EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Luboš Svačina

25. 09. 2008

0 komentářů

Hypotéky s pětiletou fixací jsou nyní nejoblíbenější. Proč?

 


 

Úrokové sazby nově poskytovaných hypoték v průběhu léta opět o pořadný kus povyrostly. Podle ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX v srpnu dokonce dosáhly svého více než pětiletého maxima, když celková průměrná úroková sazba již poskytnutých hypoték vystoupala na 5,82 %. Statistiky za měsíc září dosud nejsou k dispozici, nicméně s největší pravděpodobností lze očekávat obrat ve směru vývoje úrokových sazeb. Překvapením by nemusel být pokles úrokových sazeb až o několik desetin procentního bodu.  

Podladem pro výpočet FINCENTRUM HYPOINDEXu jsou úrokové sazby hypoték podle jednotlivých fixačních období. Tyto hodnoty jsou následně na základě četnosti zprůměrovány váženým průměrem. Již od počátku roku 2005 Hypoindex průběžně sleduje vývoj úrokových sazeb pro jednoleté a pětileté fixace. A právě v této kategorii jsme byli před nedávnem svědky velice zajímavého obratu a nastoupení nového trendu.

Graf 1: Vývoj úrokových sazeb v závislosti na době fixace

 

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX



V květnu roku 2005, kdy FINCENTRUM HYPOINDEX začal publikovat data včetně úrokových sazeb pro jednoletou a pětiletou fixaci představoval rozdíl mezi těmito zprůměrovanými sazbami 1,25 procentního bodu "ve prospěch" jednoleté fixace (3,23 %). Jinými slovy, rozdíl v měsíční splátce 1,5 milionové hypotéky s 20letou splatností představoval bezmála 1000 korun (948 Kč). Na což klienti velmi dobře slyšeli a možná i v očekávání dalšího snižování úrokových sazeb si 27 % z nich zvolilo jednoletou fixaci. Tříletou fixaci si vybralo 31 % klientů a jistotu pravidelné splátky po dobu 5 let preferovalo 34 % klientů. Tehdy souhrnný index klesl na hodnotu 4,03 %.

Uplynulo pár měsíců a průměrné úrokové sazby hypoték měřené HYPOINDEXem si sáhnuly na dno a začaly pozvolna růst, jak je patrné z grafu číslo 1. Přičemž od stejné chvíle se začal také zmenšovat rozdíl, mezi průměrnými úrokovými sazbami pro jednotlivé fixace (1 a 5 let). V květnu 2006 tento rozdíl činil 0,86 p.b., rok na to 0,53 p.b. a v únoru 2008 se obě křivky protnuly na úrovni 5,55 % p.a. Od tohoto měsíce až do dneška již výhodnější úrokovou sazbu získají klienti, kteří si v úvěrové smlouvě sjednají delší, v tomto případě 5leté fixace. Rozdíl mezi úrokovou sazbou pro jednoletou a pětiletou hypotéku nyní činí 0,37 p. b. a "jednoleté" hypotéky se dnes poskytují s průměrnou úrokovou sazbou již nad 6 % (Hypoindex srpen 2008: 6,07 %).

Proč jsou pětileté fixace nejoblíbenější?

Důvod je hlavně na straně nabídky. Hypotéky s pětiletou fixační dobou jsou pro banky nyní šlágrem. A to z několika, již dříve zmiňovaných, důvodů. Úvěrová smlouva s pětiletou fixací je pro banku jednoznačně levnější na správu, než-li jednoletá, kterou musí bankéř každý rok "obnovovat". Díky pětileté fixaci si banka klienta "podrží" a může s ním dlouhodobě pracovat (nabízet další finanční produkty apod.). Kdežto u jednoletých fixací je riziko přeúvěrování jinou bankou, a tedy odchod klienta z banky mnohokrát vyšší.

REKLAMA

Nejen z výše uvedených důvodů se banky snaží pětileté fixace zatraktivnit. Tyto hypotéky nabízí za nižší úrokovou sazbu než hypoteční úvěry s krátkou fixační dobou, případně klientům odpustí poplatek za poskytnutí. Není proto divu, že hypotéky s jednoletou fixací v srpnu tvořily pouhých 12,9 % z celkového počtu poskytnutých hypoték, zatímco hypotéky s pětiletou fixací si ze společného koláče ukously plných 60,3 %. Klienti si je zkrátka k radosti bank (a s jejich výrazným přispěním) oblíbili. 

Jenže není za obchodní politikou zvýhodňování dlouhodobějších fixací ještě něco jiného než jen snaha navázání dlouhodobého vztahu?

Současná situace připomíná situaci ze zmíněného května 2005, pouze s tím rozdílem, že nůžky mezi úrokovými sazbami pro jednotlivé fixace se rozevírají přesně na opačnou stranu. Což by mohl být signál předznamenávající změnu trendu ve vývoji úrokových sazeb a tedy jejich budoucí pokles.
Pokud pokles úrokových sazeb předpokládají také hypoteční banky, pak není divu, že dlouhodobé fixace zvýhodňují. Nyní uzavřené smlouvy s dlouhodobě zafixovánými stávajícími, relativně vysokými, sazbami by pro ně mohly představovat dvojnásobně výhodný obchod. Krátkodobá či žádná fixace by potom pro klienta znamenala výhodu…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *