdroje "Hypoindex.cz" (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/ ).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *