EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Luboš Svačina

11. 01. 2011

0 komentářů

Jak ovlivňuje nezaměstnanost zájem o hypotéky?

 


 

V průběhu prosince 2010 míra registrované nezaměstnanosti v České republice vzrostla meziměsíčně o celý jeden procentní bod na 9,6 procenta. Celkově k 31. prosinci 2010 vzrostl počet lidí bez práce o 55 000 na téměř 562 000. V porovnání se stejným obdobím roku 2009 bylo bez práce o 22 400 lidí více, vyplývá ze včera publikovaných statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Čerstvé údaje o nezaměstnanosti v ČR většinu trhu nepříjemně překvapily. Analytici určitý sezónní nárůst  nezaměstnanosti předpokládali, ale rozhodně ne v takovéto výši. "Období prosince až března vždy bývá s pohledu míry nezaměstnanosti napnuté, protože chladné počasí znemožňuje řadu venkovních prací například ve stavebnictví či v zemědělství. A letos byla Česká republika pokryta sněhem souvisle od konce listopadu až do závěru roku," říká Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance. 

"Ovšem letos se k těmto tradičním faktorům přidávají ještě úspory ve veřejném sektoru. Část státních zaměstnanců byla propuštěna, část těch, kteří již byli bez práce, se kvůli změně ve státní politice prostě jen zaregistrovala na úřadech práce. Do jisté míry je tak skok v míře nezaměstnanosti optickým jevem, kdy statistika najednou zahrnula i ty lidi bez práce, kteří dříve statistikou nebyly pochyceni. Ovšem každopádně navýšení míry nezaměstnanosti o celý jeden procentní bod za pouhý měsíc je dosud největším měsíčním skokem," upozorňuje Markéta Šichtařová.
   
Zdroj: MPSV

Kromě rychlého nárůstu počtu nezaměstnaných je dalším problémem také nízký počet volných míst, jejichž počet klesl o 4,7 %. Ještě v srpnu připadalo na jedno místo 13,7 uchazečů. V prosinci už to bylo 18,2.


"Ekonomika se rozjela po dvou kolejích. Velmi dobře se daří průmyslu taženému zejména německou poptávkou. V podstatě všechna ostatní odvětví se stále potýkají s útlumem. Jediným odvětvím, které by mohlo stáhnout míru nezaměstnanosti níže, je nyní průmysl. A průmysl šel ve druhé polovině roku 2010 cestou investic do technologií – což zase dokáže do určité míry nahradit lidskou práci," komentuje vývoj na pracovním trhu Markéta Šichtařová. "Takže bohužel nejsme poslové dobrých zpráv. V lednu se míra nezaměstnanosti ještě zvýší. V celém roce 2011 bude podle nás průměrná míra nezaměstnanosti kolem 9,3 %. Teprve až rok 2012 a růst ekonomiky kolem 4 % přinese výraznější pokles míry nezaměstnanosti," odhaduje Šichtařová.

REKLAMA

Nezaměstnanost a hypotéky

Rostoucí nezaměstnanost ovlivňuje aktivitu na hypotečním trhu samozřejmě negativně. Rostoucí nezaměstnanost (riziko ztráty zaměstnání) totiž paralizuje jak poptávku po hypotékách (lidé se bojí zadlužovat), tak nabídku úvěrů. Na rozrůstající se armádu nezaměstnaných banky zpravidla celkem rychle reagují zpřísňováním poskytování hypoték a zvyšováním nároků na bonitu žadatele o hypotéku. Do jaké míry ovlivňuje výše nezaměstnanosti kvalitu úvěrového portfolia, ilustruje následující graf.

Graf 2: Vliv nezaměstnanosti na kvalitu úvěrového portfolia 


Zdroj: ČNB, MPSV

Nicméně při pohledu na graf č. 3 je patrné, že korelace mezi vývojem na trhu práce a objemem poskytnutých hypoték není zdaleka 100procentní. Situaci na trhu hypoték a apetit potenciálních klientů k zadlužování ovlivňuje celá řada dalších faktorů. Například v letech 2006 a 2007 obrovský nárůst poptávky po hypotékách spíše než klesající nezaměstnanost stimulovaly nízké úrokové sazby, rostoucí ceny nemovitostí a další očekávané zdražení vlastnického bydlení (zvýšení DPH). Investice do nemovitostí byly tou dobou zkrátka "in" a klesající míra nezaměstnanosti tento trend mohutně přiživovala.

Graf 3: Nezaměstnanost a objemy poskytnutých hypoték


Zdroj: MPSV, FINCENTRUM HYPOINDEX, MMR

REKLAMA

Zlom však přišel záhy. S pádem investiční banky Lehman Brothers (září 2008) se finanční a hypoteční krize rychle přelila i do České republiky a záhy došlo k dramatickému útlumu jak nabídky, tak poptávky po hypotékách, takže objem poskytovaných hypoték během několika měsíců propadl na polovinu. Přitom z grafu č. 3 je patrné, že trh práce na tyto události reagoval se značným zpožděním. Nějakou dobu setrvávala míra nezaměstnanosti na svých minimech, ale s tím, jak začaly finanční potíže doléhat i na reálnou ekonomiku, došlo k dramatickému růstu i v případě tohoto ukazatele a rostoucí nezaměstnanost zpětně začala situaci na hypotečním trhu ještě více zhoršovat.

V současnosti je situace na hypotečním trhu více méně stabilizovaná a objemy poskytnutých hypoték v závěru roku pomalu ale jistě rostly. Z výše uvedených souvislostí vyplývá, že skokový nárůst nezaměstnanosti se nutně nemusí automaticky projevit zhoršením situace na trhu hypoték. V prvních dvou měsících očekáváme pokles objemu uzavřených obchodů, který je však spojen s určitou sezónností hypotéky, a teprve březnové výsledky budou skutečným indikátorem vývoje na hypotečním trhu. A na základě těchto údajů budeme moci teprve analyzovat, v jaké kondici se český hypoteční trh nachází a kam má v letošním roce nakročeno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *