EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Hypoteční trh čeká vlna ochlazení

 

Rok 2016 se zapíše do historie jako rok přelomový. Banky poskytly podle odhadů Hypoteční banky hypotéky v celkovém objemu 225 miliard korun. Úrokové sazby našly své dno a ceny nemovitostí rostly dvouciferným tempem. Po rekordním roce ovšem přijde vlna ochlazení.

Loading



 


Loňské objemy poskytnutých hypoték porazily dosud rekordní rok 2015, kdy podle údajů ministerstva pro místní rozvoj byly poskytnuty hypotéky za 184 miliard korun. Meziročně se jedná o nárůst o 22 procent. Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex se dostala na nejnižší úroveň 1,77 procenta v listopadu 2016. Průměrná výše úvěru vzrostla v loňském roce z předloňských 1,82 milionu korun na 1,97 milionu korun.
Hypoteční banka navýšila v loňském roce svůj tržní podíl na 28,8 % a obhájila pozici hypoteční jedničky. Rok 2016 bude z mnoha důvodů patřit k přelomovým rokům v oblasti hypoték. Trh v loňském roce zažil mnoho převratných změn a událostí, které zapříčinily enormní zájem klientů o hypoteční úvěry. Ten byl motivován především celkovou velmi příznivou ekonomickou situací včetně dlouhodobě nízkých úrokových sazeb a také plánovanou účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit od 1. prosince. I v tomto turbulentním prostředí jsme si však dokázali obhájit vedoucí pozici na trhu,“ komentuje uplynulý rok Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva Hypoteční banky.

Doporučení ČNB zpomalí hypoteční trh

Letošní rok sice hypoteční trh tolik změn nečeká, přesto bude mít na klienty větší dopad než rok předešlý. Říjnové doporučení ČNB se bank příliš nedotklo, protože stoprocentní hypotéky stejně poskytovaly pouze ve velmi omezené míře. Větší změna čeká na banky v dubnu, kdy ČNB doporučení dále zpřísní.
„Vlivem doporučení ČNB bude dotčena významná část stávající produkce na trhu, tzn. úvěry, které jsou v pásmu 80 – 90 procent LTV. Zde již bude změna výraznější. Podle našich odhadů je stávající produkce na trhu zhruba na dvojnásobné úrovni, než je doporučení. Tím pádem se cesta k pořízení nemovitosti mnohým klientům zkomplikuje a celý hypoteční trh se kvůli aktuálním změnám zpomalí,“ vysvětluje dopad doporučení Jan Sadil.

Prodeje novostaveb nebudou, co bývaly

Zpomalení čeká i na realitní trh. Prodeje pražských novostaveb si udržely postupný růst od roku 2009. V roce 2015 se prodalo dokonce 7 000 nových bytů. Přes vysokou poptávku se v loňském roce prodalo přibližně 6 500 bytů. Další růst počtu prodaných bytů v letošním roce je ale nepravděpodobný.
Obrat ve vývoji rezidenčního trhu podnítilo několik významných faktorů. Za jeden z nejdůležitějších považujeme nedostatek připravených a zahájených rezidenčních projektů, což je důsledkem velmi pomalého a komplikovaného procesu jejich schvalování. V meziročním srovnání poklesl v Praze v období od ledna do listopadu 2016 celkový počet zahájených bytů o více než 2 500. Udržení prodejů na  vysokých hodnotách posledních 2 let proto již není reálné,“ míní Denisa Višňovská, partner Lexxus.

Růst cen bude zrychlovat

Na zájemce o bydlení čekají i vyšší ceny nemovitostí. Vysoká poptávka a nedostatek nových bytů se v loňském roce podepsal na růstu nabídkových cen rezidenčních nemovitostí. Ceny překročily i historické maximum z roku 2008 a zřejmě se nezastaví ani v letošním roce. „Nárůst sice zatím není tak prudký, jako byl před krizí, pokračování současného vývoje však může vést k další akceleraci cen,“ konstatuje Denisa Višňovská.
Růst cen nemovitostí, zvyšování úrokových sazeb či omezení hypotečních úvěrů novým zákonem o úvěru a doporučeními ČNB povede k tomu, že řada kupujících nesplní požadavky bank a na hypotéku nedosáhne. Předpověď na letošní rok nezní příliš optimisticky. Přesto je opatření ČNB do určité míry rozumné, protože bez vlastních úspor by si člověk hypotéku brát neměl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *