EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Kamarádovi pučte raději víc než pět tisíc. Menší částky nevymůžete

 


 

V praxi by takto přijatá novela de facto znamenala, že by se dluhy do výše pěti tisíc korun nejspíš přestaly soudní cestou vymáhat,“ upozorňuje Rostislav Kovář z bezplatné právní poradny poradnaveritele.cz „Peníze vynaložené na právníka by všechny věřitele od případné žaloby odradily. Vymáhat pohledávky do výše pěti tisíc by v takovém případě byla jen ztráta času a peněz,“ dodává Kovář. 

Problém je odměna

Senátoři nechtějí, aby se na poplatcích za soudní řízení obohacovaly vymahačské firmy. V praxi totiž často takové společnosti vymáhaly drobné pohledávky jako pokuty nebo regulační poplatky a šlo jim hlavně o získání nákladů řízení. Pak teprve se firmy zajímaly o to, jaká je dlužná částka. Pokud novela Občanského soudního řádu projde, nedostanou věřitelé s pohledávkou do pěti tisíc korun vůbec nic.

Znamená to, že když vám dlužník peníze dobrovolně nezaplatí, navštívíte právníka, ten připraví žalobu a zastoupí vás u soudu. Vy právníkovi za tyto služby musíte pochopitelně zaplatit. V současnosti vám v takovém případě soud přizná takzvané náklady řízení. Zaplatí je dlužník a slouží na pokrytí odměny advokáta, aby věřitel získal zpět celou dlužnou částku. Pokud tyto peníze od nového roku soud přestane přiznávat, věřiteli se vymáhání částek do pěti tisíc nevyplatí, protože za právní služby může zaplatit víc, než kolik činí dluh,“ komentuje připravované změny Kovář.

Drobné dluhy se k soudu nedostanou

Problém pro věřitele bude, že se mu nevyplatí vymáhat částku nižší než pět tisíc korun. Proto v podstatě nebude mít na dlužníka žádnou páku, aby své půjčené peníze vymohl zpět. Jenže na tohle doplatí převážně běžní občané. Vymahačské firmy pravděpodobně tato změna v zákoně trápit nijak zvlášť nebude.

Jestliže někomu dáte zálohu na práci nebo půjčíte zhruba čtvrtinu průměrné čisté měsíční výplaty, budou vám tyto peníze v rodinném rozpočtu nejspíš citelně chybět. Pokud se podobná situace v různých variantách zopakuje vícekrát do roka, lze předpokládat, že se dluhová spirála spousty rodin roztočí naplno, aniž by se tito lidé chovali jakkoliv nezodpovědně vůči svým financím. Dlužník se jim může smát do očí a oni se stanou „nedobrovolnými sponzory“ lidí, kteří bez skrupulí mohou tuto novelu zneužívat ve velkém,“ varuje Kovář.

REKLAMA

Týká se to také drobných živnostníků, kteří fakturují nižší částky. Pravděpodobně se v případě platnosti novely roztrhne pytel s dlužníky, kteří si napůjčují čtyři tisíce od více lidí. S vymáháním budou mít ale také problémy například dopravní podniky, finanční instituce, nebo operátoři. Řešit dluhy soudní cestou se jim vyplatí, až když celkový dluh přesáhne právě pět tisíc korun.

Problémy mohou mít i ti, kteří žádné peníze nikomu nepůjčí. Třeba jen zaplatí zálohu cestovní kanceláři, která zkrachuje, nebo si nechá opravit pračku s neuspokojivým výsledkem. Pět tisíc korun pro někoho sice nejsou žádné peníze, ale u jiných to může ohrozit finanční situaci celé rodiny.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *