EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

16. 07. 2008

1 komentář

Hypoindex červen 2008: Z očekávané bouřky naštěstí jen přeháňka

 


 

V uplynulém měsíci byly publikovány statistiky o objemu nově poskytnutých hypotečních úvěrů. Po 9% propadu trhu v letošním prvním čtvrtletí pokračuje snižování prodeje hypoték i v druhém čtvrtletí. Největší pokles v meziročním srovnání zaznamenala Česká spořitelna, které se snížil objem poskytnutých hypoték v prvním pololetí o 54 % na 11,67 miliardy korun. V případě Hypoteční banky byl propad menší – osmiprocentní, což odpovídá celkové sumě poskytnutých hypoték ve výši 19,6 miliard Kč.

Hypoteční banky, sledované v rámci ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX, poskytly v letošním červnu celkem 7078 hypotečních úvěrů. To v porovnání s loňským rokem, kdy ve stejném měsíci banky poskytly 10 787 hypoték, znamená propad o 34,4 %. Na ochlazení zájmu o nové hypotéky se podepisuje spousta faktorů a jedním z nich je bezpochyby také aktuální výše úrokových sazeb.

V šestém měsíci letošního roku úrokové sazby, podle očekávání, opět o něco povyrostly. Měřeno FINCENTRUM HYPOINDEXem průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték vzrostla o jednu setinu procentního bodu na 5,53 %. U pětiletých fixací tento nárůst byl o něco vyšší, a to o čtyřisetiny procentního bodu. Nicméně zdaleka se nejedná o tak rapidní nárůst, jaký se dal očekávat po zprávách ze začátku června. V té době největší poskytovatelé hypotečních úvěrů oznámili, že budou, vzhledem k úrovni úrokových sazeb na mezibankovním trhu, nuceni zdražit i úvěry poskytované svým retailovým klientům, tedy i hypoteční úvěry. 

Graf 1: Hypoindex červen 2008

 
Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX, Hypoindex.cz

"Úrokové sazby v červnu nezaznamenaly výrazné změny, došlo pouze k jejich nepatrnému zvýšení. Vzhledem k výši úrokových sazeb se stále zvyšuje šance, že příští rok bude vyplácena podpora hypotečních úvěrů pro mladé lidi do 36 let," říká k vývoji sazeb Josef Rajdl, analytik společnosti Fincentrum, a dodává: "Protože k výraznému pohybu úrokových sazeb nedochází, je o to významnější v konkurenčním boji současná podpora prodeje hypotečních úvěrů, kdy banky prodlužují své jarní či letní akce na nulové poplatky za zpracování, čímž snižují nákladovost produktu. Často je tato sleva navázána na sjednání pětileté a vyšší fixace, kdy si banky klienta chrání před refinancováním u konkurence."

O dalším vývoji úrokových sazeb (kromě dalších témat) hovořil v našem rozhovoru Petr Žibřid, marketingový ředitel Volksbank CZ, který uvedl: "V současnosti považuji sazby za stabilizované a v nejbližší době neočekávám ani jejich růst ani pád. Podobně dramatický růst úrokových sazeb, jakým se vyznačoval začátek letošní roku, již nepředpokládáme."

Kde lze aktuálně ušetřit?

Hypotéku bez poplatku za vyřízení poskytne svým klientům v termínu od 20. června do 31. srpna Česká pojišťovna. Klienti, kteří si o hypoteční úvěr zažádají v uvedeném termínu, navíc získají nárok na 30% slevu na pojištění kupované nemovitosti a domácnosti. Sleva na pojistném platí po celou dobu splatnosti hypotéky.


Stoprocentní slevu z poplatku za zpracování hypotéky
 s delší než 5letou fixací (kromě předhypotečního úvěru a hypotéky bez doložení příjmu) nabízí svým klientům Hypoteční banka. Podmínkou je podání žádosti o úvěr v termínu od 1. do 31. července 2008.

Rovněž do konce července prodloužila období, po které nebude klientům účtovat poplatek za zpracování žádosti o hypoteční úvěr, Wüstenrot hypoteční banka.

Trvale bez poplatku nabízí v současnosti na českém trhu Raiffeisenbank, Česká spořitelna a mBank

Komerční banka od 1. 8. 2008 mění výši poplatků za některé úkony související s vyřízením úvěrové dokumentace k hypotékám. Od prvního srpna bude klientům účtovat jednotný poplatek za vyřízení hypotéky ve výši 2 900 Kč (dosud klient za zpracování žádosti zaplatil 0,8 % z objemu hypotéky, minimálně 9 000 Kč, maximálně 28 000 Kč). Za znalecké ocenění bytu klienti Komerční banky zaplatí jednorázově 3 500 Kč za odhad domu 4 500 Kč.

Novinky na hypotečním trhu

S novinkou v rámci své produktové nabídky přišla v předchozím měsíci GE Money Bank, která začala nově poskytovat Předhypoteční úvěr. Tento typ úvěru je vhodný především pro financování nákupu bytu v družstevním vlastnictví, kdy klient nemůže nemovitost poskytnout bance jako záruku.

Předhypoteční úvěr poskytuje GE Money Bank ve výši od 200 000 Kč do 3 milionů Kč. Úvěr je poskytován na dobu jednoho roku, kdy se předpokládá, že družstevní byt bude převeden do osobního vlastnictví žadatele o úvěr. Klient po celou dobu splatnosti úvěru hradí bance pouze úroky. Úrokovou sazbu stanovila GE Money Bank na úrovni 7,19 % p.a.

Kromě výrazných úprav sazebníku, které s platností od 1. 8. 2008 inzerovala Komerční banka hypoteční banky ničím novým nepřekvapily.

Tabulka 1: Hypoindex – souhrnná data za měsíc červen

Souhrn za červen 2008      
Doba fixace úrokové sazby všechny fixace 1 rok 5 let
Hypoindex 5,53% 5,65% 5,46%
Změna oproti minulému měsíci (b. p.) 1 -4 1
Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1753 2223 1629
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let (Kč) 6889 6964 6853
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 15 let (Kč) 8189 8251 8147
Účelovost úvěrů:      
Podíl úvěru na koupi na celkovém počtu úvěrů 59% 72% 57%
Podíl úvěru na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 22% 18% 22%
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 19% 10% 21%

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením "FINCENTRUM HYPOINDEX" a uvedením zdroje "Hypoindex.cz" (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Idalia

    29 srpna, 2011

    I\’m out of league here. Too much brain power on dilspay!

    Odpovědět