EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

11. 07. 2013

3 komentáře

Hypotékám se stále daří. Hypoteční trh za půl roku stoupl o 15 procent

 


 

Hypoteční banka uvádí, že banky za půl roku poskytly hypoteční úvěry v objemu přesahujícím hodnotu 70 miliard korun. Zatím je rok 2013 velice úspěšný. Za celý loňský rok si lidé podle ministerstva pro místní rozvoj sjednali celkem 74 745 úvěrů v celkovém objemu 145,48 miliard korun. Enormnímu zájmu tak nahrává stále nižší úroková sazba a různé akční nabídky bank. Momentálně je průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex 2,96 procenta.

Zájem o hypotéky roste

„Z dat o hypotečním trhu za první pololetí je zřejmé, že lidé v současnosti vnímají pořízení vlastního bydlení jako jednu ze základních potřeb, a to překvapivě i v době stagnující ekonomiky. Při odhadech na začátku roku jsme predikovali podobný vývoj objemu nových obchodů roku 2013 jako v loňském roce. První pololetí ukazuje, že zájem klientů o hypotéky roste, a pokud se zásadním způsobem nezmění, tento náš odhad bude s největší pravděpodobností překročen. Přispěje k tomu patrně i rozhodnutí těch klientů, kteří s pořízením vlastního bydlení váhali, ale nyní díky stabilním cenám nemovitostí, velmi příznivým úrokovým sazbám, ale i třeba akčním nabídkám developerů své rozhodnutí urychlili. Svoji roli v hodnotách odhadu trhu sehrává však i refinancování, které je nyní vykazováno jako součást celkové hodnoty nových poskytnutých úvěrů a až v následujících letech bude díky samostatnému vykazování zřejmé, jakou část tvoří,“ uvádí k vývoji hypotečního trhu Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Jenže příznivá čísla také mohou být garancí úrokových sazeb při refinancování, kterou některé banky nabízejí. Nízké sazby banky zaručují až do konce tohoto roku. Jen pozor na splácení. Pokud si sazbu zafixujete už teď, začnete vám platit až po ukončení fixačního období, jenže banka vám fixaci začne odpočítávat rovnou. Může se tedy stát, že v druhé polovině roku nebo na podzim, zájem o hypoteční úvěry klesne. Lidé totiž budou mít zajištěnou fixaci už z první půlky letošního roku.

V hledáčku jsou menší byty

I když ceny menších bytů mírně rostou, stále je o ně největší zájem. Lidé nejčastěji podle Hypoteční banky hypotékou financují koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech hlavně starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 m2, v obcích do 50 tisíc obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135 m2. V hlavním městě je díky akčním nabídkám různých developerů patrný větší zájem o byty v novostavbách o velikosti do 60 m2.

REKLAMA

Nabídku i poptávku po nemovitostech určuje samozřejmě také lokalita. Realitní trh se například zastavil na severu Čech a v zaplavených oblastech. „K největším výkyvům v cenách nemovitostí a poptávce po nich došlo v lokalitách, kde udeřily ničivé povodně. Místa, která velká voda zasáhla opakovaně, postihl až 90procentní propad cen nemovitostí. To je skutečně velmi smutný a specifický vývoj v meziročním srovnání,“ uvedl Tomáš Kučera, marketingový ředitel ERA Reality.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jitulka

    11 července, 2013

    Já za sebe doporučuji ferratum půjčku na http://123ferra­tum.cz kde je teď akce pro nové klienty :)

    Odpovědět

  • poradce001@seznam.cz

    15 července, 2013

    Není divu že trh hypoték tak roste. Pokud máte zájem o refinancování či novou hypotéku s úrokem již od 1,96% tak mi napište mail.

    Odpovědět

  • Majka

    21 srpna, 2013

    Překvapila mně hlavně rychlost této půjčky – vyřízení Ferratum půjčky přes http://fin24.cz/fe­rratum-pujcka/ mně trvalo jen 10 minut.

    Odpovědět