EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

24. 02. 2009

0 komentářů

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték?

 


 

Na hypotečním trhu přituhuje. Klienti si stále více rozmýšlejí pořízení nového bydlení a rapidním tempem klesá také zájem jak o úvěry ze stavebního spoření, tak o hypoteční úvěry. Důkazem je rekordně nízký počet hypoték poskytnutých v lednu letošního roku, kdy hypoteční banky poskytující data pro výpočet FINCENTRUM HYPOINDEXu vyřídily 2675 hypoték v celkovém objemu 4,595 miliardy korun. Nejméně za poslední tři roky.

Důvodů zmíněného poklesu je celá řada. Za prvé leden a únor jsou již tradičně co do počtu a objemu nově poskytnutých hypoték jedny z nejslabších měsíců celého roku, nicméně meziroční propad o více než 40 % již nelze svalovat pouze na sezónní výkyvy. Hlavním důvodem je podle všeho vyčkávání potenciálních klientů a jejich spekulace na budoucí pokles cen nemovitostí. Podle některých analýz můžeme v letošním roce v některých méně atraktivních lokalitách očekávat pokles cen o dalších více než 10 %.
 
Kromě výše uvedených příčin lze mezi hlavní důvody zařadit také stávající úroveň úrokových sazeb. Hypotéky zdražují a úrokové sazby měřené FINCENTRUM HYPOINDEXem se v posledních dvou měsících opět začaly přibližovat k hranici 6 % p. a. Klient žádající o hypotéku v hodnotě 1 717 923 (průměrná částka hypotéky v lednu 2009) s 25 letou splatností a úrokovou sazbou 5,74 % p. a. musí dopředu počítat s měsíční splátkou ve výši 10797 Kč.

Graf 1: FINCENTRUM HYPOINDEX leden 2009


Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby v následujících měsících?

Z pohledu autora článku prostor pro částečné snižování úrokových sazeb na trhu existuje. Vlivem expanzivní měnové politiky České národní banky, a tedy díky razantnímu snižování základních úrokových sazeb cena peněz na mezibankovním trhu přece jen částečně klesla, a to především u zdrojů s krátkou dobou splatnosti. Proto by v následujících měsících mohly hypoteční banky přistoupit k odvážnějšímu snížování úrokových sazeb hypoték s fixacemi na jeden nebo dva roky. 

Nicméně hypoteční banky jsou ve svých predikcích vývoje úrokových sazeb stále velmi opatrné a uvádí, že prostor pro výraznější snižování úrokových sazeb v současnosti na trhu není (viz. následující anketa).

REKLAMA

Jak vidí budoucí vývoj úrokových sazeb hypoték samotné banky? 

Pavla Hávová, Hypoteční banka: V tomto roce neočekáváme žádné významné změny sazeb u hypoték oproti současné situaci.

Tomáš Kofroň, Raiffeisenbank: Jakékoli odhadování je v tuto chvíli spíše věštěním z křišťálové koule. Bude záviset především na tom, zda a kdy se rozhýbe mezibankovní trh. Dosavadní kroky ČNB se na mezibankovních sazbách prakticky neprojevují.

Monika Klucová, Komerční banka: Dopady posledního snížení úrokových sazeb ČNB. Nevylučujeme, že na ně budeme v brzké době přiměřeně reagovat. Spekulace o konkrétní výši sazeb u jednotlivých produktů však v tuto chvíli považujeme za předčasné. Výše úrokových sazeb je dána nejen cenou peněz na mezibankovním trhu, ale i vysoce konkurenčním prostředím a rizikovými náklady. Dramatické snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů neplánujeme. Není však vyloučeno, že k mírnému snížení přistoupíme.

Martina Lambert, LBBW Bank: Jakékoliv odhady na delší časový horizont není možné, vzhledem k situaci na trhu, provádět. Víceleté mezibankovní sazby (zejména fixace do 5 let, které jsou u hypoték nejčastější), jsou nyní výrazně pod 3% p.a. V horizontu několika měsíců je možný ještě jejich mírný pokles, ale pravděpodobně jsme blízko dna.

REKLAMA

Pavla Renčínová, mBank: Neočekáváme, že by úrokové sazby hypoték šly v roce 2009 významně dolů.

Kristýna Havligerová, Česká spořitelna: V současné situaci je prakticky nemožné předpovědět, jak se budou sazby v budoucnu vyvíjet. Zásadní bude směr vývoje dlouhodobých sazeb na mezibankovním trhu. Sazby kratších fixací klesají a zároveň stagnují sazby dlouhých depozit. Může to znamenat, že pro určité typy hypoték či fixací se úrokové sazby změní, v současné chvíli ještě přesně nevíme, kdy a v jakém rozsahu ke změně dojde.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *