EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

16. 06. 2009

1 komentář

Jak je na tom české stavebnictví?

 


 

Podle statistického úřadu v letošním dubnu vzrostla stavební výroba v meziročním srovnání o 2,1 %. Plusových hodnot přitom nedosáhla již od září loňského roku. Po očištění stavební produkce od sezónních vlivů a po zohlednění počtu pracovních dní vzrostl tento ukazatel v meziměsíčním srovnání dokonce o 5,2 %.

Na první pohled to vypadá, že situace na realitním trhu se začíná stabilizovat nicméně při bližším pohledu zjistíme, že za růstem stavební výroby je především meziroční růst produkce inženýrského stavitelství (+ 29,1 %), kdežto produkce v pozemním stavitelství se oproti dubnu 2008 propadla o 7,1 %. 
 
Stále však se ještě Česká republika v této oblasti řadí mezi evropský nadprůměr. Podle dat Eurostatu totiž stavební výroba v evropské sedmadvacítce meziročně klesla o 10,5 %, přičemž pozemní stavitelství se propadlo o 12,6 % a inženýrské o 4,1 %. Zkrátka české stavaře drží nad vodou státní zakázky v oblasti výstavby infrastruktury (dálnice, železnice atp.), zatímco oblast výstavby komerčních a residenčních nemovitostí je i nadále v útlumu.

Jak vidí současnou situaci samotní stavebníci?

Zajímavým zdrojem informací o aktuální situaci v oblasti stavebnictví je společný průzkum společností CEE Construction a poradenské společnosti KPMG. Z průzkumu vyplývá, že české stavebnictví prochází přelomovým obdobím a  59% dotázaných stavebních firem očekává v roce 2009 další pokles českého stavebnictví (v minulém roce předpovídalo pokles stavebnictví pro 2009 pouze 31% firem).

Poznámka: studie českého stavebnictví CEEC Research je založena na 319 strukturovaných osobních interview s představiteli firem podnikajících v českém stavebnictví

V průměru respondenti očekávají meziroční pokles o 3 %, nicméně téměř polovina firem odhaduje snížení až do 10 %. Dodavatelé stavebních firem jsou ve svých očekáváních ještě o něco pesimističtější, pokles očekává 61% dotazovaných společností. Viz. následující graf, kde růstová očekávání jsou v modrých odstínech, červené odstíny indukují očekávání poklesu.

REKLAMA

Graf 1: Očekávání vývoje stavebnictví 


Zdroj: CEEC Research, KPMG

„Vzhledem k tomu, že dopady ekonomické krize na české stavebnictví jsou teprve ve své první fázi, neprovedly zatím společnosti výraznější revizi plánů na rozsáhlejší změny svých kapacit a čekají na jasnější určení trendu (50% stavebních firem neplánuje změny kapacit, 45% firem uved o, že mají plány na jejich zvyšování, 5% respondentů plánuje snižování svých kapacit),“ uvádí autoři Studie.

Na dotaz „Co společnosti brzdí v dalším rozvoji?“ uvádí většina firem na prvním místě konkurenci. Nicméně za posledních 12 měsíců začaly stavebníci pociťovat také rychlý úbytek nových zakázek a ve větší míře také registrují problém s financováním připravovaných projektů. Poptávka v minulosti omezovala pouze 13 % firem (standardní podíl méně úspěšných firem), nicméně v posledním roce toto omezení zmiňuje téměř polovina firem (49 %). Nedostatečné finanční zdroje a problémy při financování aktivit stavebních firem pociťuje o 29 % více firem. Celkově tento faktor zmínilo 43% respondentů.


Graf 2: Faktory omezující růst firem

Zdroj: CEEC Research, KPMG

Získávání nových zakázek

Stavebníci si uvědomují, že krize způsobuje především nižší poptávka, než na jakou byly v předchozích letech zvyklí. Proto se chtějí v následujících měsících zaměřit na inovaci své nabídky a navazování nových kontaktů. Podle stavebníků jsou internet dlouhodobé kontakty nejlepším zdrojem informací o nových zakázkách. Využívání dlouhodobých kontaktů uvádí 9 firem z deseti. 

REKLAMA

Graf 3: Zdroje informací využívané pro získávání nových zakázek

 

Ještě větší roli však mají osobní kontakty v konečném získávání nových zakázek. Jak je z grafu č. 3 patrné, drtivou většinu zakázek nakonec získávají firmy díky dlouhodobým smlovám a osobním kontaktům se zákazníky. Bohužel zde nelze nezmínit, že zejména u státních zakázek mohou být dlouhodobé vztahy na škodu. Tato situace totiž představuje úrodné podhoubí pro růst korupce, které se ve stavebnictví a získávání nových zakázek neobvykle daří, což dokládají dříve publikované studie. My jsme se tomuto tématu věnovali v článku: "Jak se podniká ve stavebnictví?". 

Graf 4: Klíčové způsoby využívané pro získávání nových zakázek
(Podíl firem využívajících daný způsob vs. hodnocení jeho přínosu)


Zdroj: CEEC Research, KPMG

Česká republika vs. Evropa

Další vývoj stavebnictví je tak závislý na dostatku zakázek resp. peněz z veřejných zdrojů, ať už domácích nebo evropských. Výsledky průzkumu ukazují, že 97% stavebních firem vnímá vstup ČR do EU jako pozitivní pro své podnikání (srov. 82% v 2008). Firmy chápou společný trh jako velkou příležitost pro získání nových zakázek za hranicemi ČR. Přínos v podobě možností expanze na nové trhy uvádí 73% společností. 

Jak již bylo uvedeno výše, ani v Evropě však není situace růžová, a stavaři nemohou příliš zakázek ze zahraničí odčekávat, nicméně co hodnotí stavebníci pozitivně je zajímavý fakt, že díky útlumu v zahraničí nemají problém se získáváním kvalitních pracovníků. Odliv zkušené pracovní síly z ČR do zahraničí téměř ustal a co víc, řada zkušených pracovníků se vrací ze zahraničí zpět do ČR.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jana

    16 června, 2009

    10.6. se mezi obcemi Křenek a Lhota u Stare Boleslavi ztratil nebo byl odcizen zlatobily stafford Rocky, panicek ho zoufale hleda, byl to rodinny mazel foto a kontakt zde: http://pureknightliness.webnode.cz/
    Na psa je vypsána vysoká odměna. Neviděl jste ho někdo? Nepřibyl v okolí podobný pes?
    Děkujeme za jakékoliv informace.
    tel: 603 835 801

    Odpovědět