EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

16. 02. 2011

0 komentářů

Hypoindex leden 2011: Pokles sazeb se téměř zastavil

 


 

Úrokové sazby v loňském roce klesaly měsíc, co měsíc o desetiny procenta a čtyřprocentní hranice se zdála na dosah. Bohužel s koncem roku se ochota bank k dalšímu snižování sazeb začala vytrácet a v ojedinělých případech dokonce již nabídkové sazby nepatrně povyrostly. Výsledek těchto kroků na sebe nenechal dlouho čekat a tempo poklesu úrokových sazeb zpomalilo i v případě skutečně poskytnutých úvěrů, jak velmi zřetelně ilustruje následující graf. 
 
Graf 1: Tempo poklesu/nárůstu úrokových sazeb 


Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Hodnota souhrnného ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX, který sleduje průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték, v lednu meziměsíčně klesla o pouhé tři setiny procentního bodu a zastavila se na 4,20 %. I přes zpomalení tempa poklesu úrokových sazeb a nárůst sazeb nabídkových (viz článek "Banky potají zdražují hypotéky") mají klienti v současnosti stále ještě unikátní příležitost ke sjednání či refinancování hypotéky za velice zajímavých úrokových podmínek. Oproti stejnému období loňského roku byly sazby v letošním lednu o 1,32 p.b. níže, což v korunovém vyjádření znamená, že klient s 2milionovou hypotékou a splatností 20 let si loni na měsíční splátku hypotéky musel vyhradit 13 780 Kč, kdežto v letošním lednu by mu stačilo jen 12 331 korun.

Graf 2: Vývoj úrokových sazeb hypoték – leden 2011


Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

V meziměsíčním porovnání v lednu nejvíce zlevnily hypotéky s úrokovou sazbou zafixovanou na jeden rok (4,55 %; -14 b.p.), ovšem vzhledem k jejich nízké četnosti se tento posun v průměrných sazbách téměř vůbec neprojevil. Rozhodující roli v tomto směru hrají hypotéky s tří a pětiletou fixací, které mají dohromady bezmála 90 % trhu a meziměsíčně zlevnily jen o tři resp. čtyři setiny procentního bodu.   

"Průměrné sazby se v lednu změnily jen nepatrně, ale výrazně vzrostly rozdíly v sazbách jednotlivých bank. Např. variační rozpětí průměrných sazeb u pětiletých fixací stouplo na 1,68 p. b., zatímco se po většinu loňského roku se drželo pod 1 p. b.," komentuje aktuální vývoj na trhu Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. "Na rozdíl od loňského roku, kdy sazby bank byly relativně blízké, mohou nyní klienti narazit na stále vyšší rozdíly s tím, jak některé banky zvyšovaly sazby, zatímco jiné pokračovaly v trendu snižování ze závěru minulého roku. Lze předpokládat, vzhledem k situaci na trhu, že banky nyní budou více klienty lákat na slevy poplatků za sjednání úvěrů než na další snižování sazeb," doplňuje Josef Rajdl.

Tip: Sledujte vývoj hypotečního trhu s novým grafem Fincentrum Hypoindexu

Zajímavostí lednových statistik je také skutečnost, že zatímco v prosinci 2010 klienti jednoznačně preferovali pětileté fixace na úkor tříletých, v uplynulém měsíci se situace obrátila. Podíl tříletých fixací na celkovém počtu poskytnutých hypoték vzrostl na 49 %. Hypotéce s pětiletou fixací dalo přednost jen 38 % klientů. Tento zvrat by se dal vysvětlit jednak ukončením některých marketingových kampaní, ve kterých se snažily banky motivovat klienty k uzavírání hypoték s delší dobou fixace a z části také změnou očekávání budoucího vývoje úrokových sazeb. Téměř s jistotou je možné vyloučit vliv výše úrokové sazby. Rozdíl již několik měsíců zůstává na úrovni desetiny procentního bodu.

Meziročně roste trh hypoték o třetinu

První dva měsíce již pravidelně patří mezi podprůměrné měsíce roku a do jisté míry jsou prubířským kamenem hypotečního trhu. Také v letošním lednu banky zaznamenaly výrazný meziměsíční propad produkce nově sjednaných hypoték, ale v porovnání se začátkem loňského roku se jim vedlo o poznání lépe. Počet i objem nově uzavřených hypotečních úvěrů totiž meziročně vzrostl o třetinu!
 
Celkově banky v uplynulém měsíci poskytly 3404 úvěrů (r/r +34,4 %) v celkovém objemu 5,716 miliardy korun (r/r +33,5 %) a průměrná částka hypotéky tím pádem klesla o necelých 6 tisíc korun na 1 679 107 korun. Výrazné meziroční zlepšení je z velké části dáno nízkou srovnávací základnou, neboť v loňském lednu objem poskytnutých hypoték (4,28 mld.) klesl vlivem hospodářské recese pětileté minimum

Graf 3: Počty a objemy poskytnutých hypoték
 
Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX


Podobně jako v předchozích měsících i v lednu největší část tvořily hypotéky na koupi nemovitosti – 68 %. Za účelem výstavby byla poskytnuta téměř každá pátá hypotéka a zbylých 17 % připadá na všechny ostatní účely včetně refinancování. Vzhledem k tomu, že některé banky tuto kategorii zvlášť nesledují, není možné ze zasílaných dat tuto skupinu "otočených" hypoték odfiltrovat.  Podle našich odhadů se však v současnosti pohybuje podíl těchto hypoték na úrovni 5 – 10 % z celkového objemu sjednaných úvěrů.

Kde lze aktuálně ušetřit?

Příležitost, jak ušetřit část nákladů souvisejících s vyřízením hypotéky nabízí skupina Hypoteční banky. Od 14. 2. nabízí jak Hypoteční banka, tak Poštovní spořitelna a ČSOB hypoteční úvěry bez poplatku za vyřízení. Nabídka se vztahuje na všechny varianty fixací a téměř na všechny typy hypoték s výjimkou amerických hypoték, předhypotečních úvěrů.

Standardně s nulovým poplatkem za vyřízení nabízejí hypoteční úvěry mBank, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a u některých typů hypoték také GE Money Bank (online žádost o úvěr) a Wüstenrot hypoteční banka (hypotéka s pětiletou fixací do 85 % LTV).

Jinak co se týče vývoje úrokových sazeb, tak více než polovina bank na začátku února navýšila své nabídkové úrokové sazby. Jediná Wüstenrot hypoteční banka rozhodla, že je čas úrokové sazby upravit směrem dolů. Ke snížení sazeb v řádu desetin procentního bodu došlo u všech fixačních variant, ovšem nejvíc e zlevnily hypotéky s jednoletou fixací (-0,30 p.b.).

Tip: Přehledné porovnání nabídkových úrokových sazeb naleznete v článku „Banky potají zdražují hypotéky“.

Novinky na hypotečním trhu

Novinkou, kterou však bylo možné očekávat, je pozastavení programu Zelená úsporám z důvodu nedostatku prostředků. Ministerstvo životního prostředí ve svém oznámení uvedlo, že se jedná o dočasné pozastavení příjmu žádostí o dotace, nicméně podle neoficiálních informací  to spíše vypadá, že Zelená úsporám alespoň pro letošní rok s příjmem nových žádostí končí.

Tabulka 1: Souhrnná data za měsíc leden 2011

Doba fixace úrokové sazby Všechny fixace 1 rok 3 roky 5 let Variabilní ÚS
Fincentrum Hypoindex 4,20% 4,55% 4,27% 4,17% 3,36%
Změna oproti minulému měsíci (b. p.) -3 -14 -3 -4 7
Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1679 2042 1772 1515 1824
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let (Kč) 6166 6353 6201 6151 5727
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 15 let (Kč) 7498 7675 7531 7483 7079
Účelovost úvěrů:          
Podíl úvěrů na koupi na celkovém počtu úvěrů 68% 73% 53% 68% 41%
Podíl úvěrů na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 15% 10% 18% 14% 20%
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 17% 17% 20% 18% 39%

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením "FINCENTRUM HYPOINDEX" a uvedením zdroje "Hypoindex.cz" (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/ ).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *