EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Sousedské boje: Kokrhajícího kohouta zákonem neumlčíte

 


 

Pokud se chcete proti vám nevyhovujícím sousedům bránit, tak můžete. Záleží ale na povaze věci. Stěžovat si můžete prostřednictvím obecního úřadu, policie, dalších správních orgánů nebo soudu. Soused pak může být potrestán pokutou, může mu být uloženo, aby zanechal svého jednání nebo aby vám dokonce zaplatil finanční odškodnění. V případě, že je bouřlivý soused nájemníkem bytu, může být pro své jednání z nájmu vypovězen.

Občanský zákoník může v sousedských sporech pomoci. Stanovuje, že na pozemek souseda nesmí vnikat odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, zvířata a jiné podobné účinky. Jedná se o tzv. imise. „Rozlišuje se přitom mezi přímými a nepřímými imisemi. Přímé imise představují například situace, kdy někdo na sousední pozemek svádí dešťovou vodu, pouští zvířata nebo odváží odpad. Naproti tomu nepřímé imise jsou vedlejším účinkem jiné činnosti souseda. Lze mezi ně zařadit kouř vznikající pálením listí nebo hluk z balkónu či zahrady,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Na některé konflikty je ale i občanský zákoník krátký a se sousedem si to musíte buď vyříkat, nebo se s tím holt smířit.

Jestliže žijete na vesnici, budete se muset naučit žít třeba s kokrháním sousedova kohouta, ledaže byste žili v zástavbě, kde by kohouta nikdo kromě souseda neměl. To však k vesnici patří a většinu lidí žádný kohout nerozhází. Například činnosti továrny budete muset snášet, ale za finanční náhradu.

Vezměte svá práva do vlastních rukou

Pokud vám k sousedovi zaběhne vaše zvíře, můžete si jej na pozemku souseda odchytit. Když váš roj včel vlétne do obsazeného úlu souseda, stanou se včely jeho majetkem, a to bez náhrady. Ovoce spadlé na váš pozemek ze stromu souseda smíte sníst, nesmíte je však ze stromu trhat, ale naopak umožnit sousedovi, aby si je očesal. Přerůstající větve nebo kořeny můžete odstranit, neučiní-li tak po vaší výzvě sám soused. Musíte ale řez provádět šetrně a ve vhodné roční době,“ vyjmenovává zákonná řešení některých situací Zelený.

REKLAMA

Máte-li pocit, že soused zasahuje svou činností do vašich práv, nebo se s ním nemůžete dohodnout například na zřízení nezbytné cesty, můžete se obrátit na soud, aby ve věci rozhodl. Je-li jednání souseda přestupkem (například rušení nočního klidu), můžete se dle povahy věci obrátit na obecní úřad či policii. Některé sousedské spory související se stavbou či její opravou lze řešit přes stavební úřad. Česká inspekce životního prostředí může zase pomoci například při pálení odpadu na pozemku souseda. Za situace, kdy je problematickým sousedem nájemník, se můžete také obrátit na pronajímatele, který ho může dle okolností za jeho jednání i vypovědět z nájmu,“ uzavírá Zelený.

Technický stav vadí míň než sousedi

Sousedským vztahům se před dvěma lety věnoval i průzkum Raiffeisen stavební spořitelny. Špatný stav domu vadil tehdy podle průzkumu jen sedmi procentům respondentů. Kdežto se sousedy a ostatními nájemníky mělo problémy 21 procent dotázaných. Lidem vadilo a asi dodnes vadí hlavně nepořádek, hluk a lhostejný postoj ostatních k dění v domě. Více se o průzkumu dočtete v článku „Technické nedostatky bytu? Nezájem. Víc nám vadí sousedi“.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *