EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Luboš Svačina

23. 10. 2008

1 komentář

Jak snadno přijít o 100 000 korun

 


 

Člověk zvažující koupi nemovitosti může hledáním vysněného domu či bytu strávit několik měsíců svého života. Pokud však narazí na bydlení podle svého gusta je nucen jednat co nejrychleji. Za ním již stojí dlouhá fronta netrpělivých zájemců. A v takových případech někdy rozhodují minuty. První co zájemce o nemovitost udělá je, že požádá prodávajícího nebo zprostředkovatele prodeje (realitního makléře) o rezervaci.

Rezervace nabídky

Rezervace může proběhnout buď pouze ústním ujednáním mezi oběma stranami anebo písemně. Nicméně spoléhat na ústní dohodu by bylo v takovém případě značně krátkozraké. Po vás může přijít zájemce, který bude ochoten zaplatit výrazně více a předchozí dohoda se může stát obětí "náhlého" výpadku paměti prodávajícího příp. zprostředkovatele (dále jen "prodávající) Pro tyto případy je daleko lepší dohodu stvrdit písemně. A to podpisem tzv. rezervační smlouvy.

Jenže pozor! Podpisem rezervační smlouvy kupující sice získává potvrzení, že je jediným zájemcem o konkrétní nemovitost, ale zároveň se zavazuje, že si tento byt či dům do předem určeného termínu fakticky koupí. Jako stvrzení zájmu zpravidla prodávající po zájemci požaduje složení vratného rezervačního poplatku, jehož výše se pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Vyjímkou nejsou ani případy, kdy se kupující zavazuje složit na účet prodávajícího nebo zprostředkovatele i 100 000 Kč. Vratný je však poplatek pouze tehdy, když dojde k realizaci koupě. Potom je celá částka převedena zpět na účet kupujícího anebo může být použita jako část úhrady kupní ceny (záleží na domluvě). Pokud však ke koupi chybou kupujícího nedojde, celá částka propadá ve prospěch prodávajícího. 

Samotné ujednání o rezervačním poplatku má své opodstatnění. Představme si, že by ve smlouvě chybělo. Prodávající resp. zprostředkovatel ve chvíli podpisu rezervační smlouvy přestává nemovitost aktivně nabízet a čeká, než si kupující vyřídí potřebné záležitosti (nejčastěji financování), což může trvat i několik týdnů. Kdyby se potom kupující z ničeho nic rozhodl od koupě odstoupit, prodávající by v tuto chvíli nejen přišel o spoustu času, ale cena nemovitosti se mohla za tu dobu propadnout o několik procent a on již při pozdějším prodeji získá mnohem menší částku. Úhrada rezervačního poplatku je pro prodávajícího jednoduše jakousi pojistkou, aby kupující nečekaně necouvl. 

Kde je tedy zakopán pes?

Kupující v návalu euforie rezervační smlouvu podepíše a poplatek uhradí. Proč také ne? O nemovitost má stále enormní zájem a nedokáže si představit, že by jej mělo cokoliv od koupě odradit. Jenže menší zájem už o něho samotného může mít banka, u které si následně zažádá o financování zamýšlené transakce. A příčin, proč banka může odmítnout poskytnutí úvěru, může být opravdu mnoho. Ovšem v drtivém případě se všechny tyto důvody dají shrnout spojením – nedostatečná bonita klienta. Tedy negativní záznam v mezibankovních registrech, klient nemůže doložit příjem odpovídající požadované částce úvěru, odhadní cena nemovitosti nedosahuje kupní ceny apod. Případně může klienta překvapit něco úplně jiného (např. omezení maximální doby splatnosti úvěru v závislosti na věku nejstaršího z dlužníků)

REKLAMA

Klientovi pak nezbývá, než obejít několik dalších bank a spořitelen a úvěr se pokusit získat jinde. Pokud ani takto neuspěje nezbývá mu nic jiného než se s uhrazeným rezervačním poplatkem rozloučit nebo se alespoň pokusit s prodávajícím domluvit. V každém případě by se měl vyvarovat jakýchkoliv nestandardních řešení jako je financování ze zdrojů nelicencovaných poskytovatelů "hypoték", umělé upravování výše příjmů apod.

Pro všechny tyto případy je lepší, ještě před sháněním vhodné nemovitosti, zažádat si o výpis z registru klientských informací (BRKI, NRKI, Solus) a v bance si otestovat, na jak velkou částku úvěru za stávajících podmínek mohu dosáhnout. Některé banky k tomuto účelu začaly poskytovat tzv. "Hypotéky naruby", "Hypotéky dopředu" atp. Tento typ hypoték je určen právě pro klienty kteří zatím nemají vybranou konkrétní nemovitost a chtějí mít jistotu celého finančního krytí úvěru resp. kupní ceny. Předvídavost se, nejen v tomto případě, rozhodně vyplácí.  

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • nemoudrý jan

    19 prosince, 2008

    realita je tvrdší. Kupoval jsem dům za oněch zmiňovaných 100.000,- Kč. Víc jsem neměl, ale byl předjednán hypoúvěr, který vykryl zbytek ceny.
    Nervy, kdy si z Vás dělá legraci prodejce, makléř, odhadce a ve finále i dnes už bývalý zaměstnanec banky jsou pro milovníky adrenalinu.
    Dva měsíce jsme stihli asi o 4 dny.
    To že máte koupenou nemovitost ještě není cíl.
    Museli jsme přesvědčit prodejce, že 14 dnů po zaplacení by nám už neměl chodit do domu a pak stačilo odhlásit všechny, kdo měli trvalé bydliště a nějak situaci neřešili.

    Odpovědět