EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

29. 04. 2010

0 komentářů

Hypoteční banky vstoupily do 2. čtvrtletí. Podaří se jim stáhnout dosavadní ztrátu?

 


 

V objemu ztrácí banky na loňský rok 10 %

Jak podle dat FINCENTRUM HYPOINDEXu, tak statistik Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), poskytly tuzemské hypoteční banky svým klientům z řad občanů za letošní první kvartál hypotéky v celkovém objemu 16 miliard korun. Za loňskými výsledky banky zaostávají zhruba o 1,8 miliardy korun, což procentuálně vyjádřeno znamená ztrátu 10 %.


Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Leden a únor bývají tradičně nejslabšími měsíci v roce, což letošní výsledky opět potvrdily a objem poskytnutých hypoték nepřekonal v těchto měsících ani hranici 5 miliard korun. Zlom nastal opět až v březnu, kdy se vlivem klesajících sazeb a zlepšenou náladou na trhu podařilo bankám po dlouhé době přehoupnout přes hranici 7 miliard korun.
Zdroj : Fincentrum Hypoindex


Druhé čtvrtletí na hypotečním trhu bývá zpravidla ve znamení nejrůznější akčních nabídek a hromadném snižování úrokových sazeb. Ani letošní rok v tomto směru nezůstal pozadu a hypoteční banky se opravdu činí. Aktuální přehled úrokových sazeb naleznete ve včerejším článku Petra Zámečníka „Hypotéky: Úrokové sazby pokračují v pádu“. 

Těžištěm letošních marketingových kampaní je však snižování úrokových sazeb hypoték s jednoletou a tříletou fixací, případně banky prezentují nízké úrokové sazby u hypoték s flexibilní sazbou. Pětileté fixace, které podle posledních dat tvořily více než polovinu všech poskytnutých úvěrů, v tomto směru zůstávají poněkud stranou. Uvidíme, zda se bankám ve druhém kvartálu podaří stáhnout ztrátu uplynulých tří měsíců a zda se jim podaří překonat 20miliardovou hranici. Osobně se domnívám, že letošní produkce bank skončí těsně pod úrovní 70 miliard Kč.  

Úrokové sazby klesly na 5,41 %

FINCENTRUM HYPOINDEX mapuje vývoj úrokových sazeb již poskytnutých hypoték, tím pádem efekt snižování nebo navyšování úrokových sazeb zachycuje až se zpožděním. Klient, který si v polovině dubna zažádá o úvěr se sníženou úrokovou sazbou, se objeví ve statistikách FINCENTRUM HYPOINDEXu až v červnu, kdy fakticky dojde k podepsání (poskytnutí) hypotéky. 
 
 

REKLAMA

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték v uplynulých třech měsících klesly o 2 desetiny procentního bodu na 5,41 %, přičemž největší pokles zaznamenaly hypoték s fixací na jeden rok (-0,22 p. b.). V dubnu a nejspíš i v červnu očekáváme vlivem právě probíhajících promoakcí další pokles sazeb o jednu až dvě desetiny procentního bodu.

Podíl nesplácených hypoték se blíží ke 3 procentům

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že míra nezaměstnanosti začala v březnu letošního roku mírně klesat. I přesto, že tento pohyb vyplývá z určité sezónnosti (startují stavaři, zemědělci), řada makroekonomických indikátorů naznačuje, že česká ekonomika začíná růst.

 
Zdroj: Kurzy.cz, ČSÚ

REKLAMA

I přesto, že z makroekonomického hlediska máme nejhorší asi za sebou, z pohledu domácností zasažených propadem příjmů či ztrátou zaměstnání bude ještě nějaký čas trvat, než se situace začne obracet k lepšímu a firmy začnou nabírat nové zaměstnance, kterých se před nedávnem nákladně zbavovaly.

Zdroj: ČNB

Podle dat ČNB zatím neustále roste počet lidí, kteří mají problém se splácením svých závazků. Největší potíž činí lidem splácení spotřebitelských úvěrů, ale propad příjmů se dotknul také klientů s hypotékou. Podíl hypoték nesplácených déle než 90 dnů na konci února již dosáhl úrovně 2,7 procent a podle stávajících predikcí bude pomalu atakovat hranici 3 procent. Pro ekonomiku jako celek toto číslo nepředstavuje sice výraznější hrozbu, z pohledu bank je to však důvod k stále vysoké obezřetnosti při poskytování hypoték a argument pro udržování relativně vysokých rizikových marží.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *