EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Hypotéky regulaci nepotřebují. Větší škodu může napáchat životní pojištění

 


 

Zpřísňování pravidel u hypoték je v podstatě zbytečné.  „V České republice již dnes existují pro zprostředkovatele hypoték jasně daná pravidla. Hypotéka je komplexní a relativně složitý produkt, u kterého nedochází k významnému počtu pochybení ze strany zprostředkovatelů. Jakékoli zpřísňování podmínek pro finanční poradce proto považujeme za zbytečné,“ uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.  

V hypotékách se lidé trochu vyznají. Dohled nepotřebují

Například životní pojištění a jeho podmínky, cenu a sazbu v podstatě nikdo neřeší, přitom se tady dá napáchat víc škody než u hypoték. V hypotékách se lidé přeci jen o něco víc orientují než například v životním pojištění. Když někomu poradce sjedná hypotéku za pět procent, tak se dá za tři nebo za pět let refinancovat, kdežto u životního pojištění nic takového není.

Vyvlastnění nemovitosti v pravidlech Evropské unie je až ten nejzazší případ. Jenže teorie a praxe je leckdy velký rozdíl. Banky dneska nechtějí nemovitosti zabavovat, spíše se snaží přeprodat pohledávku. Banky se kvůli tomuhle mohou dostat do problémů. Protože když klient ukáže dobrou vůli hypotéku splácet, banka bude mít svázané ruce a nebude s tím nic moc dělat,“ říká Zbyněk Prim, exkluzivní poradce a lektor na hypotéky pro společnost Fincentrum. A dodává, že náklady pak ponese banka a otázkou je, do jakých poplatků a sazeb takovou kompenzaci promítne. Jak to s pravidly nakonec bude, je zatím ve hvězdách. Jejich konkrétní znění není zatím dáno.

Zatím víme, že nová pravidla podle evropského komisaře pro vnitřní trh Michela Barnier podpoří zodpovědné praktiky při poskytování hypoték. „Spotřebitelé konečně získají ochranu, kterou si zaslouží. Budou lépe informováni, takže si budou moci vybrat hypoteční produkt, jenž bude nejlépe vyhovovat jejich potřebám a bude mít nejvýhodnější finanční podmínky. Budou si přitom vědomi rizik, která podstupují,“ řekl Barnier.

Změnu v poskytování hypotečních úvěrů zrovna nevítá také Hypoteční banka a dokládá to statistikou. „Vývoj podílu rizikových úvěrů je po určitém nárůstu v letech 2008–2010 již definitivně stabilizován, a to třetím rokem. V kontextu s celoevropským srovnáním vychází ČR spíše jako země s konzervativnější mírou zadlužení obyvatelstva, zároveň s ohledem na fakt, že pokud se vůbec dá hovořit o předlužení, pak je to otázka velmi nízkého procenta domácností, které jsou tomuto nepříjemnému faktu vystaveny,“ uvedla pro server Hypoindex.cz Kateřina Krásová, tisková mluvčí Hypoteční banky.  

REKLAMA

Pravdou je, že lidé mají spíše problémy se splácením spotřebitelských úvěrů a drobnějších půjček. Hypotéku splácí bez problémů kolem 95 procent klientů. Většina lidí totiž nechce ohrozit svůj domov a střechu nad hlavou.

EU se bojí další hypoteční krize

Pro regulaci hypoték však mluví krize, kterou začalo poskytování hypotečních úvěrů lidem, kteří ji od počátku nezvládali splácet. Nová pravidla pro hypoteční úvěry by mohla být pro klienty i přínosem. Měla by totiž lidem pomoci lépe se vyznat v nabídkách hypotečních úvěrů. Jaký dopad to bude mít pro banky, zatím finanční domy vyhodnocují. „Zatím se s tou novelou seznamujeme a vyhodnocujeme její případné dopady, proto zatím neumíme odpovědět,“ řekl Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank.

Banky ale pravděpodobně čeká větší komunikace s klientem. V případě, že se někdo dostane do finančních problémů a nebude moc úvěr splácet, banky s ním budou muset mít větší trpělivost než dosud. Od té doby, co začnou nová pravidla platit, zabavování nemovitostí bude složitější a zdlouhavější.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *