EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Inzeráty neříkají pravdu o energetické náročnosti

 


 

Od 1. července 2015 mají realitní kanceláře povinnost zveřejňovat v inzerátech energetickou třídu nemovitostí při prodeji i pronájmu. Průzkum aliance Šance pro budovy ukázal, že tuto povinnost dodržuje  91,5 procenta realitních kanceláří. Přitom ještě v loňském roce uváděly informaci o energetické náročnosti pouze tři procenta realitních kanceláří.

Rozdíly energetických tříd jdou do desítek tisíc korun

Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) zařazuje budovy do tříd podle jejich energetické náročnosti od nejúspornějších (třída A) až po energeticky nejnáročnější (třída G). Budovy jsou hodnoceny podle energie, kterou spotřebovávají při běžném provozu. Jednotlivé třídy odrážejí náklady na provoz. Budova zařazená do třídy G je nejméně úsporná a nejdražší na provoz.

„Údaj na energetickém průkazu poskytne kupujícímu důležitou informaci o tom, jak je dům energeticky náročný. Například rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tisíc korun na platbách za energie ročně,“ uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Majitelé své povinnosti zanedbávají

V 74 procentech inzerátů zveřejněných realitními kancelářemi je uvedena nejméně hospodárná energetická třída G. „To neodpovídá realitě. Spíše je to tak, že realitní kanceláře v řadě případů uvádí písmeno G automaticky, protože majitel nemovitosti svou zákonnou povinnost nesplnil, průkaz nezpracoval a kanceláři nedodal. V zákoně se totiž píše, že pokud od vlastníka nemovitosti neobdrží průkaz, musí v nabídce uvést nejhorší energetickou třídu G,“ dodává Petr Holub.

Zařazením nemovitosti při prodeji či pronájmu v inzerátu do energetické třídy G svou zákonnou povinnost zprostředkovatel splní. Za případné další sankce pak zodpovídá majitel nemovitosti.  

REKLAMA

„Součástí kontrol zprostředkovatelů je i zjišťování informací, zda jim byl prodejcem/pronájemcem předán průkaz. Pokud inspektor SEI zjistí, že průkaz předán nebyl, a proto bylo inzerováno G, v dalším kroku bude prošetřeno, zda byl průkaz zpracován a bude případně zahájena kontrola u vlastníka budovy nebo SVJ. Nejde tedy o zpřísnění kontrol, ale spíš o zefektivnění kontroly celého procesu prodeje/pronájmu nemovitostí. V podstatě se vlastník budovy nebo SVJ při prodeji/pronájmu sám poškozuje, protože občané se již učí posuzovat koupi/pronájem nemovitosti i z pohledu její energetické náročnosti. Pokud majitel nepředá zprostředkovateli grafickou část průkazu a je zveřejněno G, snižuje tak atraktivitu prodávané/pronajímané budovy/bytu,“ uvedla Radka Vymlátilová ze SEI.

Zprostředkovatelům hrozí statisícové sankce

Realitním kancelářím (právnickým osobám), které inzerují bez uvedení energetické náročnosti, hrozí pokuta až do výše 100 tisíc korun. Fyzická osoba může dostat pokutu za nezveřejnění energetické třídy až 50 tisíc korun. Kontrolu průkazů energetické náročnosti a povinnost zveřejňování energetické třídy v inzerátech kontroluje Státní energetická inspekce (SEI). 

„Často jsme se setkávali se situací, kdy se zprostředkovatelé prodejů či pronájmů nemovitostí, a to hlavně realitní kanceláře, nechovali vůči svým klientům korektně. Nová povinnost pro zprostředkovatele vyplývající z novely zákona v souvislosti s průkazem energetické náročnosti budovy tak alespoň částečně upravila jejich chování vůči klientům,“ uvedl ústřední ředitel SEI Ing. Pavel Gebauer. SEI v současné době provádí kontroly nejen povinnosti zveřejňování energetické náročnosti, ale prověřuje také, zda není nemovitost v průkazu neoprávněně zvýhodněna.

„V roce 2015 byla zatím uložena pokuta 20 vlastníkům budov (popř. SVJ). Pokuty se za toto porušení zákona většinou pohybují v řádu tisíců korun. Co se zprostředkovatelů prodeje/pronájmu týče (tedy i realitních kanceláří), jejich povinnosti jsou zákonem upravovány až od letošního července. I přesto, že SEI již tyto subjekty rovněž kontroluje, je ještě příliš brzy na vypovídající výsledky,“ dodává Radka Vymlátilová.

REKLAMA

Za tisíc korun kvalitní průkaz nepořídíte

Kontroly SEI se nevyhýbají ani zpracovatelům energetických průkazů. Na každém nově vydaném energetickém průkazu musí být identifikován energetický specialista, který průkaz vystavil. Průkaz může zpracovávat energetický specialista uvedený na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. V závislosti na velikosti nemovitosti přijde energetický štítek na několik tisíc korun a jeho zpracování trvá většinou několik dní. Platnost průkazu je deset let.

Nepředložení energetického průkazu kupujícímu či nájemci může inspekce potrestat vlastníka budovy pokutou až 100 tisíc korun, vlastníka jednotky až 50 tisíc korun a podnikatele až do výše 200 tisíc korun. Vzhledem k výši pokuty se investice do průkazu vyplatí.

Při zpracování průkazu je potřeba se vyvarovat nekvalitních zpracovatelů, kteří nabízejí průkazy narychlo a za nižší ceny. „Podezřelé je, když je průkaz příliš levný a zpracován do druhého dne. Za tisíc korun se zkrátka kvalitní průkaz zpracovat nedá, zvláště je-li zpracovatel z druhého konce republiky. Zpracovatel by se měl na budovu vždy přijet podívat osobně, a proto je dobré vybírat zpracovatele ze svého okolí a nedat na nejlevnější nabídky na internetu,“ říká Petr Kotek z Asociace energetických specialistů (AES).

Zpracování energetického průkazu jsou v zájmu majitelů nemovitostí. Motivací nejsou pouze případné pokuty, ale také zvýšený zájem kupujících a nájemců o úspory v domácnosti. Majitelům nemovitostí může pomoci se zorientovat v požadavcích na nové průkazy energetické náročnosti informační web aliance Šance pro budovy Průkaznadům.cz, který poskytuje souhrnné informace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Vysokým účtům za teplo se dá snadno předejít

Zima je v plném proudu, tak není nad to přijít domů, pustit si topení na plné obrátky a pořádně se zahřát. Jenže za čas vás takové zahřátí může paradoxně pěkně zchladit, a to ve chvíli, kdy vám přijde do schránky účet.

Text: Monika Lukešová

16. 02. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *