EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

08. 03. 2013

0 komentářů

Jessica rozdá stovky milionů. Komu a za kolik?

 


 

V rámci programu JESSICA, který je z 85 % financován z fondů Evropské unie, bude rozdávat Státní fond rozvoje bydlení 609,869 mil. Kč. Z nich bude 50 mil. Kč využito na „sociální bydlení“ a zbytek na rekonstrukce domů. O dotovaný úvěr bude moci požádat kdokoli – fyzická osoba, právnická osoba i obec. Nemovitost se ale musí nacházet v některé ze schválených rozvojových oblastí v rámci Integrovaného plánu rozvoje měst (IPRM).

Z dlouhodobého pohledu budou úvěry z programu JESSICA levné. Pevná úroková sazba se pohybuje od 1 % do 3 % ročně v závislosti na účelu úvěru a době splatnosti. Bonifikované jsou úvěry s kratší dobou splatnosti.

Úrokové sazby úvěru na modernizace a rekonstrukce

  • Splatnost do 10 let: 1 %
  • Splatnost 10 – 20 let: 2 %
  • Splatnost 20 – 30 let: 3 %
  • Splatnost do 10 let: 1 %
  • Splatnost 10 – 20 let: 1,5 %
  • Splatnost 20 – 30 let: 2 %

Úrokové sazby úvěru pro sociální bydlení

Podmínkou k poskytnutí úvěru bude závazek, že nemovitost bude využívána 10 let po splacení úvěru k bydlení. Zároveň se nemovitost musí nacházet v rozvojové oblasti některého z měst se schváleným IPRM[1]. O úvěr na sociální bydlení bude moci požádat pouze obce a neziskové organizace. Úvěr na modernizace a rekonstrukce je určen pro všechny vlastníky bytových domů.

Příjemce úvěru bude moci požádat o odklad splátky jistiny až o dva roky. Úvěrové zdroje bude muset doplnit 25 % z vlastních prostředků. Na jeden projekt může zájemce získat prostředky od 1 mil. Kč do 50 mil. Kč, přičemž jeden zájemce může obdržet nejvíce 120 mil. Kč. Na projekt se nevztahuje evropské pravidlo de minimis.

Státní fond rozvoje bydlení v současné době hledá správce Fondu rozvoje měst (FRM), z něhož budou prostředky z programu JESSICA vypláceny. Správcem musí být subjekt se zkušenostmi s poskytováním úvěrů na výstavbu, rekonstrukce a modernizace budov – tedy zvítězit může pouze některá z hypotečních bank.

REKLAMA

Správce FRM musí zajistit 100% návratnost peněz a ručí za případné nesplácení úvěrů. Zároveň musí být schopen umístit veškeré prostředky z programu JESSICA do konce roku 2015. Odměnou mu bude poplatek za správu hrazený Státním fondem rozvoje bydlení, který nesmí přesáhnout 3 % z objemu úvěrů. Výše poplatku je ale právě předmětem veřejné soutěže, kdy zakázku získá ta společnost, která bude požadovat nejméně. Celková hodnota zakázky je přesto stanovena na 193 mil. Kč.

Žádosti do programu bude možné zasílat od září letošního roku. Do té doby by měl být vybrán správce Fondu rozvoje měst.

JESSICA – kapka v moři

Z programu JESSICA se rozdají úvěrové prostředky v objemu 609 mil. Kč. Ty by měly podle odhadu Státního fondu rozvoje bydlení aktivovat další 3 mld. Kč soukromých zdrojů. Na rekonstrukce zastaralého bytového fondu je ale potřeba mnohem víc.

Jen v zónách zařazených do Integrovaného programu rozvoje měst se potřeba investic do oprav a rekonstrukcí odhaduje na 7,5 mld. Kč. V celé České republice je podle SFRB nezbytné do roku 2020 investovat do oprav 1,5 milionu bytů částku v řádu 680 mld. Kč.

REKLAMA


[1] IPRM mají schválená města Bohumín, Brno, Břeclav, České Budějovice, Český Těšín, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hodonín, Hradec Králové, Cheb, Chomutov, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jirkov, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kopřivnice, Kroměříž, Liberec, Litvínov, Mladá Boleslav, Most, Náchod, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Orlová, Ostrava, Pardubice, Písek, Přerov, Příbram, Strakonice, Tábor, Třebíč, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Vsetín, Znojmo. Tyto města mohou požádat o rozšíření deprivované zóny.

Do programu mají šanci se zařadit ještě města Blansko, Česká Lípa, Havlíčkův Brod, Jihlava, Jindřichův Hradec, Klatovy, Kolín, Krnov, Kutná Hora, Litoměřice, Plzeň, Prostějov, Sokolov, Šumperk, Teplice, Trutnov, Třinec, Valašské Meziříčí, Vyškov, Zlín, Žďár nad Sázavou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *