EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

29. 08. 2012

0 komentářů

Jessica nahradí Panel a přinese miliardy na bydlení

 


 

Státní fond rozvoje bydlení je zákonem velmi limitován ve svých příjmech. Nesmí žádat o evropské dotace, nesmí čerpat úvěry… jediné, co smí, je dostávat peníze ze státního rozpočtu. To se ale změní. V pokročilém stádiu legislativního procesu[1] je novela zákona o SFRB, která fondu umožní sáhnout si pro peníze i z jiných zdrojů.

Podle koncepce bytové politiky pro roky 2014 až 2020 nemají být rozdávány dotace – ať již přímé, nebo úrokové. Státní fond začne poskytovat levné úvěry sám. Nástrojem má být nový program či finanční produkt Jessica.

Změna zákona umožní Fondu získávat finance pro bydlení a také regionální rozvoj i z dalších zdrojů a sdružovat tak finanční prostředky pro nastartování dalších programů, například z výnosů z prodeje emisních povolenek, Evropské investiční banky a dalších,“ uvedl po schválení novely zákona v Poslanecké sněmovně koncem června Jiří Koliba, ředitel SFRB. A fond už o nových zdrojích jedná.

Jedním z nejvýznamnějších zdrojů, které by měly protéci fondem na opravy zejména nájemního bydlení, jsou evropské dotace, konkrétně Integrovaný operační program. Z něj by po nabytí účinnosti novely mělo připlout 600 mil. Kč. Další peníze v řádově stejném objemu by se měly vracet fondu ve formě splátek z rozpůjčovaných Úvěrů 300[2]. A v neposlední řadě SFRB jedná Evropskou investiční bankou, která předběžně přislíbila poskytnout dlouhodobý úvěr ve výši získaných prostředků fondem za výhodných úrokových podmínek.

Nerozkrade to někdo?

O úvěr z programu Jessica budou moci žádat všichni majitelé bytových, zejména nájemních domů. Hlavními žadateli budou ale pravděpodobně obce a velká bytová družstva. Zejména ta ale v současnosti naráží na pravidlo de minimis, podle kterého nemůže jeden subjekt získat větší dotace a podpory než 200 tis. EUR v tříletém horizontu. Zejména s ohledem na velké investory a bytová družstva fond vyjednává o blokové výjimce, která by umožnila limit prorazit.

REKLAMA

Bude-li ale moci fond poskytovat levné úvěry v takřka neomezené výši – kdo zaručí, že budou poskytovány na společensky prospěšné projekty, na které má státní podpora směřovat, a nebudou rozkradeny, jak to s evropskými dotacemi v Česku bohužel bývá? Za rozhodnutím o poskytnutí či neposkytnutí levného úvěru bude stát odborná komise, jejímiž členy by měli být např. Milan Taraba ze Sdružení nájemníků ČR, Zdeněk Pernes z Rady seniorů ČR či ekonomové Miroslav Zámečník a Petr Zahradník.

Samotná schopnost splácet půjčku bude také prověřována. V současné době fond oslovil vysoké školy s poptávkou tvorby posudků na schopnost splácet úvěr, a pokud se s žádnou nedohodne, má v záloze alternativní řešení. Ostatně – i dnes tvoří hlavní zdroj příjmů fondu splátky dříve poskytnutých úvěrů a delikvence věřitelů je minimální.

Kam Jessica zamíří

Úvěry Jessica budou poskytovány jak na výstavbu, tak na opravy stávajícího bytového fondu. Výstavba ale musí být společensky prospěšná s tím, že přednost bude mít bydlení pro seniory či sociální bydlení. Navíc se u každého projektu bude posuzovat jak jeho návratnost (a tedy zda realizátor projektu bude schopen úvěr splatit), tak dlouhodobá udržitelnost.

Minimální výše úvěru je u rekonstrukcí stanovena předběžně na 1 mil. Kč. Maximální výše není limitována – kromě omezení de minimis, pokud nebude schválena bloková výjimka.

REKLAMA

V prvotní fázi budou úvěry poskytovány libovolným vlastníkům (tedy firmám, soukromým osobám, družstvům, obcím…) ve vybraných rozvojových lokalitách, tedy především v zanedbaných sídlištích.


[1] 9. 8. 2012 byla novela podepsána prezidentem republiky, nyní čeká na soupodpis předsedy vlády a vydání ve Sbírce zákonů.

[2] Ne všechny peníze se z Úvěru 300 vrátí. V rámci podpory je poskytován bonus v podobě snížení jistiny za každé narozené dítě. V loňském roce byl 30tisícový bonus přiznán 2 737 šťastným vlastníkům podporovaného úvěru, což znamenalo výdaje (tedy odpuštění dluhu) ve výši 82,09 mil. Kč. Stát ovšem počítal s větší porodností a na bonus vyčlenil až 100 mil. Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023

Na jaká úskalí můžete narazit při instalaci tepelných čerpadel?

Hlavním důvodem pro výměnu stávajícího topného systému za tepelné čerpadlo je v případě českých spotřebitelů úspora nákladů. Výběr, koupě a instalace tohoto zařízení může přinášet i jisté nepříjemnosti. To odhalil mystery shopping, který se uskutečnil ve čtyřech zemích, kromě České republiky také na Slovensku, ve Slovinsku a ve Španělsku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

19. 09. 2023

Podle vlády má hypoteční turistika skončit. Je to dobře?

Žijeme v době, kdy si dlužník vcelku bez starostí sjedná s bankou víceletý hypoteční úvěr. Klidně s víceletou fixací sazby a ceny peněz. Znalý dlužník v pozici spotřebitele ví, že zákon o spotřebitelském úvěru stojí na jeho straně – úvěr bude moci podle stávající praxe refinancovat před dobou refixace jen s administrativním poplatkem. Stávající praxe to umožňuje. […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

10. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *