EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Kotlíkové dotace jsou zpět v nové podobě

 

Ministerstvo životního prostředí odstartovalo druhou vlnu kotlíkových dotací. Na výměnu až 35 tisíc starých kotlů půjde celkem 3,4 miliardy korun. Nově zavádí dotační stropy na nové zdroje či možnost podat žádost v elektronické podobě.

Loading



 


„Kotlíkové dotace jsou revolučním dotačním projektem, který se nám podařilo nejen vymyslet, ale i vydupat ze země. S Evropskou komisí jsme hledali a nakonec i našli způsob, jak z evropských peněz přímo podpořit domácnosti, což z evropských dotačních programů běžně nejde. Výměna starých kotlů za nové a ekologičtější v ČR je přínosem pro nás pro všechny, protože právě lokální topeniště se zásadním způsobem podílejí na znečištěném ovzduší v ČR,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.
Podpora se nově nevztahuje na kotle čistě na uhlí a kombinované kotle s ruční dodávkou paliva, ale pouze na automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu. „Zájem o čistě uhelné kotle byl totiž v první výzvě minimální, tyto kotle tvořily pouhých 12 % ze všech podaných žádostí,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Snadno a jednoduše elektronicky

Administraci kotlíkových dotací zajišťují opět krajské úřady. Novinkou by měla být možnost zaslání žádosti v elektronické podobě. „Konkrétní podoba bude na samotných krajích. Obecně ale systém bude fungovat tak, že žadatel vyplní a odešle elektronický formulář žádosti a pak dodá žádost v listinné podobě na krajský úřad,“ vysvětluje ministr.
Ministerstvo bude ještě o využití možnosti podávat žádosti elektronicky se všemi kraji jednat. „Zároveň budeme usilovat o to, aby kraje lidem umožnily předfinancování kotlů nebo proplacení neuhrazených faktur od dodavatele, což by zásadně usnadnilo financování výměn občanům, kteří nemají na nový kotel našetřené prostředky. Systém těchto plateb již v první výzvě aplikoval například Královehradecký kraj a velice se osvědčil,“ říká ministr. Vyhlašování nových výzev pro kraje bude probíhat od 31. března do 28. dubna 2017.
„Další významnou novinkou je, že lidé nebudou muset provádět mikroenergetická opatření, díky čemuž nejen finančně, ale i administrativně ulevíme žadatelům a zároveň budeme moci z uspořených peněz podpořit výrazně více domácností. Znamená to totiž půl miliardy korun navíc do rozpočtu na výměny zdrojů,“ doplňuje Richard Brabec. Dotace na lepší zateplení střechy či půdních prostor však bude možné získat z programu Nová zelená úsporám.
Vyměnit starý kotel může každý majitel rodinného domu s kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním, pokud nesplňuje požadavky 3. třídy podle normy EN 303-5. Lidé mohou získat v druhé vlně kotlíkových dotací opět až 127 500 korun na nový kotel. V druhé vlně jsou připraveny dotace k výměně až 35 tisíc kotlů.
„Nově jsme oproti první výzvě zavedli stropy na maximální výši dotace. Tím zajistíme, že kotle nebudou zbytečně předražené, ale na žadatele to zároveň nijak nedopadne. Díky zrušeným mikroenergetickým opatřením se totiž celkově sníží obnos, který žadatel bude muset financovat ze svého. Například u nejoblíbenějších kombinovaných kotlů je to až o 7 tisíc korun méně, které bude muset domácnost doplatit na výměnu s dotací,“ uvedl náměstek sekce evropských fondů ministerstva Jan Kříž.

Bonusy nejen pro nejznečištěnější oblasti

Ministerstvo chce k výměně kotlů motivovat především občany z oblastí s největším znečištěním ovzduší, kde dochází k opakovanému překračování limitů škodlivých látek. „Domácnosti v těchto prioritních oblastech automaticky získají bonus ve výši 7 500 korun,“ doplňuje Richard Brabec.
Další možnost získání bonusu mají ale i majitelé rodinných domů, kteří se rozhodnou zkombinovat výměnu kotle s některými z dílčích opatření z programu Nová zelená úsporám. „Pokud například vymění okna, dveře nebo zateplí strop nad nevytápěnou půdou, získají krom dotace další bonus ve výši 20 000 korun, v případě instalace nového kombinovaného kotle dokonce až 40 000 korun,“ prozrazuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR) a dodává: „Získání bonusu za zateplení je možné prakticky kdykoliv, až do konce trvání programu Nová zelená úsporám. Žadatel si může požádat letos na kraji o dotaci na kotel, a třeba na jaře příštího roku požádá na SFŽP ČR o dotaci na zateplení, po realizaci opatření mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus za výměnu kotle.“
První vlna kotlíkových dotací byla spuštěna v létě roku 2015. Přijato bylo více než 30 tisíc žádostí a schváleno 24 390 z nich. Výplaty se dočkalo zatím 13 682 žadatelů. Celkem by mělo být ve třech vlnách přerozděleno devět miliard korun a do roku 2020 vyměněno až 100 tisíc nevyhovujících kotlů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    19 ledna, 2021

    Kotlíkové dotace sice jako název fajn, ale peníze v dotačním programu nejsou. Už dnes se uspokojují zájemci z loňského roku a dle kraje peníze nejsou a neví se jestli budou!!!!

    Odpovědět