EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Hypoteční trh: MMR potvrzuje rekordní rok

 


 

Prvních šest měsíců přilákalo do bank rekordní počet zájemců o hypotéky. Banky poskytly téměř 54 tisíc hypoték v celkovém objemu více než 102 miliard korun. V loňském roce to přitom bylo ve stejném období necelých 50 tisíc hypoték za více než 88 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

MMR potvrzuje závěry Fincentrum Hypoindexu, který ukázal, že letošní rok má našlápnuto k rekordu, a to i přestože jsou metodiky trochu odlišné. V prvních šesti měsících bylo podle Fincentrum Hypoindexu sjednáno více než 55 tisíc hypoték za téměř 107 miliard korun. Červen dokonce zlomil všechny dosavadní rekordy. Za jediný měsíc bylo uzavřeno 12 324 hypotečních úvěrů za téměř 23,8 miliardy korun.

Spěchejte pomalu

Zdá se, že jinak klidné období letních měsíců, je letos o něco živější. Zájemci o půjčky na bydlení se zřejmě zalekli chystaných změn, které přinese nový zákon o úvěru již na podzim a přísnější doporučení České národní banky (ČNB) neposkytovat stoprocentní hypotéky. Banky tak půjčují i nadále jako na běžícím páse.

Ne vždy se však vyplatí pospíchat. „Lidé by však i v současném spěchu neměli zapomenout na důkladné prověření vybrané nemovitosti. Na pražském trhu totiž stále zůstává více než 700 neprodejných bytů, takzvaných ležáků. Takřka tři stovky lidí si však takový byt ve druhém čtvrtletí koupily, právě o tolik klesla podle našich statistik nabídka dokončených neprodaných bytů. Tito noví majitelé ležáků už brzy zjistí, že koupili pověstného zajíce v pytli. Nevýhodnost koupě se projeví dříve, než skončí fixace rekordně nízkých hypotečních sazeb,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.

Rekordy zatím nekončí

Hypotečnímu trhu se nevídale daří díky stále klesajícím hypotečním sazbám, pozitivnímu vývoji české ekonomiky i rostoucím příjmům domácností. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů měřená Fincentrum Hypoindexem poklesla v červnu až na 1,87 %. Zatím to na hypotečním trhu nevypadá, že by mělo v nejbližší době dojít ke zvratu.

REKLAMA

„Český hypoteční trh opět láme rekordy. I když první odhady vypadaly tak, že od loňského rekordního roku, kdy si Češi na bydlení půjčili přes 184,3 miliard, se ten letošní už příliš lišit nebude, současná situace je taková, že některé odhady hovoří i o dosažení magické hranice čtvrt bilionu korun,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Nejen koupě bydlení, ale i rekonstrukce

Velmi příznivé podmínky na hypotečním trhu nelákají pouze ke koupi bydlení, ale také k rekonstrukcím. Nedávná studie ČMSS ukázala, že téměř polovina dotázaných (45 %) má v plánu rekonstrukci svého domu či bytu. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce dosahují řádově stovek tisíc korun, klienti často volí úvěr od stavební spořitelny, ke kterému nepotřebují svou nemovitost zastavovat. V nejbližších letech bude své bydlení zvelebovat více než milion českých domácností,“ uvedl Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Stavební spořitelny proto také letos očekávají rekordní rok. V loňském roce uzavřely stavební spořitelny 458 tisíc nových smluv, letos by mohl počet uzavřených smluv dosáhnout až k hranici 500 tisíc. Trend potvrzují data za první pololetí letošního roku, podle kterých bylo sjednáno 285 tisíc nových smluv, což představuje sedmiprocentní nárůst.

„Zároveň předpokládáme, že dojde k zopakování velmi úspěšného loňského roku v úvěrování, kdy stavební spořitelny poskytly úvěry za 46 miliard korun. Věřím, že letos by mohlo dojít k prolomení hranice 50 miliard, což bude představovat nejlepší výsledek od roku 2010,“ dodal Vladimír Staňura. V prvním pololetí poskytly stavební spořitelny úvěry za 23,6 miliardy korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *