EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

26. 07. 2012

0 komentářů

Hypoteční banka: Ceny bytů klesají, pozemků rostou

 


 

Čím více vlivů z ceny statisticky odstraníte, získáte přesnější informaci. Očištěním ceny pak můžete sledovat vývoj cen bytů, přestože se jeden měsíc prodá více stometrových apartmánů s výhledem na Hradčany a druhý naopak panelákové garsonky mezi skládkou a teplárnou. Statistika je v tomto směru mocná zbraň.

Odstraněním „nežádoucích“ vlivů se ale velmi často ceny „zploští“. To se také zřejmě stalo HB Indexu. Jak jinak lze vysvětlit skutečnost, že HB Index od roku 2010 ukazuje snížení cen bytů o pouhá 4,2 %? Obdobným „zploštěním“ pravděpodobně ale prochází také ukazatel průměrných cen bytů Českého statistického úřadu.

Za stejné období od roku 2010 (jen o čtvrtletí kratší) uvádí Český statistický úřad pokles cen starších bytů pokles o 8 % (u novostaveb v Praze o 3,4 %). Přitom sami developeři odhadovali letos v prvním čtvrtletí meziroční pokles cen minimálně o 10 %. Není divu, když přibývá neprodejných bytů v novostavbách.

Každý index v sobě zahrnuje nutnou dávku zjednodušení a zkreslení. To ovšem nesnižuje jeho „orientační schopnosti“ – tedy ukázat, kterým směrem se trh pohybuje. A to dokáže i HB Index.

Ceny bytů

Podle HB Indexu bytových jednotek ceny bytů ve 2. čtvrtletí oproti prvnímu letošnímu poklesly o 0,93 %, když hodnota samotného indexu klesla o 0,9 bodu. Meziročně klesly ceny bytů o 2,64 %.

REKLAMA

Graf 1: HB Index – bytové jednotky
hb-index-2-2012-bytove-jednotkyZdroj: Hypoteční banka

V druhém čtvrtletí ceny nejrychleji klesaly v Moravskoslezském a Pardubickém kraji, nadprůměrný pokles však zaznamenala také Praha,“ uvádí Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky, a dodává: „Pokles cen je patrnější u starších panelových bytů. Poptávka po novostavbách byla v průběhu druhého kvartálu relativně stabilní a mírně oslabila až k jeho konci.“

Roste zároveň počet neprodaných bytů v novostavbách, na čemž se Petr Němeček shoduje s Evženem Korcem, generálním ředitelem společnosti Ekospol, který říká: Každý chtěl začít stavět ještě vloni s vidinou, že díky DPH všechno prodá. Ale znovu se tak nestalo. Navíc ne všechny byty zahájené v loňském roce již byly dokončeny, takže je téměř jisté, že celkový počet ležáků letos ještě naroste.

Ceny rodinných domů

Ceny rodinných domů jsou ještě méně srovnatelné než ceny bytů, pokud tedy odhlédneme od unifikovaných satelitních městeček nevhodných pro život. Starší rodinné domy jsou navíc prodávány zároveň s pozemkem, který zejména v exklusivních lokalitách může mít vyšší cenu než samotná stavba. U novostaveb se cena (bez pozemku) naopak odvíjí především od cen materiálů a stavebních prací.

REKLAMA

Od počátku měření HB Indexu ceny rodinných domů stouply o 2,7 %. Ovšem jejich vývoj je nejvíce rozkolísaný ze všech sledovaných typů nemovitostí.

Graf 2: HB Index – rodinné domy
hb-index-2-2012-rodinne-domyZdroj: Hypoteční banka

„Na trhu lze pozorovat mírný pokles poptávky po rodinných domech s cenovkou nad 3 miliony korun i mírně oživený zájem o developerskou výstavbu v okolí Prahy. Na trhu celkově přetrvává zájem o rodinné domy vhodné k rekonstrukci, které mají nižší pořizovací cenu,“ uvádí k trhu rodinných domů Petr Němeček.

Z novostaveb roste zájem především o energeticky úsporné domy a dřevostavby.

REKLAMA

Pozemky

Pozemky jsou nejstabilněji rostoucí součástí HB Indexu. Od počátku jeho sledování jejich cena vzrostla o více než 10 %.

Graf 3: HB Index – pozemky
hb-index-1-2012-2-pozemkyZdroj: Hypoteční banka

Pozemky jsou i nadále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Největší zájem byl ve druhém čtvrtletí o pozemky v okolí krajských měst. Pokles naopak zaznamenaly pozemky se špatnou dopravní dostupností,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček.

Závěrem

S indexy cen nemovitostí je to stejné jako s akciovými indexy. Ukazuje směr trhu, ale neřekne vám nic o vývoji vaší akcie. Cena konkrétní nemovitosti se odvíjí od lokality a jejích dalších vlastností – a především na poptávce ze strany kupujících, jejich ochotě zaplatit vyšší cenu a obchodních dovednostech jak prodávajícího, tak kupujícího.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *